<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A repülés kivételes luxusból az elmúlt 50 év alatt hétköznapi közlekedési móddá vált. Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) adatai szerint csak az Egyesült Államok légterében naponta több mint 45 000 járat indul és érkezik, és közel 3 millió utas tartózkodik egy nap a levegőben.

Az utasokkal tudni kell bánni

Nem mindegy, hogyan töltjük ezt az időt, érdemes figyelni tehát a légiutas-kísérők tanácsaira és ötleteire, amelyek persze cégenként változhatnak.

A legfontosabb, hogy ne ingereljük és idegesítsük fölöslegesen e sokrétű munkát végző embereket, mivel bizonyos esetekben tőlük függ a biztonságunk. Mind a női, mind a férfi stewardesseket nagyon zavarja – nem beszélve a szomszédos ülésen tartózkodókról - ha az utasok zajszűrős fejhallgatót viselnek, és mindenkinek kiabálni kell, ha beszélni próbál velük.

A világ sok tízezer légiutas-kísérője mára több Facebook-csoportba tömörül, amelyben felhívják a figyelmet az utasokkal való okos, türelmes bánásmód trükkjeire, valamint a szakmával együtt járó egyéb fifikákra.

Ha lehet, fejhallgatóval nézzünk filmet

Az egyik csoport - amelyet egy szakmabeli házaspár üzemeltet, akik természetesen a repülőn szerelmesedtek egymásba – a furcsa viselkedésekre hívja fel a figyelmet. Például akad, aki a fedélzeten is túlzásba viszi az imádott háziállata kényeztetését, mást pedig nem lehet elszakítani a videójátékoktól vagy filmek nézésétől, amelyek „élvezetéhez” sokszor nem is viselnek fejhallgatót. (Most tekintsünk el a verekedésektől, részeg ordibálásoktól vagy éppen erőszakos cselekményektől.)

Vannak, akik a hátizsákjukat a fenti fedélzeti csomagtartóba teszik, holott van, ahol azokat az ülés alá kéne helyezni, mivel a felső polc a kisbőröndök tárolására szolgál. Mások előszeretettel váltogatják helyeiket a gépen, minden előzetes bejelentés nélkül, ami veszekedésre ad okot.

Nem mindennapi tippeket adnak a repüléshez. Fotó: Pixabay
Nem mindennapi tippeket adnak a repüléshez. Fotó: Pixabay

Jegygyűrű a WC tartályban

A mosdó használata különösen allergikus pont, nem ritka, hogy egyesek órákra bezárkóznak oda, vagy éppen pelenkákat, folyékony szappanos tartályokat, jegygyűrűket  - ! - és mobiltelefonokat dobálnak a WC tartályba, amiket aztán előbb-utóbb ki kell valakinek onnan halászni. 

Megint mások – talán hogy csökkentsék a feszültségüket - jógázni próbálnak a repülés szinte teljes időtartama alatt, ami a többieket érthetően zavarja, hiszen szűkös a tér és kicsik az ülések a turistaosztályon.

„Utálom, amikor az emberek összetévesztik a catering helyiséget egy jógastúdióval” – jelentette ki az egyik légikísérő. „Egyszer, amikor visszamentem a konyhába, egy nő épp fejen állt ott.”

Csomagold a szandált a zuhanysapkába

De nemcsak panaszkodnak a légiutas kísérők, hanem zseniális ötletekkel is szolgálnak. Mivel nap, mint nap utaznak, szinte otthonukká váltak a szállodák. Esther, a KLM egyik alkalmazottja megosztotta a TikTok-on néhány praktikus ötletét, amelyet a Travel and Leisure idéz.

Aggódsz, hogy ott felejtesz valamit a széfben? Tedd bele a cipődet, így biztos nem marad ott a karkötőd - javasolja.

Mivel második otthonuk a szálloda, tippeket adnak arra, hogyan lehet teljesen elsötétíteni a szobát, vagy, hogy a telefon USB-csatlakozóját a szobában lévő tévén keresztül is fel lehet tölteni. A zuhanysapkát praktikus ötlet zacskóként használni, ha nem akarjuk, hogy a piszkos cipőnk bármi mással érintkezzen a poggyászunkban. Érdemes a távirányítót is a zuhanysapkába burkolni, mielőtt kézbe vesszük, hiszen ez mindig tele van bacilusokkal és vírusokkal, és csak ritkán tisztítják meg. Nem találjuk a szállodai szobakártyát? Állítólag egyes szállodákban bármilyen elektronikus kártyával be lehet bekapcsolni az áramot.

A légiutas-kísérők pontosan tudják, hogy mit egyenek, és mit ne a fedélzeten, hol melyik duty free shopban vásároljanak és mit - jóllehet, kedvezmények, sőt reklámajándékok várják őket a világ számos reptéri üzletében.

Profi módon tudnak aludni a gépen, ha éppen akad rá éjjel fél órájuk, és persze 20 perc alatt bepakolnak otthon a kis kézi bőröndbe, ha helyettesíteni kell valakit.

Mivel nagyon sok időt töltenek a fedélzeten, ahol száraz a levegő, minden közösségi oldalon kiemelik, mennyire fontos a hidratálás. Kevesen tudják, hogy a kávé, a tea, az alkoholos italok belülről inkább szárítanak. Sok vizet kell tehát inni, és amikor lehet, újratölteni a kulacsot. Ha valaki fázós, akkor vegyen fel egy vastag zoknit, sőt, forró vizet engedhet magának egy üvegbe a mosdóban és azzal melegítheti a lábát.

Guríts egy palackot az ágy alá!

A kézipoggyászban mindig legyen egy meleg sál, még nyáron is, mert ha a gépen órákig fog ülni valaki mozdulatlanul, megfázhat a légkondicionálótól. A nedves fertőtlenítő-törlőkendő mindig jól jön.

Amerikában természetes, hogy minden szállodában van széf, és használja is mindenki, ugyanis az utcán senki nem sétál az összes igazolványával, hitelkártyájával és értékeivel.

Ami még a biztonságot illeti, a stewardessek arra hívták fel a figyelmet, hogy mielőtt kinyitnák az ajtót a szállodaszobában, előtte egy ásványvizes palackot az ágy alá gurítanak, nem rejtőzik-e ott valaki, és benéznek a függönyök mögé is…

Turizmus Bajban két kaliforniai hotelóriás, nem fizetik tovább a hiteleket
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:06
Ez sem jó hír a hányatott sorsú amerikai ingatlanpiac és banki szektor háza tájáról.
Turizmus Ha külföldi nyaralásra készül, ezt érdemes elolvasnia
Mester Nándor | 2023. június 7. 15:24
Van, amiben Dublin sokkal rosszabb, mint Budapest vagy Prága. Ez a városi közlekedési rendszer és a tarifák. Három európai fővárosban már ingyenes az utazás majdnem mindenkinek.
Turizmus A hét kérdése: jelentkezik-e Mészáros Lőrinc a világ legdrágább luxusutazására?
Elek Lenke | 2023. június 5. 19:36
Mit kérsz a szülinapodra drágám? Egy kis borpincét vagy inkább egy világkörüli utat? Az utóbbi uncsi? Aligha. Merthogy ugyanannyiba kerülne mindkét meglepetés. A luxuspiac egyik slágere most a White Desert World által szervezett háromhetes világkörüli utazás. Vajon melyik magyar milliárdos jelentkezik rá elsőként a leggazdagabb honfitársaink közül?
Turizmus A kínai turista egy hétre érkezik hozzánk és sokat költ
Elek Lenke | 2023. június 4. 11:33
Járt már valaha a China Townban? No, nem New Yorkban, hanem Kőbányán. A főváros egyik legkülönlegesebb, zárt világába pillanthatunk be, ahogy a 28-as villamosról leszállunk a Mázsa utcai megállóban. Rögtön feltűnik egy egykori terménymagtár ötszintes, hatalmas épülete, rajta felirat: Wanhao. Ez az iránytű, ami felé indulunk, amely nemcsak étterem, de a helyi kínai közösség egyik központja is.
Turizmus Mégsem zártak be tömegesen a magyar szálláshelyek
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 12:37
Nem igazolódtak be a tömeges bezárástól való félelmek a hazai turizmusban. A forgalmat a kínai turisták kereslete mellett az atlétikai Vb és Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe is megdobhatja, kockázatot jelent viszont a fizetőképes kereslet csökkenése.
Turizmus Nagyot esett a belföldi turizmus - kerülni kezdték a szállodákat a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 09:12
Változott a KSH adatközlése a turizmusról - a magánszálláshelyek kicsit szépítik a képet, de a szállodák visszaeső belföldi forgalma alapján látszik, hogy a magyarok kevesebb utazgatást engedhetnek meg maguknak.
Turizmus Őrületes luxus: ez a világ 10 legdrágább szállodája
Kollár Dóra | 2023. május 29. 15:38
Ahogy jön a nyár, egyre többen utaznak majd el, van azonban egy olyan árkategória a szállodáknál, amelyet tényleg csak a leggazdagabbak engedhetnek meg maguknak.
Turizmus Felborult egy turistahajó Olaszországban, többen meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 10:44
Felborult egy turistahajó az Olaszország északi részén lévő Maggiore-tavon, a hatóságok hétfői közlése szerint négyen meghaltak.
Turizmus Mindegy hova, csak irány a tenger – Megélénkült az orosz turizmus
Elek Lenke | 2023. május 27. 18:29
A turisztikai programok bővülése és a járatok számának növekedése megélénkíti az oroszországi kiutazó turizmust a nyári szezonban. Gyakorlatilag mindegy hova, milyen géppel és milyen áron, de idén nyáron útra kelnének az oroszok. A háború sokkal kevésbé befolyásolja az ottani életet – hiába halt meg sok ezer ember – mint hinnénk.
Turizmus Szerencsefüggők paradicsoma – Íme, a világ legmenőbb játékszállodái
Elek Lenke | 2023. május 27. 12:13
Mindenféle szállodatípus létezik ma már a világon. Vannak például olyan hotelek, amelyek kifejezetten a szerencse- és videójátékfüggésben szenvedőket célozzák meg. Nem, nem csupán Las Vegasra gondolunk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG