<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  

Az első háromnegyed évben a 4iG Csoport árbevétele 196,7 milliárd forint volt, az EBITDA meghaladta az 55,1 milliárd forintot, az EBITDA-marzs pedig a 28 százalékot, tette közzé harmadik negyedéves jelentésében a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén.

A cégcsoport első kilenc havi negatív adózott eredménye (-7,7 milliárd forint) leginkább a tárgyidőszaki vállalatfelvásárlásoknak és ahhoz kapcsolódó megnövekedett költségeknek köszönhető, a későbbi időszakokban a szinergiák kihasználásával szignifikánsan változhat, áll a közleményben.

Az előbbin túlmenően az elkövetkező időszakokban is visszatérő, pénzkiáramlással nem járó tételek befolyásolták jelentősen az eredményt: az IFRS-eknek való megfelelésnek köszönhetően újonnan felvett eszközökkel és kötelezettségekkel kapcsolatban elszámolt értékcsökkenés, kamatráfordítás, illetőleg a számviteli politikák harmonizációja miatti szintén megnövekedett értékcsökkenés.

A cég szerint növelték a hatékonyságot. Fotó: 4iG
A cég szerint növelték a hatékonyságot. Fotó: 4iG

A közlemény kitér arra is, hogy az infokommunikációs cégcsoport működési hatékonyságát jelentősen javították a harmadik negyedévben bekövetkezett strukturális változások. 2022. szeptember 1-én új vállalatirányítási-szervezeti felépítést vezetett be a társaság, amely a nagyvállalati működéshez igazította a cégcsoport központi irányítását. A társaság az átalakítás során központi, operatív funkciókat hozott létre a kulcsterületeken. A vállalat továbbra is Magyarország vezető informatikai rendszerintegrátora, valamint meghatározó szereplője a hazai és nyugat-balkáni telekommunikációs szektornak, írják.

A harmadik negyedévben folytatódott a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési vállalatok integrációja, amely rövidtávon is javította a cégcsoport működési eredményeit. Az ALBtelecom erős vezetékes- és a One Telecommunications mobilpiaci portfóliója az albán távközlési piac legdinamikusabban fejlődő szolgáltatójává teszi az egyesülést követően a 4iG csoportot. A két vállalat fúziója során konvergens távközlési szolgáltató jön létre.

A montenegrói One Crna Gora az erős turisztikai szezonnak köszönhetően jelentősen növelte eredményeit az előző év azonos időszakához képest. A vállalat elindította lakossági 5G szolgáltatását, amellyel a cégcsoport első újgenerációs rendszerét vezették be.

A 4iG novemberben csatlakozott a világ vezető távközlési vállalatai által alapított globális telekommunikációs szervezethez, az O-RAN Alliance-hez (Open Radio Access Network), amellyel a cégcsoport az informatikai és távközlési szolgáltatók közé lépett.  

A 4iG, az izraeli Kommunikációs Minisztérium előzetes jóváhagyásának birtokában nyilvános részvénykibocsátás útján megvásárolta az Amos műholdrendszereket üzemeltető Spacecom 9,5 százalékos részvénycsomagját. A következő időszakban mindösszesen 20 százalékra növelheti tulajdonhányadát, a hatósági jóváhagyásokat követően pedig három év alatt maximálisan 51 százalékos többségi tulajdont szerezhet a társaságban. A Spacecom akvizíciójával a 4iG a globális műholdas szolgáltatások jelentős szereplőjévé válhat.

A vállalat novemberben megvásárolta a médiatechnológiai platformot üzemeltető Honeycomb Csoportot, amely Magyarországon és a nyugat-balkáni régióban Brisk Digital Group néven folytatja szolgáltatói tevékenységét. A Rheinmetall és a 4iG stratégiai partnersége fontos mérföldkőhöz érkezett a Rheinmetall 4iG Digital Services Kft. (R4 Kft.) megalapításával.

A 4iG többségi tulajdonában lévő közös vállalat a Rheinmetall magyarországi, valamint globális informatikai támogatásában kap fokozatosan növekvő szerepet, ezt követően pedig független piaci szereplőknek is nyújthat informatikai szolgáltatásokat világszerte.

Az Edison Group augusztusi elemzésében a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásának várható eredményei kapcsán kiemelte, hogy az akvizíció sikeres lezárásával és az egyesített vállalatok 5 millió ügyfelével a 4iG a második legnagyobb konvergens távközlési csoporttá válna a magyarországi piacon.

A Scope Ratings a 4iG rendes, éves felülvizsgálata során a jelenlegi B+ kibocsátói és B+ fedezetlen adósságbesorolás nyitott marad a korábban bejelentett Vodafone Magyarország tranzakció lezárásáig, mivel annak teljesülése jelentős mértékben javíthatja a vállalatcsoport hitelmutatóit és üzleti kockázati profilját. A berlini központi nemzetközi hitelminősítő a Vodafone Magyarország akvizíció eredményétől és hatásaitól függően akár két szinttel is felminősítheti a társaságot, áll a közleményben.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Enged a Google az uniós hatóságok nyomásának
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 16:50
A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az európai fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására; Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölényes vizsgálatot folytat az óriáscéggel szemben - közölte a versenyhatóság.
Vállalat Nagyot húzott a Tesla tavaly év végén
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 08:40
Rekordnyereséget jelentett a Tesla Inc. amerikai elektromos járműgyártó a tavalyi utolsó negyedévről.
Vállalat Erős pozícióból indulnak neki a nagyvállalatok 2023-nak
Natív tartalom | 2023. január 25. 13:28
Az elmúlt időszak több szempontból próbára tette a gazdaság szereplőit, ám úgy tűnik, a nagyvállalatok viszonylag stabil helyzetből várták a 2023-as évet. Balogh Péterrel, a Magyar Bankholding nagyvállalati és speciális hitelezésért felelős ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
Vállalat Nagyot fékezett Bill Gates szeme fénye
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 09:22
A Microsoft negyedéves profitja 13 százalékkal csökkent.  
Vállalat Újabb önkéntes pénztár tűnt el a süllyesztőben
Csabai Károly | 2023. január 23. 14:21
Közel tíz évig tartó felszámolási eljárás után törlik a Prémium Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Önsegélyező Pénztárt.
Vállalat Putyin nem engedi, hogy földbe álljanak az orosz légitársaságok
Mester Nándor | 2023. január 19. 19:39
De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.
Vállalat "Az A38-ban az a zseniális, hogy városi közegben úgy tud működni, hogy egyáltalán nem zavarja a környezetét." Váncza László, az A38 tervezője
PR | 2023. január 19. 18:52
Nemrég nyerte meg Média Építészeti Díjat épület kategóriában, Príma díjban részesült, és a Prima Primissima jelöltje Váncza László építész, akit azonban itt, mint az A38 Hajó megalkotóját kérdeztük a Hajó 20. születésnapja alkalmából.
Vállalat Nagy nyertesek, még nagyobb vesztesek: ezek a világ legértékesebb márkái
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 10:52
Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2023-es Global 500 ranglistája alapján.
Vállalat Hatalmasat ütöttek a szankciók a Sberbankon, mégis szép profitot termelt
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 12:33
Elpárolgott az adózott eredmény háromnegyede, a profit viszont 40 százalékkal nőtt.
Vállalat Kétszámjegyű díjemelés jön a Telekomnál, áprilistól minden ügyfél többet fizet
Privátbankár.hu | 2023. január 17. 08:37
Március 1-jétől inflációkövető díjkorrekciót hajt végre a cég.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG