<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – vagy tán egészen az. De nem Párizs és nem Provence, hanem egy különleges hangulatú nagyváros Franciaország déli részén, közel a tengerparthoz. A Világjáró tavaszi célpontokat kínáló sorozata ezúttal Perpignan-ba visz el. 

Megfejthetetlen, hogy mi és miért pont az az élmény marad meg a fejünkben egy-egy út emlékmorzsáiból. Többnyire inkább a hétköznapi apróságok, mint a régi, hatalmas paloták látványa vagy a múzeumok kincse.

Mert meleg a tenger és sekély

Perpignan nekem már örökre az osztrigát jelenti, amelyet nem utaztatnak ide-oda, hogy aztán méregdrágán, nagy hajcihővel, ezüst tálcán, pezsgővel szervírozzák egy ötcsillagos szállodában. A turista ellátogat az osztrigatelepekre, ahol megtermett, napbarnított, feltűrt nadrágú és ingujjú tenyésztők szolgálják ki, persze ma már ott sem aprópénzért.

Franciaországnak ez a része régóta híres osztrigafarmjairól. Itt állítólag azért nőnek nagyra e puhatestűek, mert meleg a tenger, a homokos fenék sekély, és nincsenek erős áramlatok.

A másik, ami megfogott, hogy a legdélibb francia nagyváros úgy viselkedik sokszor, mint egy álmos katalán kisváros. A nők rúzs nélkül is kimennek az utcára, ami példátlan Franciaországban, igaz, ez nem az üzleti negyedre jellemző.

Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – Perpignan belvárosa. Fotó: francecomfort.com
Kicsit spanyol, kicsit katalán, kicsit francia – Perpignan belvárosa. Fotó: francecomfort.com

Délután szieszta, minden zárva, a strandon sincsenek annyian, hogy ne lehessen lépkedni a törülközők között. Akkora csak a forgalom, mintha a hatvanas években lennénk, egy lusta délutánon Saint-Tropez-ban – és mintha mindenki ismerné a másikat, pedig egy nyüzsgő, ultramodern városról van szó.

Az itteni festői, termékeny völgyek és a kellemes éghajlat ideális miliőt teremtenek a borkészítéshez. Persze az üzletekben helyi borokat árusítanak, nem más régió nedűit reklámozzák, mint ahogyan az Magyarországra jellemző.

Amikor a bor fontosabb a menetrendnél

Az egyik legnevesebb pincében a szőlősgazda-borász váltig marasztalt bennünket, mi viszont izgultunk, mert hamarosan indult volna a gépünk a város repteréről.

Felvette a telefont és odaszólt a forgalomirányítónak, aki az unokatestvére volt, hogy tartsa vissza kicsit a gépet, mert még nem kóstoltunk végig minden tételt.

Amikor megérkeztünk, láttuk, mennyire nem örülnek eme gesztusnak az ott várakozó, öklüket rázó spanyol és arab utasok. (Igaz, ez nem mostanában történt.) 

Ha netán Spanyolországból tartunk errefelé, jó tudni, hogy Barcelona 200 kilométerre van ide. A Marseille-től Perpignan-ig tartó út az A9-es autópályán körülbelül három és fél órát vesz igénybe, a távolság 320 kilométer. Természetesen a francia és spanyol nagyvárosokból ide lehet utazni vonaton is.

Nyert ügyünk van egyébként is, ha vonattal érkezünk. A modern vasútállomás – ahová nemcsak Franciaországból száguldanak a nagy sebességű, formatervezett vonatcsodák – benti freskóit maga Salvador Dalí festette.

Dalí, Picasso, Miro és Dufy

Aki még több alkotását meg akarja tekinteni, látogasson el a Rigaud Múzeumba. Dali munkái mellett más spanyol és katalán mesterek festményei is láthatók itt, köztük Maillol, Picasso, Miro, Dufy művei, de klasszikus mestereké is, egészen a 16. századig visszamenőleg.

A Musée Rigaud  valójában egy 17. századi palota, gazdag gyűjteményében több alkotás található  a névadó Hyacinthe Rigaudtól is, aki a város szülötte és arról híres, hogy ő lett a Napkirály udvari festője.

Dalí nagy rajongója volt a városnak, egyszer azt mondta, hogy Perpignan a világ központja.

A festő-lángelme rajongóinak ajánlható a nevét viselő szálloda is, amely négycsillagosnak hirdeti magát, de Franciaországban azért ez kicsit mást jelenthet. A honlapja legalábbis azt is felsorolja érdemként, hogy a szobákban van tévé meg fürdőszoba, ami Magyarországon három csillagnál is természetes.

Spanyol és katalán hagyományok

A város életének minden szeletét erősen befolyásolják a spanyol hagyományok, amelyek a középkorig nyúlnak vissza. A legfontosabb látnivalók is ebből a korból származnak, és szerencsére jó állapotban fennmaradtak.

Nézzünk néhány „kötelezőt”.

A Castillet a régi középkori, katalán stílusú városmag, melynek egykori falait lerombolták, de megmaradt a régi városkapu és erődítmény – a várost védelmező bástyaerőd Perpignan régi címerében szerepelt.

A téglából készített erőd belsejében található a Casa Pairal, a helyi népművészeti és helytörténeti múzeum.

A Loge de Mer egykor a tőzsde volt, sarkánál hajó formájú szélkakas áll. Az épület 1397-ből származik. A Hotel de Ville a régi városháza, egy részét még a 15. században építették. A homlokzatán három bronzkar látható, ezek valaha fáklyatartók voltak, de egyben a lakosságnak azt a három csoportját jelképezik, amelyek a városi tisztségviselők megválasztására voltak jogosultak. A Palais de la Députation pedig az aragóniai királyok korában a helyi katalán kormányzat székháza volt.

Érdemes megtekinteni a Maison Juliát, amely a város kevés, középkorból megmaradt magánházainak egyike, és  gótikus stílusban épült a 14. században.

A város főtemplomát, a Saint-Jean katedrálist 1324-ben kezdték el építeni, de csak 1509-ben szentelték fel.

Tapasok, francia módra

Jó ötlet sétálni a város kevésbé ismert, turisztikailag nem igazán frekventált részein is, ahol elsősorban nem franciák laknak. Itt olcsón lehet venni igazi észak-afrikai kávét, és kóstolni arab és spanyol ételeket. A piacokat se hagyjuk ki, igazi fűszer- vagy gyógynövény arzenálra bukkanhatunk.

Nem lennénk Franciaországban, ha a konyhaművészetet ne vennék halálosan komolyan, akár hétköznap, egy bisztróban is. A városban a spanyol és francia konyha legfinomabb ételeit kombinálják, a tapasok választéka kissé visszafogott, de fügét és olajbogyót szinte kötelezően kínálnak.

Mediterrán hangulat. Fotó: Wikipédia/Jorge Franganillo
Mediterrán hangulat. Fotó: Wikipédia/Jorge Franganillo

A legtöbb ételhez az itteni, különlegesen finom paradicsomot is társítják, amelyet apróra vágnak, és úgy rakják a vajas, friss kenyérre.

A tengerparthoz való közelség miatt a halak, kagylók, rákok mindenütt asztalra kerülnek, nem beszélve az osztrigáról. De nem hiányoznak az étlapról a gallok körében oly kedvelt kacsák sem, már inkább franciás stílusban elkészítve.

Kóstolt már csigakaviárt?

Napjaink talán legizgalmasabb ínyencsége mégis a csigakaviár, amely az éti csiga petéjéből készül. Sokféleképpen fűszerezhető, igen drága csemege. Erre a célra leggyakrabban a nálunk is őshonos közönséges éti csigát, a Helix pomatiát használják; Magyarország a kontinens egyik fő exportőre, javarészt éppen Franciaországba szállítanak. De ma már saját maguk is hatalmas csigafarmokon tenyésztik ezeket a puhatestűeket, több helyütt kifejezetten a peték kinyerése érdekében.

Ha ebédhez bort rendelnénk, a helyi Languedoc-fajtákból válasszunk, de érdemes megkóstolni a Baniel-t és más különleges édes fajtákat is.

A vidék – hivatalos nevén Roussillon megye – a Pireneusok keleti szegélyénél, a spanyol határ közelében húzódik, Franciaország egyik legnaposabb tája, nevezetes borvidék; fő szőlője a félédes nedűt adó, híres grenache. De a sörimádók sem járnak rosszul, mert Perpignan híres katalán söréről is.

A városban számtalan kiváló szálloda és étterem található, csupán pénz kérdése, hogy melyiket válasszuk. És se szeri, se száma a panzióknak, kiadó szobáknak is. Az éttermek között találunk street foodokat – szerencsére nem amerikai stílusban, hanem inkább mediterrán-közel-keleti módon elkészített ételekkel, no meg fine dining éttermeket, természetesen a francia ínyenc szemlélet jegyében.

Mindazonáltal itt is észrevehető, akárcsak bárhol Franciaországban, hogy a helyiek nincsenek elájulva a turistáktól, és nem is kényeztetik őket. Tisztában vannak vele, hogy hazájuk akkor is a világ legnépszerűbb úticélja marad, ha lazán veszik a marketinget vagy a turisztikai szolgáltatásokat.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Szubjektív "Már nem csak a pedagógusokért, hanem a nemzetünkért jövök ki" - a hétfői tüntetésen forgattunk
Izsó Márton - Kormos Olga | 2023. június 6. 10:31
A diákok és szimpatizánsok tegnap a státusztörvény árnyékában pedagógusnapi kiállással ünnepelték tanáraikat. Az Oktogontól a Belügyminisztériumig vonult a tömeg, s mi arról kérdeztük a résztvevőket, miért érezték úgy, hogy ma itt kell lenniük, gondolták-e valaha, hogy egyszer így ünnepeljük a pedagógusokat, s hogy mit köszönhetnek nekik. 
Szubjektív Talán jobb lesz azoknak, akiknek nehezebb az anyagi helyzete - vásárlók a kötelező bolti akcióról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. június 3. 11:27
Június 1-én indult a kormányzatilag előírt kötelező akciózás a nagyobb boltokban, a kormány most éppen ettől várja az infláció csökkenését. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív A nap képe: kedves gesztus a Puskás Arénában – nem, nem verték szét Budapestet a szurkolók
Wéber Balázs | 2023. június 1. 11:51
Bár csapata elvesztette az EL-döntőt, egy Roma-drukker mégis boldogan távozhatott a Puskás Arénából. Az olasz és spanyol szurkolók – a híresztelésekkel ellentétben – nem kapták szét a várost, hanem ünnepet varázsoltak az eseményből.
Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív „A hidat azért építették, hogy közlekedjenek rajta” – a Lánchídról kérdeztük a fővárosiakat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 20. 11:39
Politikai viták kereszttüzébe került a Lánchíd autós forgalmának kérdése: radikálisan eltér egymástól a kormányzat és a főváros vezetésének álláspontja. Budapest különböző pontjain kérdeztük meg a fővárosiakat, ők visszaengednék-e a személyautókat a dunai átkelőre. Videó.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A nap képe: furcsa pózban tárgyalt a magyar államfő Reykjavíkban
Wéber Balázs | 2023. május 17. 10:44
Mintha csak barinők taliztak volna egy könnyed csevejre.
Szubjektív Ki lesz a következő magyar áldozat, akit Putyin lefejeztet? - olvasói levél
Privátbankár.hu | 2023. május 14. 19:43
Oroszországi oroszok és más nemzetiségűek százezrei, talán milliói tartják tragikusnak, amit Putyin csinál. Egy valaha Kárpátalján élt magyar is, aki megdöbbentő szókimondással írt levelet.
Szubjektív Brüsszelnek is üzentek a magyarok: négyből ketten bármi áron megtartanák a forintot - közvélemény-kutatásunk az euróról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. május 14. 19:29
Időről időre felbukkan, hogy lassan ideje volna Magyarországon is bevezetni az eurót. Legutóbb Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke állt elő azzal, hogy szerinte 2024 végére teljesíteni lehetne az eurózónához való csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG