5p
Az olvasás sajnálatos módon kijött a divatból, pedig egyszerűbb, mint valaha: az okostelefonok és tabletek százával képesek a könyveket tárolni, egész könyvtárat tarthatunk a zsebünkben. Megjegyzik, hol tartottunk, és a otthon a karosszékben ülve is beszerezhetünk új műveket.
(Fotó: Wikimedia Commons)

1. Ne ijedjünk meg a sok formátumtól

Ha kezdő e-book-olvasók vagyunk, ne ijedjünk meg attól, hogy nagyon sokféle e-könyv-formátum létezik. A Wikipedia angol nyelvű szócikke harmincat ismer, de ezek nagy része csak speciális készülékekre, szoftverekhez való.

A leggyakrabban talán az ePub, a PDF (az Adobe cégtől) és a DOC (Word-dokumentum, a Microsofttól) formátum fordul elő, ezeket szinte minden e-könyv-olvasó el tudja olvasni. (Gyakori még a prc, djvu, mobi, fb2, rtf kiterjesztésű e-könyv is.) Ha zip- vagy rar-kiterjesztést látunk, az azt jelenti, hogy tömörítvény, amiből még ki kell csomagolni a tulajdonképpeni fájlt.

2. Egy konvertálózseni

Ha többféle formátum közül választhatunk, válasszuk az ePub-ot vagy esetleg a PDF-et. A többi egzotikus formátumot többek között a Calibre nevű könyvolvasó és konvertáló szoftverrel tudjuk elolvasni vagy átalakítani számítógépen, amely saját bevallása szerint 27 formátumot ismer. Letöltés után a beállítások között magyar nyelvre is átállítható.

A konvertált könyveket ugyan át tudjuk vele küldeni a mobilunkra, de a programnak mobilos verziói még úgy látszik, nincsenek. Alkalmas még arra, hogy laptopon vagy asztali gépen olvassunk vele.

3. Tároljuk könyveinket a felhőben

Az eReader Prestigio nevű remek mobilos könyvolvasóval a telefonunk, tabletünk memóriáján kívül a Google Drive-on, az OneDrive-on vagy a Dropbox-on tárolt könyvek között is válogathatunk, egy mozdulattal letöltve azokat. Így ha van mobil internet-kapcsolatunk, egyben kiterjesztettük az eredeti memóriát is, mérettől és tárhelytől függően sok száz, sőt esetleg több ezer könyvet is cipelhetünk a zsebünkben.

Ismeri a fontosabb formátumokat, a legutoljára olvasott könyveket tetszetős könyvespolcon ábrázolja, ahonnét egy mozdulattal felüthetjük, és ahogy a jó könyvolvasó szoftverek, megjegyzi, melyik oldalon tartottunk. Áruházában saját bevallása szerint 25 nyelven egymillió könyvet kínál, köztük ingyeneset is. Ebből 828 volt magyar, a letöltéshez azonban regisztráció kell.

Néhány könyv az eReader Prestigio polcán.

4. De honnét vegyek könyvet?

Ma már nagyon gyakori, hogy a nagyobb hagyományos könyvkereskedő vagy könyvkiadó cégek weboldalain az e-könyvek is megtalálhatók, így magyar könyváruházaknál is. A választék általában jóval kisebb még, mint a hagyományos könyvekből, viszont a nyomtatási költséget megspóroljuk, így az e-könyv rendszerint jelentősen olcsóbb.

Magyar nyelven láttunk 400-500-1000 forintos könyveket is elektronikusan, amelyeket ennek valószínűleg csak többszöröséért érdemes kiadni papíron.

5. Honnét vegyek könyvet – ingyen?

Ingyen is hozzájuthatunk sok száz magyar nyelvű könyvhöz és valószínűleg több tízezer idegen nyelvűhöz. Ezek lehetnek régi klasszikusok, például 19. századi, vagy 20. század eleji regények, versek, amelyeknek lejártak a szerződi jogai. (Általában ez 70 év alatt történik meg.) Vagy olyanok, amelyeket valamely kiadó vagy más cég reklámcélokból nyilvánított ingyenesnek; de olyan is előfordul, ahol a szerző mond le önként a jogairól, mert szeretné, ha sokan megismernék.

Persze ami ingyenes, az általában vagy régi, vagy nem a legjobb, hiszen ha jól fogyna pénzért, nem adnák ingyen.

Magyarul a Magyar Elektronikus Könyvtár őriz rengeteg klasszikust, kötelező olvasmányt, szakkönyvet és cikket, de még hangoskönyveket (felolvasott könyveket) is. (Ez utóbbiakat zenelejátszóval hallgathatjuk.)

További ingyenes magyar nyelvű könyveket találtunk még itt, itt és itt, de a lista biztosan nem teljes.

Ebben az archívumban pedig főleg angolul, de franciául és más nyelveken is többek között amerikai közkönyvtárak egyes részeit lehet olvasgatni, letölteni, bár ezek nem feltétlenül olvasmányosak. Csak ha érdekel bennünket a Roosevelt család története 1649-től, vagy az amerikai maffiaügyi meghallgatások katalógusa, vagy egyes régi szakkönyvek.

6. Ingyenes, de nem akárhogy

Több ingyenes könyvolvasó program szerzői is abból élnek, hogy a programon belül megvételre kínálnak elektronikus könyveket, ahogy a korábban említett alkalmazás is. Így tesznek a nagy mobiltelefon-rendszerek üzemeltetői is, mint a Google vagy az Apple, a Microsoft. Híres az Amazon könyvkínálata is.

Ezek engedik ugyan az ingyenes könyvek olvasgatását, de ehhez többnyire valamely külön alkalmazást kell letölteni. Ilyen a Google is, amelynek legnépszerűbb ingyenes könyvei magyarul itt vannak, de az Amazon is, inkább világnyelveken írt irodalommal.

Nyilván ennek az a célja, hogy aztán fizetős könyveket is vegyünk a lejátszónkba. Annak még inkább, hogy a nulla forintos könyv esetén is a fizetési módról, adatainkról érdeklődnek, vásárlóként kell regisztrálni úgy is, ha nem költünk semmit. Ha már korábban vettünk valamit tőlük és regisztráltunk, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, akkor megfontolandó, érdemes-e ingyenkönyvért hitelkárta-adatokat megadni.

7. Az egyszerűbb néha jobb

Az „Ebook Reader” vagy a „Reader” nevű androidos könyvolvasók – mindkettő ikonja piros-fehér – egyszerűbbek, mint az említett eReader Prestigio. Talán kevesebb formátumot és szolgáltatást ismernek, de sokkal kevesebb helyet is foglalnak el, ami (belső) memória szűke esetén hasznos lehet.

(Olvassa el a legjobb hírolvasó alkalmazásokról szóló cikkünket is!)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG