<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Legyünk bármennyire is jók a szakmánkban, minden munkahelyen, minden pozícióban eljön az a pont, amikor úgy érezzük, napi 24 óra sem elég arra, hogy elvégezzük a feladatainkat. A mai társadalom óhatatlanul hajlamos arra, hogy felaprózza a figyelmét, megosztva azt több feladat között, amelyeket párhuzamosan akar elvégezni. Ez azonban nem csak, hogy nem vezet célra, még egészségtelen is.

 

 

Egy időben óriási népszerűségnek örvendett a multitasking: aki képes volt egyszerre több fontos projekt szálait a kezében tartani, biztosra vehette, hogy a munkahelye hímes tojásként vigyáz rá. Azonban mára jobban megvizsgálták ezt a tartalomfogyasztási és munkavégzési formát és több egyetemi kutatás alapján rájöttek, hogy komoly hátulütői lehetnek, ha folyamatosan multitaskolunk.

Csökkenti az IQ-t

A Londoni Egyetem Pszichiátriai Intézetének kutatói kognitív feladatokat adtak egy felmérés során a Hewlett Packard 1100 dolgozójának. Azoknál, akik digitális eszközökkel több feladatot próbáltak meg megoldani egyszerre, nagyobb visszaesést állapítottak meg az IQ-ra nézve, mintha elszívtak volna egy füves cigit, vagy egész éjjel ébren lettek volna. Az átlagosan 15 pontos csökkenés azt eredményezte, hogy ezek a résztvevők egy nyolc éves gyerek szintjén oldották meg a feladatokat.

Lassítja a gondolkodást

Akik vallják, hogy jobban teljesítenek multitaskinggal, valójában a leglassabban végzik el a feladataikat - állítják a Stanfordon. A felmérés szerint ők azok, akik nem tudják rendszerezni a gondolataikat, kiszűrni a szükségtelen információt, és lassabban váltanak a feladatok között is. Hiába, az agy egyszerre egy dologra tud koncentrálni.

Agykárosodást okozhat

A Sussex-i Egyetemen arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az agyműködésre a multitasking. Az eredmény ijesztő: csökkent a szürkeállomány sűrűsége a figyelemért felelős elülső cinguláris kéregben, amikor például mobiltelefont és televíziót használtak felváltva az emberek. Bár ez még nem jelenti az agy károsodását, mindenképp érdemes tudni, hogy a multitasking formálja az agyműködést, nem feltétlen a pozitív irányba.

Mit lehet tenni?

Felejtsük el a multitasking mítoszát és térjünk vissza a természetes agyműködésünkhöz: éljen soká a singletasking! Egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, viszont arra szánjuk a teljes figyelmünket a következők segítségével:

Húzzunk falakat

Tegyük a telefont Repülőgép módba, és tiltsuk le a neten a közösségi oldalakat! Nagyon nehéz megtartani a koncentrációnkat, ha folyamatosan érkezik egy-egy új inger, így manuálisan kell tennünk azért, hogy lehalkítsuk a médiazajt.

Szabjunk időt a feladatoknak

Nem lehet egész nap emaileket és értesítéseket csekkolni. Mindenre el kell különítenünk egy kis időt, amikor foglalkozhatunk velük, de azon kívül ne hagyjuk, hogy belemásszanak a dolgainkba. Nézzük meg például az emailjeinket reggel, ebéd előtt, és a munkaidő végén. Így sem maradunk le semmiről, és még hatékonyak is maradhatunk.

Hallkítsuk le a gondolatainkat

Persze akkor szárnyal leginkább az elménk, amikor egy dologra kellene koncentrálnunk. Nagyon sok gyakorlás kell ahhoz, hogy tudjuk irányítani a gondolataink folyamát, ezért érdemes a reggelt egy rövid meditációval kezdeni. Ha nap közben újabb és újabb gondolatok érkeznek, semmi probléma: írjuk le őket, hagyjuk, hogy “kiszabaduljanak”. De csak később, a feladatok elvégzése után foglalkozzunk velük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG