<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Westendben tavaly megnyitott Crowne Plaza hotelnek immár saját Gömböce is van. A szálloda felkerült arra a sajátos világtérképre, amelyen már számos ponton állandóan ott van a híres magyar találmány.  

Az egykori Hilton helyén kialakított szálloda az IHG-lánchoz tartozik, mint például a hazánkban kiemelten rangosnak tekinthető Intercontinental. Az IHG több brand alatt működtet különböző stílusú és célcsoportú hoteleket. A Crowne Plaza több mint 60 országban van jelen, és elsősorban azokat az üzletembereket és utazókat célozza meg, akiknek nagyon fontosak a digitális megoldások, és az, hogy egy üzleti út során is megtalálják a munka és a magánélet egyensúlyát – ahogy magukat bemutatják honlapjukon.

A felújítás 10 millió euróba került, erről laptársunk, az mfor.hu számolt be a tavalyi soft opening napján. A modern belső design, a megnyugtató színek mellett a kultúrára is nagy hangsúlyt fektetnek: a szálloda falain, kiemelt helyeken a magyar absztrakt kortárs képzőművészet meghatározó alakjainak munkáival találkozhatunk.

A Crowne Plaza hotelbe került a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc. Fotó: Crowne Plaza
A Crowne Plaza hotelbe került a magyar tudományos szenzáció, a Gömböc. Fotó: Crowne Plaza

Érdekes és egyedi kezdeményezés, hogy a szállodában saját Gömböc lesz jelen. Nem, nem mesejátékról van szó, hanem világra szóló magyar felfedezésről. A különleges stabilitással bíró tárgy egyik feltalálója, Domokos Gábor, személyesen mutatta be a keddi prezentáción találmányát.

Először beszélt a tudós a nyilvánosság előtt a Mathematical Intelligencer folyóiratban pár évvel ezelőtt megjelent, nagy feltűnést keltett tudományos publikációról, melyet a lap korábbi főszerkesztője írt. A kedden felavatott Crowne Plaza Budapest is felkerül arra a világtérképre, amelyen a Gömböcöket jelölik. 

Mindez Maurice Janssen, a szálloda igazgatójának kezdeményezésére történt, aki hallott erről a magyar találmányról. A holland szakember azt szeretné szorgalmazni, hogy ez a különleges tárgy a külföldi vendégek körében is ismert legyen.

Ami magát az épületet illeti, sokan tudjuk, hogy a Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas magyar építész, Finta József és ifj. Peschka Alfréd építész tervezte.  A mostani teljes felújítást a tulajdonos Gránit Pólus gondozta. A 21. századi utazók igényeihez illeszkedő fejlesztéssel a lengyel Tremend építész stúdiót bízták meg. A tervezők a Nyugati-pályaudvarból és a Budapest környéki természetből kaptak inspirációt. 

Maurice Janssen arról beszélt a kedd esti bemutatón, hogy a Gömböccel való együttműködés keretében miképpen tervezi a magyar iskolák matematikai oktatását támogatni a Crowne Plaza. Nos, úgy, hogy a szállodában meg lehet majd vásárolni ezt a különleges tárgyat, a bevételből pedig iskolákkal veszik fel a kapcsolatot, a Medve Matek nevet viselő szervezettel együttműködésben.

Azt tudjuk, milyen egy szálloda, de mi is a Gömböc? Nos, egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A stabil helyzet az, amit a képek mutatnak; az instabil ugyanez fejjel lefelé fordítva. Itt elvben meg tudna állni, de bármely kis mozgás kibillenti ebből a helyzetből. Ezt a különleges testet Várkonyi Péter és Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel 2007-ben.

Felfedezése után a Gömböc hamar a média figyelmének középpontjába került - a The Mathematical Intelligencer 2006. évi 4. számának címlapján is szerepelt - ez volt a második magyar vonatkozású címlap a Rubik-kocka 1979-es bemutatása óta. 2009-ben a BBC közvetítésében Stephen Fry demonstrálta a gömböc tulajdonságait, és Domokos Gábor mesélt a felfedezés történetéről.

A Gömböc. Fotó: Crowne Plaza
A Gömböc. Fotó: Crowne Plaza

 A Gömböcöt 2008-ban kiállították a Millenáris parkban is, ahol a magyar kutatás, fejlesztés és innováció eredményeit mutatták be és az idén újra megnyílt Álmok Álmodói kiállításon is szerepel. A felfedezőket a Magyar KöztársaságiÉrdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. Talán nem mindenki emlékszik rá, de ez a tárgy lett a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának központi eleme.

A Gömböc bejegyzett márka és védjegy. Szokásos mérete 10 centiméter, és mindegyik megkapja a logót, az egyedi darabokra sorozatszám is kerül. Bár többnyire fémből készül, 2008 októberében speciális minőségű herendi porcelánból is alkottak egyet.

A különleges alkalmakra készült egyedi Gömböcök számát, anyagát és méretét a megrendelő választhatja meg.

Turizmus Megnyílt a világ legálmosítóbb szállodája
Elek Lenke | 2023. január 28. 16:29
Hol másutt, mint Stockholmban, ahol az év hat hónapjában szinte alig süt a nap, és hosszúak az éjszakák. Januárban-februárban élik az év legsötétebb időszakát, hiába a sok gyönyörű, formatervezett mécses meg lámpa. Az állandó sötétségtől sokan fáradtak, és forgolódnak az ágyaikban. Ezt a hátrányt persze előnnyé lehet formálni, ha valamelyik hotellánc egy szállodát éppen az alvás jegyében nyit meg.
Turizmus Rárepül Ázsiára az Emirates
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 14:31
Miután Kína ismét megnyitotta határait és enyhítette a koronavírussal kapcsolatos beutazási korlátozásait, az Emirates a közelgő Holdújév előtt, az élénkülő utazási igényekre reagálva növeli járatainak számát Ázsia több részén. 
Turizmus Szüzek túrája – Turisztikai programok, csak nőknek
Elek Lenke | 2023. január 14. 19:09
Igencsak megosztó trend, de létező: számos utazási iroda és turisztikai célpont szervez utakat, csak nőknek, és persze, akik mindezt kitalálják, azok sem férfiak...
Turizmus A külföldi turisták húzzák fel a magyar szálláshelyek bevételeit
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:54
A belföldi vendégek száma alig emelkedett tavalyhoz képest, a külföldieké viszont szépen megugrott.
Turizmus Nem akarja megvenni valaki Elvis magángépét? Ma is százezrek követik, merre járt
Elek Lenke | 2023. január 11. 15:23
Magyar kétkezi milliárdosok figyelmébe: vasárnapig még lehet licitálni Elvis Presley magángépére, amely a Roswell International Air Centerben parkol 1982 óta. Most azonban aukción szerepel a floridai Kissimmee-ben. A kikiáltási ár nem magas, 100 ezer dollár, de a gép alapos rekonstrukcióra szorul.
Turizmus Tönkre veri az éttermeket és a hoteleket a drága energia
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:30
Lassabb lehet a nem európai turisták visszatérése.
Turizmus Jó hír az oltatlanoknak, mégsem zárnak le egy fontos országot előttük
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:53
Visszavonták Thaiföldön azt a szabályt, amelynek értelmében csak oltottak utazhattak volna be az országba.
Turizmus A németek szeretik a legjobban Horvátországot
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 13:58
Tavaly 18,9 millió turista látogatott Horvátországba és 104,8 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 37 százalékkal, a vendégéjszakáké 25 százalékkal volt több az előző évinél - közölte hétfőn a horvát turisztikai minisztérium, az általa elindított eVisitor rendszer adatai alapján.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Turizmus Egyiptom főszezon előtt - megindultak a magyarok
Szakonyi Péter | 2022. december 22. 15:51
December elején elindult Kairó és Budapest között a heti harmadik közvetlen járat, jövő tavasszal pedig visszaáll a "békeidők" menetrendje, vagyis hetente négy járattal köti össze Egyiptomot Budapesttel az Egyptair. A téli főszezon előtt a helyszínen, vagyis a Vörös-tenger partján jártunk, hogy friss tapasztalatokat tudjunk megosztani olvasóinkkal.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG