<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Westendben tavaly megnyitott Crowne Plaza hotelnek immár saját Gömböce is van. A szálloda felkerült arra a sajátos világtérképre, amelyen már számos ponton állandóan ott van a híres magyar találmány.  

Az egykori Hilton helyén kialakított szálloda az IHG-lánchoz tartozik, mint például a hazánkban kiemelten rangosnak tekinthető Intercontinental. Az IHG több brand alatt működtet különböző stílusú és célcsoportú hoteleket. A Crowne Plaza több mint 60 országban van jelen, és elsősorban azokat az üzletembereket és utazókat célozza meg, akiknek nagyon fontosak a digitális megoldások, és az, hogy egy üzleti út során is megtalálják a munka és a magánélet egyensúlyát – ahogy magukat bemutatják honlapjukon.

A felújítás 10 millió euróba került, erről laptársunk, az mfor.hu számolt be a tavalyi soft opening napján. A modern belső design, a megnyugtató színek mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektetnek: a szálloda falain, kiemelt helyeken a magyar absztrakt kortárs képzőművészet meghatározó alakjainak munkáival találkozhatunk.

A Crowne Plaza hotelbe került a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc. Fotó: Crowne PlazaA Crowne Plaza hotelbe került a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc. Fotó: Crowne Plaza

Érdekes és egyedi kezdeményezés, hogy a szállodában saját Gömböc lesz jelen. Nem, nem mesejátékról van szó, hanem világra szóló magyar felfedezésről. A különleges stabilitással bíró tárgy egyik feltalálója, Domokos Gábor, személyesen mutatta be a keddi prezentáción találmányát.

Először beszélt a tudós a nyilvánosság előtt a Mathematical Intelligencer folyóiratban pár évvel ezelőtt megjelent, nagy feltűnést keltett tudományos publikációról, melyet a lap korábbi főszerkesztője írt. A kedden felavatott Crowne Plaza Budapest is felkerül arra a világtérképre, amelyen a Gömböcöket jelölik. 

Mindez Maurice Janssen, a szálloda igazgatójának kezdeményezésére történt, aki hallott erről a magyar találmányról. A holland szakember azt szeretné szorgalmazni, hogy ez a különleges tárgy a külföldi vendégek körében is ismert legyen.

Ami magát az épületet illeti, sokan tudjuk, hogy a Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas magyar építész, Finta József és ifj. Peschka Alfréd építész tervezte.  A mostani teljes felújítást a tulajdonos Gránit Pólus gondozta. A 21. századi utazók igényeihez illeszkedő fejlesztéssel a lengyel Tremend építész stúdiót bízták meg. A tervezők a Nyugati-pályaudvarból és a Budapest környéki természetből kaptak inspirációt. 

Maurice Janssen arról beszélt a kedd esti bemutatón, hogy a Gömböccel való együttműködés keretében miképpen tervezi a magyar iskolák matematikai oktatását támogatni a Crowne Plaza. Nos, úgy, hogy a szállodában meg lehet majd vásárolni ezt a különleges tárgyat, a bevételből pedig iskolákkal veszik fel a kapcsolatot, a Medve Matek nevet viselő szervezettel együttműködésben.

Azt tudjuk, milyen egy szálloda, de mi is a Gömböc? Nos, egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A stabil helyzet az, amit a képek mutatnak; az instabil ugyanez fejjel lefelé fordítva. Itt elvben meg tudna állni, de bármely kis mozgás kibillenti ebből a helyzetből. Ezt a különleges testet Várkonyi Péter és Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel 2007-ben.

Felfedezése után a Gömböc hamar a média figyelmének középpontjába került - a The Mathematical Intelligencer 2006. évi 4. számának címlapján is szerepelt - ez volt a második magyar vonatkozású címlap a Rubik-kocka 1979-es bemutatása óta. 2009-ben a BBC közvetítésében Stephen Fry demonstrálta a gömböc tulajdonságait, és Domokos Gábor mesélt a felfedezés történetéről.

A Gömböc. Fotó: Crowne PlazaA Gömböc. Fotó: Crowne Plaza

 A Gömböcöt 2008-ban kiállították a Millenáris parkban is, ahol a magyar kutatás, fejlesztés és innováció eredményeit mutatták be és az idén újra megnyílt Álmok Álmodói kiállításon is szerepel. A felfedezőket a Magyar KöztársaságiÉrdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Talán nem mindenki emlékszik rá, de ez a tárgy lett a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának központi eleme.

A Gömböc bejegyzett márka és védjegy. Szokásos mérete 10 centiméter, és mindegyik megkapja a logót, az egyedi darabokra sorozatszám is kerül. Bár többnyire fémből készül, 2008 októberében speciális minőségű herendi porcelánból is alkottak egyet.

A különleges alkalmakra készült egyedi Gömböcök számát, anyagát és méretét a megrendelő választhatja meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
Turizmus Így nyaral a magyar idén: "Nem megyünk külföldre semmiképpen sem" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 19. 17:10
Nyugat-Európa helyett Horvátország, tíz nap helyett öt nap Isztambul, külföld helyett belföld. Megkérdeztük, hogyan hat az infláció az utazási tervekre. 
Turizmus Milyen a wellness, ha magyar? Itt lenne az ideje rendet tenni
Elek Lenke | 2022. június 19. 11:28
Minden valamirevaló fogadó, szálloda, panzió wellnessnek hirdeti újabban magát, holott csak egy kicsi jacuzzijuk van – panaszkodott a minap egy belföldön sok helyütt járt ismerősöm. Lehet ezt büntetlenül tenni? Nem átvágásról van-e szó Igen, mintha mostanában ez a szó devalválódott volna. Pedig ha tartalmas, ötletes, nívós, akkor valóban vonzerő.
Turizmus Tényleg rámegy a gatyánk a nyaralásra? Az idei év a last minute-ről fog szólni - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 15:24
Idén nincsenek könnyű helyzetben sem azok, akik a nyaralásukat próbálják megszervezni, sem pedig azok a turisztikai szolgáltatók és vendéglátók, akik szeretnének valami értelmezhető bevételt összehozni. A bizonytalanság miatt sokan még mindig nem tudják, hova menjenek - akinek még nincs szállása, ne essen kétségbe. Itt a Klasszis podcast legújabb adása.
Turizmus Svájcba repülne? Ne tegye!
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 09:11
Műszaki hiba miatt a svájci hatóságok lezárták az ország légterét.
Turizmus Immigrant Food a Fehér Ház mellett – étterem, és még valami más
Elek Lenke | 2022. június 12. 18:11
Aki látványosan állást szeretne foglalni a bevándorlás mellett, az bizonyára ellátogat a Fehér Ház melletti Immigrant Food-ba. A pár éve nyílt étterem egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldségek és a gabonák élelmi fontosságára, de ez csak a konyhatechnológiai törekvés: a fő politikai szándék az, hogy a menüvel és az enteriőr stílusával a bevándorlást támogató szervezetek mellett álljon ki.
Turizmus Döbbenetes visszaesést követően újraépítkezik az amerikai turizmus
Szakonyi Péter | 2022. június 9. 18:52
Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.
Turizmus Már külföldön is hanyagolják a készpénzt a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 13:48
Szívesen utaznak külföldre a magyarok, de nagyobb részük kerüli a készpénzt.
Turizmus Egyre több az amerikai emigráns – Ausztriától Ghánáig
Elek Lenke | 2022. június 5. 17:24
Bár többnyire arról esik szó, hányan várnak arra, hogy Amerikában telepedhessenek le és kapjanak munkavállalási engedélyt, nem kevesen éppen, hogy elhagynák az Újvilágot. Sok amerikai vágyálma ez, vagy, mert unalmasnak tartják környezetüket, vagy csak egyszerűen szeretnének másutt, izgalmasabb helyen lakni.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG