6p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy szolgálatot tett a minap az írországi turizmusnak a világhírű természettudós és filmes. Visszatérnek a turisták Smaragd-országba, beindulnak a repülőtér-fejlesztések is és újabb hotelberuházások lehetnek a főbb vidéki célpontokon.

Egész biztosan sokkal többen fogják felkeresni tavasztól a délnyugati Killarney (Kerry megye) környékét, főleg a lenyűgöző Killarney Nemzeti Parkot, miután David Attenborough új sorozatában hosszan igyekszik kedvet csinálni az ottani növényekhez, erdőkhöz, patakokhoz, érdekes állatokhoz, középpontba állítva a szarvasokat. Az öt epizódból álló Vad Szigetek című sorozat a brit szigeteket mutatja be (először munkássága alatt!!) érdekes perspektívából, s köztük van a csodás adottságú Killarney is. Az epizódokat a BBC 1-en pár napja kezdték vetíteni, az ír turisztikai szakma máris hatalmas köszönetet mondott a tudósnak és új túrista útvonalakat kezdett tervezni a hegyvidéken, a tavaknál és a tenger mentén.

Szóval Attenborough filmje jól jött Írországnak, ahol Covid előttre és utánra osztják a 21. századi időszámítást, mint mindenütt a fejlett világban. A turizmusban is így van ez és a jelek szerint kevesebb már a ránc az érintett cégek vezetőinek arcán. 

A napokban jöttek ki a Smaragd-országra (így is sokan ismerik a hihetetlenül szép zöld mezők és tájak miatt Írországot) vonatkozó friss számok a beutazókról és ezek eléggé biztatóak. Februárban 1,2 millió külföldi lépett be Smaragd-országba a nagyobb repülőtereken és kikötőkben. Ez ugyan csak 1,1 százalékos növekedés a 2020. februárihoz képest, amikor még nem volt járvány, de mégiscsak emelkedés.

Sokan csodálják a 2014-ben Dublinban átadott és Samuel Beckettről elnevezett hidat is. Fotó: Pixabay
Sokan csodálják a 2014-ben Dublinban átadott és Samuel Beckettről elnevezett hidat is. Fotó: Pixabay

Ha év/év alapon nézzük, akkor még jobb a helyzet, hiszen most a második hónapban 787 ezren jöttek külföldről, míg 2022 azonos hónapjában 56 százalékkal kevesebben. Persze, főleg repülővel érkeztek a szigetországba a turisták, az 1,2 millióból csak 45 ezren jöttek hajóval. Mintegy félmillióan a „nagy szigetről”, vagyis Nagy-Britanniából szánták el magukat egy írországi kirándulásra, itt is nagy volt a javulás, mert 2022 második hónapjában csak 318 ezer utast regisztráltak.

További nagy tömeg, mintegy 600 ezer ember Európa más országaiból jött. Érdekes, hogy az általában hideg február nem riasztotta el a spanyolokat, ők csaknem 140 ezren voltak, nyilvánvalóan nem a jó időt, hanem a romantikus kelta várakat, a finom whiskeyt és a jó söröket keresték. 

Alig 50 ezren Ázsiából vagy Afrikából történt indulást követően landoltak valamelyik repülőtéren, főleg Dublinban, míg 75 ezren az amerikai kontinensekről érkeztek, ez utóbbi is nagy ugrás a korábbi év azonos időszakában mért 38 ezerhez képest. Azt olvastuk a The Irish Times című lap online kiadásában, hogy az ír idegenforgalmi szakma nagy reményeket fűz a kínaiakhoz, ugyanis a járvány lecsendesülésével valóban nagy tömegek vehetik célba a szigetországot, erre külön kínai nyelvű kampányokat indítottak az írek.

Dublinban vagy Corkban már kitelepültek az utcazenészek. Fotó: pixabay
Dublinban vagy Corkban már kitelepültek az utcazenészek. Fotó: pixabay

A légi forgalom csakis profitálhat az egész fellendülésből. Kenny Jacobs, a dublini repülőteret üzemeltető DAA vállalat vezérigazgatója a friss adatokat kommentálva azt mondta: idén várhatóan ismét elérik a Covid előtti 2019-es év számait, vagyis az évi 32 millió utast, amivel az erős európai közép mezőnyben lesznek. (Ferihegyen 10-11 millió utasra számítanak 2023-ban – a szerk.) Április első hetében tárgyalásokat kezdtek a két terminál bővítéséről, a DAA évi 40 millóra szeretné feltornászni az utasok számát az évtized végére. 

Májustól mehetünk a Csillagok háborúja helyszínére

Május közepétől ismét látogatható lesz a Csillagok Háborúja sorozat két epizódjában (Utolsó Jedi lovag, Ébredő Erő) szereplő írországi helyszín, a Sceigl Mhichíl sziget. Az Iveragh félszigethez (Kerry megye) közeli sziget természeti adottságai miatt UNESCO Világörökségnek számít, a világhírű filmek forgatása tette fel a turisztikai térképre. Helyi turisztikai, természetvédelmi és tudományos szakemberek komplex programot dolgoznak ki a szigetet is sújtó, klímaváltozás okozta károk kezelésére, illetve ezek megelőzősére.

De a repülőtér-térképen nem csupán Dublin létezik. Ott van például a nyugati országrészben Shannon légikikötője, amelyik fejlesztésére 4,6 millió eurót ad a kormány, az erről szóló rendeletet a napokban írták alá. További 12,5 millió eurót más repülőterek kapnak. Az állami forrásokat az utasforgalmi beszállító csápok lecserélésére, a kifutópályák és gurulóutak korszerűsítésére fogják felhasználni. 

Shannont érdemes külön is kiemelni, hiszen ez a harmadik legforgalmasabb írországi légikikötő: tavaly 1,5 millió utas fordult meg ott, s így sikerült a 2019-es év 88 százalékát elérni. A repülőtér és a kapcsolódó infrastruktúra mintegy egymilliárd eurós bevételt termelt 2022-ben. A 13,7 ezer embernek munkát adó létesítményeknek (a terminál, az irodaházak, a raktárak, az üzletek és a hotelek, taxi cégek) nagy szerepe van abban, hogy a nyugati országrész egész gazdasága visszakapaszkodjon a járvány előtti jó szintre.

A Kylemore apátság is egy gyöngyszem. Rajta kívül több szép vár és kastély is felfedezhető. Fotó: pixabay
A Kylemore apátság is egy gyöngyszem. Rajta kívül több szép vár és kastély is felfedezhető. Fotó: pixabay

Shannon hosszú évek óta stratégiai szerepet játszik az ír-amerikai és az ír-német kapcsolatokban, már csak amiatt is, hogy Amerika felé ez az utolsó nagyobb repülőtér Európából kiindulva, és fordítva is sok gép itt száll le először, majd folytatja útját a brit szigetekre vagy a vén kontinens más országaiba. A Lufthansa légitársaság karbantartó leányvállalata, a Lufthansa Technik 1992 óta ezen a repülőtéren működteti nagy európai részlegét. Március végén egy újabb, 2000 négyzetméteres hajtóműjavító üzemet nyitott ott, ezzel összesen 10 ezer négyzetméterre nőtt a kapacitása, s további 25 új munkahelyet hozott létre. A Lufthansa Technik három írországi repülőtéren (Dublin, Shannon, Kildare) összesen 300 embert alkalmaz.

A sok vendéget persze el kell szállásolni. S bár igen fejlett a Bed&Breakfast hálózat és első osztályú hotelből is van bőven, szükség lenne közép kategóriás szállodákra is. Látva az ismét fellendülő beutazó turizmust, aligha lesz meglepő, hogy hamarosan főleg az ország nyugati és déli részeinek további felvirágoztatása érdekében kormányzati ösztönző indul a szálláshely-kapacitások növelése érdekében. Erre már tett is utalást a gazdasági miniszter és több turisztikai vezető is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Turizmus A világ másik végén van, de megéri elmenni oda. Mi az?
Mester Nándor | 2023. november 5. 18:31
Dél-Korea második számú városa, Busan önálló turista látványossággá nőtte ki magát az elmúlt években. Megmutatjuk, hogy miért.
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista!
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Turizmus Él és virul az Uber - már utazási irodaként is használhatjuk
Elek Lenke | 2023. november 4. 17:01
Az Egyesült Királyságban élő Uber-ügyfelek hamarosan az alkalmazáson keresztül foglalhatnak repülőjegyet, köszönhetően a cég által bevezetett legújabb utazási szolgáltatásoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG