<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Hova érdemes kiruccanni tavasszal egy hosszú hétvégére? Erre adunk ötleteket Világjáró rovatunkban a következő hetekben saját élmények alapján. Első állomásunk Barcelona, amely a turistaözön ellenére is klassz célpont. Gaudí, Camp Nou, gótikus negyed és persze a tenger – hát kell ennél több?

Most már véglegesen itt a tavasz, így kimozdulhatunk téli kuckónkból, és egy kis pénzzel nekivághatunk tágabb otthonunknak, Európának.

A következő hetekben bemutatunk néhány várost vagy régiót, amelyek kellemes célpontok lehetnek tavasszal és kora nyáron, és ahova – ha időben foglalunk repülőjegyet vagy elcsípünk egy last minute ajánlatot – relatív olcsón és egyszerűen eljuthatunk. Mivel népszerű, de nem exkluzív városokról lesz szó, szállásokból is bőven válogathatunk pénztárcánknak és igényeinknek megfelelően.

Nézzünk először egy ízig-vérig mediterrán várost, Barcelonát!

Barcelona madártávlatból, középen az ikonikus Gaudí-templom, a Sagrada Família. Fotó: Depositphotos
Barcelona madártávlatból, középen az ikonikus Gaudí-templom, a Sagrada Família. Fotó: Depositphotos

A Földközi-tenger partján, Spanyolország északkeleti részén fekvő metropoliszról nem könnyű újat írni, hiszen már hosszú évek óta az egyik legtrendibb turisztikai célpont nem csak Európában, hanem az egész világon. Csak tavaly 9,7 millió, azaz egy magyarországnyi látogatót fogadott, ami őrült nagy szám.

Turizmus és identitás

Nem csoda, hogy a helyieknél kezd betelni a pohár: néhány éve turistaellenes graffitik tűntek fel a közterületeken és tüntetések is voltak az „invázió” ellen, tavaly nyáron pedig megrendszabályozták a turistahadakat, például bizonyos utcákban tovább korlátozták a csoportok létszámát és csendesebb nézelődésre kérték őket.

A tömegturizmus kétségkívül óriási pénzeket hoz, de könnyen kiszívhatja a város lelkét és elrejtheti annak eredeti arcát. Helyiként pedig tényleg fárasztó lehet éjjel-nappal turistatömegeket kerülgetni.

Mindezt nem csak a világhíres sétányon, a La Ramblán kószálva érezhetjük, hanem például az FC Barcelona otthonában, a Camp Nouban is. A nagy múltú stadion mára turistaattrakció lett, a meccseken pedig jelentős részben nemzetközi közönség szurkol – ha szurkol – egy jelentős részben nemzetközi csapatnak. (Az alternatívát a baszk gyökereit a pályán is megőrző, bilbaói Athletic Club jelenti, de róluk majd máskor lesz szó.)

Ezzel együtt persze még érvényes a stadion nézőterére tetovált szlogen, a „Mes que un club”, azaz „Több mint egy klub”. A Barca még mindig a katalán nemzet és függetlenségi törekvés egyik jelképe, sikere a katalán nemzet sikere. A nagy derbi a spanyol elnyomás jelképével, a Real Madriddal sokáig vérre ment, és manapság sem babazsúr – még akkor sem, ha ma már főleg külföldi „zsoldosok” küzdenek egymással a gyepen.

De visszatérve a városra, Barcelona a tömegturizmus ellenére is kiváló célpont főleg akkor, ha nem a legzsúfoltabb időszakban és a legnagyobb hőségben, hanem például tavasszal megyünk, és próbálunk a szépségeire koncentrálni.

A mediterrán hangulat, a kellemes klíma, a tengerpart, a kultúra és a csodás építészet továbbra is megvan, így csak rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki az útból. 

Vissza a középkorba

Személyes kedvencem a város legrégebbi része, a gótikus negyed (Barri Gótic vagy Barrio Gótico), amely egyenesen a középkorba repít vissza. A naptól védett, labirintusszerű, szűk utcákon sétálva elképzelhetjük, hogy milyen lehetett itt az élet sok száz évvel ezelőtt, amikor még nem csipszet csócsáló turisták csörtettek az ódon falak között, hanem Jordi kergetőzött Francescával.

Egy kis időutazás: Barcelona gótikus negyede. Fotó: Pixabay/Matressa
Egy kis időutazás: Barcelona gótikus negyede. Fotó: Pixabay/Matressa

A teljes képhez persze hozzátartozik,  hogy a negyed számos gótikus épülete állítólag nem a középkorra nyúlik vissza, hanem a 19. század végi, 20. századi eleji újjá- és átépítés során nyerte el mai formáját. A végeredmény azonban így is lenyűgöző.

A negyed kiváló helyszín történelmi és egyéb, különös tematikájú filmeknek is. Részben itt forgatták például Tom Tykwer rendezésében a Patrick Süskind bestselleréből, A Parfüm: egy gyilkos története című regényből készült filmet, amelyben a főhős meglehetősen formabontó módon és céllal szaglászik fiatal nők után. (A történet persze ennél jóval többről szól, de erről győzödjön meg mindenki maga.) És itt vették fel az Evanescence gótikus rockbanda érfelvágós balladájának, a My Immortalnak a videóklipjét is, amely a kétezres évek elejének egyik ikonikus dala, nézettsége pedig 900 millió (!) felett jár a Youtube-on.

Foci és művészet

Ha már Barcelonában vagyunk, akkor a tömeg ellenére is érdemes legalább egyszer végigtrappolni a La Ramblán, sétálni egyet a tengerparton, felmászni a Kolumbusz-emlékműre és beülni egy eldugott étterembe – bár ez a szó ott nehezen értelmezhető, mi még anno találtunk néhány kellemesen csendes helyet.

Ajánlott elmerülni a katalán modernizmus legismertebb alakjának, Antoni Gaudínak szépséges életművében is. És itt nem csak a város jelképére, az égbe nyúló Sagrada Famíliára gondolok, hanem a Güell Parkra és a Casa Batllóra is. Utóbbi kettőben jártam, mindkettő nagy élmény, még sok év távlatából is.

Mintha egy mesés, de mégis valóságos világba csöppentünk volna, amely rezonál valamire a tudatunk mélyén és mindörökre velünk marad.

És ne hagyjuk ki persze a felújítás előtt álló Camp Nout sem, ahol ha Messit már nem is, de az ifjú titánokat, Gavit és társait megcsodálhatjuk. A Real Sociedad elleni májusi rangadóra például még most is vehetünk jegyet, a legfelső karéjba 89 euróért (33 ezer forint), a kapu mögé 109 euróért (41 ezer forint). A főtribünre szóló, 209 eurós (78 ezer forint) biléták már elkeltek.

Ha pedig befizetünk egy stadiontúrára, nem csak a raklapnyi trófeát szemlélhetjük meg, hanem a küzdőtér szélére is lemehetünk. A pálya, amely köré Európa legnagyobb stadionja épült, lentről kifejezetten pöttömnek tűnik – a valóság néha más, mint amit a tévében látunk.

A Világjáró többi cikkét itt olvashatják.

Szubjektív "Már nem csak a pedagógusokért, hanem a nemzetünkért jövök ki" - a hétfői tüntetésen forgattunk
Izsó Márton - Kormos Olga | 2023. június 6. 10:31
A diákok és szimpatizánsok tegnap a státusztörvény árnyékában pedagógusnapi kiállással ünnepelték tanáraikat. Az Oktogontól a Belügyminisztériumig vonult a tömeg, s mi arról kérdeztük a résztvevőket, miért érezték úgy, hogy ma itt kell lenniük, gondolták-e valaha, hogy egyszer így ünnepeljük a pedagógusokat, s hogy mit köszönhetnek nekik. 
Szubjektív Talán jobb lesz azoknak, akiknek nehezebb az anyagi helyzete - vásárlók a kötelező bolti akcióról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. június 3. 11:27
Június 1-én indult a kormányzatilag előírt kötelező akciózás a nagyobb boltokban, a kormány most éppen ettől várja az infláció csökkenését. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Szubjektív Szűzanya és sziklavár – egy ódon város Portugáliában
Szarvas György | 2023. június 3. 05:48
Veszprém felkötheti a gatyáját, ha versenyre kíván kelni Európa kulturális fővárosaként Guimarãessel. A portugál település különösebb erőfeszítések nélkül tudta megrendezni 2013-ban a kulturális fesztivált, mivel minden „kellék” rendelkezésére állt a sikerhez. A Világjáró ezúttal az itthon alig ismert észak-portugáliai városkában nézett körbe.
Szubjektív A nap képe: kedves gesztus a Puskás Arénában – nem, nem verték szét Budapestet a szurkolók
Wéber Balázs | 2023. június 1. 11:51
Bár csapata elvesztette az EL-döntőt, egy Roma-drukker mégis boldogan távozhatott a Puskás Arénából. Az olasz és spanyol szurkolók – a híresztelésekkel ellentétben – nem kapták szét a várost, hanem ünnepet varázsoltak az eseményből.
Szubjektív Pozsonyi anziksz: Warhol-festmények és a szerencsét hozó Csumil
Elek Lenke | 2023. május 27. 06:01
Nekem már mindörökre Andy Warhol (született Andrej Varchola) fog Pozsonyhoz kötődni, jóllehet, a világ leghíresebb amerikai pop art művésze már Pittsburgh-ben született. A ruszin gyökerekkel bíró Warhol-család felmenői a Mezőlaborc melletti Mikón éltek. Ma már Pozsony is sajátjaként dicsekszik a Marylin Monroe-t és a Campbell leveskonzervet világhírűvé tevő alkotóval. A Világjáró ezúttal Szlovákia fővárosának ismert és talán kevésbé ismert arcait mutatja be.
Szubjektív „A hidat azért építették, hogy közlekedjenek rajta” – a Lánchídról kérdeztük a fővárosiakat
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2023. május 20. 11:39
Politikai viták kereszttüzébe került a Lánchíd autós forgalmának kérdése: radikálisan eltér egymástól a kormányzat és a főváros vezetésének álláspontja. Budapest különböző pontjain kérdeztük meg a fővárosiakat, ők visszaengednék-e a személyautókat a dunai átkelőre. Videó.
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Szubjektív A nap képe: furcsa pózban tárgyalt a magyar államfő Reykjavíkban
Wéber Balázs | 2023. május 17. 10:44
Mintha csak barinők taliztak volna egy könnyed csevejre.
Szubjektív Ki lesz a következő magyar áldozat, akit Putyin lefejeztet? - olvasói levél
Privátbankár.hu | 2023. május 14. 19:43
Oroszországi oroszok és más nemzetiségűek százezrei, talán milliói tartják tragikusnak, amit Putyin csinál. Egy valaha Kárpátalján élt magyar is, aki megdöbbentő szókimondással írt levelet.
Szubjektív Brüsszelnek is üzentek a magyarok: négyből ketten bármi áron megtartanák a forintot - közvélemény-kutatásunk az euróról
Izsó Márton - Vég Márton | 2023. május 14. 19:29
Időről időre felbukkan, hogy lassan ideje volna Magyarországon is bevezetni az eurót. Legutóbb Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke állt elő azzal, hogy szerinte 2024 végére teljesíteni lehetne az eurózónához való csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat. Mit gondolnak erről az emberek? Kiderül a videóból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG