<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A bűvös ötven százalék. Van, aki ettől boldog, más boldogtalan. Számos országban, vállalatban vagy önkormányzatban ennyi kell egy döntéshez. Nagyon magas ez, ha inflációról vagy kamatról van szó, nagyon vonzó lenne fizetésemelésként, de nem is olyan kiugró, ha a pálinka alkoholfokát vagy a csokoládé kakaótartalmát nézzük.

Pénzromlás és kamat

Inflációban az ötven százalék ma már elképzelhetetlennek tűnően sok, hiszen a legtöbb fejlett országban a jegybankok azért küzdenek, hogy legalább évi 2-3 százalék legyen végre. Egy kis infláció szükséges, pozitív velejárója a gazdasági növekedésnek, ha azonban két számjegyű, az már elbizonytalanítja a piaci szereplőket, megnehezíti a gazdasági kalkulációkat és aláássa a fizetőeszköz iránti bizalmat.

Magyarországon a válság sújtotta kilencvenes években is csak kevéssel 30 százalék fölé ment az infláció, ma is csak kevés helyen ennél magasabb, mint például Venezuelában, Dél-Szudánban. A háború sújtotta Szíriában a legutóbbi adat 44 százalék volt, ha még mérni tudják. A kamatok, mint a jegybanki alapkamat is többé-kevésbé követik, közelítik az inflációt, nem jó, ha attól nagyon elszakadnak, így ekkora kamatot inkább ne nagyon kívánjunk magunknak. Nincs is 50 százalékos alapkamat manapság sehol, még a csúcstartó Malawi, Argentína és Ghana is csak 26-27 százalékos kamatot alkalmaz.

Pálinkánál nem sok

Vidámabb téma azt találgatni, sok-e vagy kevés a tömény szeszeknél az 50 százalék alkoholfok. Sok kommersz, boltban árult tömény ital 40 százalék körüli alkoholtartalmú. A pálinka például hivatalosan 37,5 és 86 térfogatszázalék közötti ital lehet, így, különösen ha házi, könnyen 50 százalék fölé csúszhat. E sáv felső felében levő nedűvel azonban, gyomrunk védelmében, inkább ne próbálkozzunk. A mennyiségnél fontosabb lehet a minőség, az alkoholfoknál fontosabb az, hogy mennyire tisztán állították elő a párlatot, a gyümölcsök illata és íze mennyire maradt meg.

Van ekkora adó

Ha már szeszes ital, az alkoholfokon kívül ezeknek még egy biztos pontjuk van, az adó. Áfában 50 százalék elképzelhetetlen, a 27 százalékos magyar kulcsot is sokan világrekordnak tartják. Az alkoholra, a dohányra, a benzinre és más „jövedéki termékekre”, luxuscikkekre azonban egyéb fogyasztási adókat is terhelnek. Sokszor az egyik adót a másik adóval is megterhelik, így az adót is adóztatják, így aztán még könnyebben 50 százalék fölé ugorhat egyes áruk adótartalma.

Édes élet keserűen?

A csokoládénál a kakaótartalom fontos paraméter, a minimális kakaótartalom 35 százalék, és sokan úgy tartják, minél több benne a kakaó, annál jobb minőségű. Az 50 százalék itt még nem tűnik soknak, van gyár, amely 70 százalék feletti kakaótartalommal reklámozza termékét. Másoknak a 60-65 százalékos feletti már nem ízlik. A keserűcsokiban több, a tejcsokiban kevesebb a kakaó. Ám túlzásba esni sem jó, a 90 százalék körüli kakaótartalmú termék állítólag már lényegében ehetetlen.

Így csinálják a guruk

Egy befektetésnél mesésen magas lehet az 50 százalékos hozam – feltéve, hogy az időtényező is stimmel és a kockázat is ésszerű keretek között marad. Húsz év alatt 50 százalék például csak nagyjából évi két százalék, három év alatt viszont évi 14,5. A világ legnagyobb befektetési tehetségei, mint Warren Buffett, Soros György, általában egyik évben vesztettek, másikban nyertek, de nagy átlagban évi 20-30 százalékos hozamot értek el. Sok év alatt ez is megsokszorozza a pénzünket.

Ha már befektetések, a vállalati döntéshozatalban, például közgyűléseken vagy az igazgatótanácsokban is sokszor az 50 százalékos (plusz egy fős) szavazattöbbséget kívánják meg. Az igazán nagy döntésekhez azonban nem ritka, hogy kétharmados, ritkábban háromnegyedes többséget kötnek ki a tulajdonosok.

A parlamenttől a dalárdáig

A demokráciákban, legyen szó parlamentről, önkormányzati testületről, iskolai tanácsról vagy egy diákszervezetről, a település dalárda-egyletéről, az 50 százalék szinte mindig bűvös határ. Ennyi szavazó részvétele kell a szavazás érvényességéhez, és a legtöbb kérdés ott is 50 százalék plusz egy szavazattal dől el, csak különösen fontos kérdésekben kell általában kétharmad.

El vagyunk hízva?

A magyar a statisztikák szerint Európa egyik leginkább elhízott népe. Azt talán már tudja, hogy a testsúly önmagában nem mond eleget, mert nem mindegy, hogy izomból vagy hájból van rajtunk sok. Ezért szoktak testzsírszázalékot számolni. Ebből a nőknél kortól függően 38-42, férfiaknál 25-30 százalék körül kezdődik az, amire a szakemberek azt mondják, hogy „elhízott”. Az „egészséges” jelzőt pedig 22-35 (nő), illetve 9-25 százalék (férfi) közötti értékeknél kaphatjuk meg (szintén életkortól függ). Az 50 százalék itt már nagyon veszélyes mértéknek látszik.

Fifti-fifti?

A statisztikák szerint a Földön tavaly már a leggazdagabb emberek egy százaléka birtokolta a vagyon 50 százalékát, a másik 99 százalék pedig a vagyon másik 50 százalékát. A vagyon és a jövedelem eloszlásának egyenetlen volta sok politikusnak, közgazdásznak, társadalomtudósnak fejfájást okoz.

Az 50-50 százalék, a „fifti-fifti” emlékeztet arra a dilemmára: félig üres, vagy félig tele a pohár? Az optimistáknak félig teli, a pesszimistáknak félig üres, sokszor az emberek beállítottságát, hozzáállását is le lehet ezen mérni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Tippek Kinőtted az országot? Ezzel az öt tippel külföldön is sikeres leszel
Balkó Rita | 2017. szeptember 20. 18:00
Sikeressé válni egy olyan kis országban is kihívás, mint a miénk, sokak számára azonban szűk ez a falatnyi kis terület. Ha sikerült túlélni a kezdeti nehézségeket, célszerű új piacok után nézni a határon túl, a külföldi terjeszkedés azonban a jelentős profitnövelés mellett sok ismeretlen buktatót és veszélyt rejteget. Mutatunk öt tippet, hogy hogyan élje túl a cég a külföldi terjeszkedést!
Tippek Sikeres akarsz lenni? Hallgasd meg azokat, akik a legfontosabbak!
Privátbankár.hu | 2016. december 31. 17:00
Mire az ember alapos tervezés után elindít egy vállalkozást, már pontosan tudja, milyen termékkel, szolgáltatással kíván belépni a piacra, mivel akarja meghódítani a vásárlókat. Azt is kitalálja, hogyan vezesse be termékét, hogyan reklámozza, tegye népszerűvé és kívánatossá az ügyfelek számára - innentől pedig már csak egy dolog állhat a siker útjába: ha amit kínálunk, az nem elég jó az ügyfélnek. A kudarc azonban biztosan elkerülhető, ha odafigyelünk arra, amit a vevőink jeleznek nekünk.
Tippek Hogyan válasszunk céges mobilelőfizetést?
Privátbankár.hu | 2016. december 30. 14:30
Nem is olyan régen még kinevették az úttörőket, ma már egy vállalkozás sem maradhat életben mobiltelefon nélkül. A piacon rengeteg az ajánlat, versenyeznek az ügyfelekért a szolgáltatók – hogyan válasszunk hát szolgáltatáscsomagot? Miközben nincs mindenkire egyformán alkalmazható recept, összeszedtünk néhány szempontot, amit érdemes szem előtt tartani a választásnál.
Tippek Ez legyen a célod jövőre: a leendő ügyfeleid mindenhol ott vannak, csak el kell érned őket
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 15:06
Csatornák miriádjain keresztül léphet ma kapcsolatba egy üzlet a potenciális vásárlóival, de komoly felkészülésre van szükség, ha nem akarunk elveszni a zűrzavarban.
Tippek Amire nem számítanál: kik azok, akik még szabadságra is alig mernek elmenni?
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 13:05
Lehet, hogy később majd benő a fejük lágya, de az Y-generáció tagjai egy felmérés szerint pályájuk elején képtelenek elengedni a munkaügyeket: igazi mártíroknak tartják magukat, akik nélkül megáll az élet a cégnél. Még szabadságra se nagyon mennek el, vagy ha igen, akkor is a vállalati ügyekkel foglalkoznak – mivel állandóan online vannak, ezt könnyen meg is tehetik.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Tippek Egy 404-es történet: csinálj előnyt egy hibából!
Balkó Rita | 2016. december 22. 17:00
Elgépeltük, törölték, valami hiba csúszott a számításba – aki számítógépet használ, legalább egyszer az életében már találkozott a 404-es hibakóddal. Ez mind a felhasználónak, mind az oldal üzemeltetőjének egy apró, de megkerülhetetlen kellemetlenség a digitális világban. Ha azonban az oldal üzemeltetője egy kicsit kreatív, úgy nem csak egyedi, de akár szerethető is lehet a hibaüzenet.
Tippek Mi az a rugalmas munkaidő? Akkor dolgozunk, amikor akarunk?
Valkai Nikoletta | 2016. december 21. 16:12
Valószínűleg mindenkinek jutott már legalább egyszer az eszébe, hogy sokszor teljesen felesleges egyhuzamban 8 órát a munkahelyen tölteni. Szerencsére egyre több munkáltató dönt úgy, hogy rugalmas munkaidőt engedélyez dolgozóinak. Így nem csak költségeket lehet csökkenteni, de az alkalmazottak is motiváltabbak lesznek azáltal, hogy befolyásuk van a munkaidejükre, és amellyel nemcsak a munkavégzés válhat hatékonyabbá, de mindebből a cég is profitálhat.
Tippek Nem elég hatékonyak a beosztottjaid? Dolgozzanak csak négy napot!
Privátbankár.hu | 2016. december 19. 17:30
Bár az elmúlt években egyre komolyabb előrelépések történtek a rugalmas munkavégzés területén, azért még jócskán van hová fejlődnünk. A home office ma már kezd megszokottá válni, de a négynapos munkahét Magyarországon még finoman szólva is ismeretlen. Holott a koncepció mindenképpen életképes, erre példa mások mellett a világ egyik leggazdagabb emberének ötlete is.
Tippek Kineveti az ötleted a bank? Kérj pénzt az internetezőktől!
Privátbankár.hu | 2016. december 16. 19:55
Ha banánzongorát vagy egy szupermenő hűtőtáskát akar az ember gyártani, de az ötleten kívül semmije sincs meg hozzá, valószínűleg még sorszámot sem kap a bankban, nem hogy hitelt. Ha azonban mások is hisznek az ötletben és pár dollárral beszállnak a megvalósításba, akár a milliók is összejöhetnek. Mire jó a crowdfunding?
hírlevél
depositphotos