3p

Az egész világot napokig lázban tartotta az elsüllyedt, legendás Titanic óceánjáróhoz tartó, Titan névre keresztelt tengeralattjáró eltűnése, és tragikus sorsa. Az OceanGate cég által üzemeltett tengeralattjárós turistaút azonban nem egyedi eset, hanem egy nagyobb jelenség része.

A merülőhajó Titan utasai fejenként 250 ezer dollárt fizettek, ez pedig egyértelműnek mutatja azt, hogy egy ilyen fajta kirándulás az emberek 99 százaléka számára nem reális alternatíva – az extrém kalandok üzletága ennek ellenére virágzik, a leggazdagabbak nemcsak a tenger fenekére, hanem a világ legeldugottabb szegleteibe, legextrémebb pontjaira vágynak, és ezért busásan hajlandóak is fizetni.

A Wall Street Journal cikke szerint a különleges utak az elmúlt években lényegesen elérhetőbbé váltak, a folyamatnak kedvez, hogy a technológia fejlődik, a világ pedig egyre jobban összekapcsolódik. Luxusutazásból pedig nincs hiány: a Blue Origin, kereskedelmi repüléseket kínál az űrbe, a White Desert magánrepülőgépes szolgáltatást nyújt az Antarktiszra. A költségek széles skálán mozognak, a Blue Origin járatainak egyes utasai milliókat fizettek, míg egy utazás a Déli-sarkra alig 100 ezer dollárból megvalósítható.  

A világjárvány után ismételten megugrott az érdeklődés ezekre az utazásokra, és az egy százalék most ezeket az „egyszer az életben”-típusú kalandokat részesíti előnyben, még akkor is, még akkor is, ha azok bizonyos fokú fizikai veszéllyel járnak. A veszély pedig valós, a TMZ-hez kiszivárgott dokumentum szerint például a Titan utasai olyan nyilatkozatot írtak alá az indulás előtt, amelynek első oldalán négyszer szerepelt a ’halál’ szó.

Bakancslista

A vendégeink meg akarják tenni azokat, amiket mindig is szerettek volna, legyen az búvárkodás az Antarktiszon, mert már minden más óceánban megmártóztak, vagy legyen az túrázás az ezüsthátú gorillákkal Ruandában

- mondta a portál kérdésére Ralph Iantosca, a dallasi székhelyű The Expeditionist tulajdonosa.

A luxus kalandutazások piaca kicsi, de gyorsan növekszik - értett Samantha Collum, a houstoni River Oaks Travel Concierge operatív igazgatója. Collum szerint a pénzes turisták ma már magánrepülővel utazhatnak a dél-afrikai Fokvárosból a Déli-sarkra, ahol egy luxustáborban, sci-fi hangulatú kapszulákban szállnak meg, fejenként csupán 98 500 dollárért.

Ez azonban csak az alap élmény a Déli-sarkon: Iantosca cége, az Expeditionist például olyan utat szervez, amely Fokvárostól az Antarktiszon át Dél-Amerikáig tart. Az idegenvezetők tengeralattjáróra, valamint jégmászásra és jégtúrára is viszik az utazókat. Ez az kalad több mint 250 ezer dollárba kerül.

A legtehetősebbek bármit megtennének a különleges élményekért. Fotó: Depositphotos
A legtehetősebbek bármit megtennének a különleges élményekért. Fotó: Depositphotos

Mégis miért?

Az extrém kalandok veszélyességét, és a borsos árcédulát elnézve joggal merül fel a kérdés: mégis miért ennyire vonzóak ezek az utak, miért virágzik egyre inkább az üzletág?

Gazdag felfedezők már régóta járják a világ távoli területeit, gyakran heteket vagy hónapokat töltve a zord és veszélyes körülmények között, ezen a téren nem történt változás. Csakhogy míg korábban egyedi útitervek alapján, nagy nehézségek árán tudtak csak eljutni a legextrémebb lokációkba, mostanra ezt már közelebb hozta a technológia. A verseny pedig elindult, a célt az extrém, egyedülálló élmények jelentik, amelyek megtapasztalására az emberiség 99,9 százalékának nem lesz lehetősége – legyen szó akár az űrutazásról, akár egy extrém kalandról az Antarktiszon, síutról Afganisztánban, a Mount Everest megmászásáról, vagy éppen a Titanic roncsának meglátogatásáról.  

Címkék: Turizmus Luxus Utazás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Mit nekik a háború! Nem otthon várják az oroszok a Gyed Marózt
Elek Lenke | 2023. november 28. 15:04
Az oroszok lassan megszokták a háborút – már azok, akik túlélték. Az óriási ország egyes régióiban ugyanúgy zajlik az élet, mintha nem tartana évek óta az öldöklés. Az emberek az ünnepre készülnek, vásárolnak – és utaznak.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Turizmus Dobogón a horvát tengerpart, menő bizonyítványt "kaptak" a turisták
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
Az európai idegenforgalom egyes országokban elemi erővel állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintjére. 
Turizmus Józanság, Netflix és MI - így utazunk majd jövőre
Elek Lenke | 2023. november 19. 14:21
Mi várható a turisztikában 2024-ben? Belép a mesterséges intelligencia, fontos lehet az alkoholmentes kínálat és a streamingszolgáltatók is nagy befolyásra tesznek szert.
Turizmus Politikai vihar készülődik a magyarok által is kedvelt turistaparadicsomban
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 12:21
Változtatna az ország külpolitikai irányvonalán a Maldív-szigetek új elnöke, de mit szól ehhez India?
Turizmus Új szállodamárka érkezett Budapestre, vajon mennyibe kerül a dunai kilátás?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 09:11
Az Újlipótvárosban adták át a Marriott különleges almárkájának első magyarországi egységét.
Turizmus Rossz ötlet éhesen, szomjasan elindulni - nyitnak a karácsonyi vásárok
Elek Lenke | 2023. november 18. 17:52
Kinézek az ablakon: még minden csupa zöld. Alig látni idén sárga leveleket, aminek okát agrárszakemberek is kielemezték már, lásd klímaváltozás. Ugyanakkor a hétvégén nyílnak a karácsonyi vásárok, elkezdődik a több mint egy hónapig tartó fogyasztói-vásárlói áruzuhatag. Ez lett a harminc éve még csak „ártatlan” fényes-kedves-ünnepi hangulatú belvárosi sétákból. Elek Lenke jegyzete.
Turizmus Így alakult a hazai turizmus az ősz első hónapjában
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 08:50
Szeptemberben a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.
Turizmus A világ másik végén van, de megéri elmenni oda. Mi az?
Mester Nándor | 2023. november 5. 18:31
Dél-Korea második számú városa, Busan önálló turista látványossággá nőtte ki magát az elmúlt években. Megmutatjuk, hogy miért.
Turizmus Hová utazzunk 2024-ben? Itt a lista!
Kollár Dóra | 2023. november 4. 18:13
A Lonely Planet közzétette az előttünk álló év 50 legjobb úti célját. Nézzük, mik ezek!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG