3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy váratlan haláleset az érzelmi traumán túl anyagi gondokat is okozhat azoknak az özvegyeknek, akik nem tudnak hozzáférni elhunyt hozzátartozójuk számítógépén és mobiltelefonján lévő javaihoz.

Amikor a New York-i Rebecca Bistany 40 éves férje, Paul váratlanul elhunyt szívinfarktusban 2022 novemberében, nem tudta milyen információk, számlák maradtak hátra utána mobiltelefonján. Paul nem hagyott hátra végrendeletet, így nem számolt el javairól, köztük az otthonukkal kapcsolatos tudnivalókról, amit iPhone-ján tárolt elektronikus formában – kezdte a CNN igaz történettel beszámolóját az elektronikus hagyatékok problémáiról. Rebecca mindenféle jelszóváltozattal próbálkozott, hogy hozzáférjen a néhai férje mobilján lévő információkhoz, köztük több számlához, valamint a közös emlékeket őrző fotókhoz és videókhoz, ám nem járt sikerrel. Esete messze nem egyedi. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy gondok akadnak a digitális örökségek kezelésével.

Érdemes felkészülni, bármilyen rosszul is hangzik. Fotó: Depositphotos
Érdemes felkészülni, bármilyen rosszul is hangzik. Fotó: Depositphotos

A NordPass jelszókezelő vállalat adatai szerint az amerikai középosztálybelieknek átlagosan 100 online számlájuk, jegyzékük és egyéb olyan adatuk van, amelyek csak elektronikus formában elérhetők. Haláluk esetén ezek áttekintése lehetetlenné válhat, ha nem készülnek fel erre a sajnálatos lehetőségre. Rebecca csak egy négyjegyű jelszón nem tudott túljutni. Hiába fordult az Apple-hez, férje mobilszolgáltatójához, az AT&T-hez és a rendőrséghez, végrendelet hiányában családtagoknak sem törik fel a telefonok védettségét. És azoknak sem sokkal könnyebb a dolguk, akik hozzáférnek elhunyt hozzátartozójuk digitális hagyatékához.

Laure Orrico, egy chicagói özvegy például informatikus szakembert bízott meg azzal, hogy kiderítse, mi minden marad hátra férje után a számítógépén. Egy laikusnak még a fiókokban is gondot jelenthet a hagyatékok áttekintése, ha az elhunyt személy például gyűjtögető volt, és ezért ezernyi kacatot hagyott hátra maga után.

Érdemes tervezni

Szakértők szerint mindezek a gondok úgy kerülhetők el, hogy korától függetlenül mindenki készít egy hagyatéki tervet. Ennek legelemibb része, hogy biztos helyen, csak legközelebbi, legmegbízhatóbb családtagjának tudtával hátra hagyja belépési jelszavait. Emellett persze az is fontos, hogy rendelkezzen arról, mi legyen közösségimédia-fiókjaival.

Valaki e-mail-fiókja jó eséllyel sokkal több fontos információt tartalmazhat, mint amit fizikai formában őriznek az otthoni vagy hivatali dokumentumok – mondta ezzel kapcsolatban Tracey Woo, az RBC Rayal Trust vagyonkezelő cég elnöke. Érdemes kiemelni néhány fontos elemet a digitális hagyatéki terv készítéséből.

Az első lépés lehet, az elektronikus javakat felsoroló jegyzék. Ebből kiderül, melyik, milyen értékkel bír, mit vehet át az örökös, és mit kell lezárni. A pénzügyi információk mellett a kriptovagyon, a szerencsejáték-számlák, az e-mailek és a számítástechnikai felhőben őrzött javak is szerepelhetnek a listán.

Érdemes kijelölni valakit a digitális vagyon kezelésére. Nyilván olyan valaki jöhet szóba, akiben feltétlenül megbízik az illető vagy egy jogi képviselő. Őt rendszeresen lehet tájékoztatni a digitális javak helyzetéről. Aki túl bonyolultnak tartja a feladatot, az ezzel foglalkozó cégek segítségét kérheti. .

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Ez nem hiányzott a Boeing-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 11:25
Megint elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának fellövését.
Tudomány-technika Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 16:28
Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről.
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án?
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Tudomány-technika Nagy dobásra készül Kína
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 06:33
Fontos küldetésre indulna a Holdra Kína. 
Tudomány-technika Nagy veszélyről érkezett jelentés – emberek millióit érintheti
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 13:52
Nagyon könnyedén nagyon nagy baj lehet Kínában.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG