TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az 5G technológia fontos része volt a Donald Trump elnök vezette adminisztráció és Peking küzdelmében. Az amerikaiak célkeresztjében a Huawei állt, amely a legnagyobb hálózati beszállító lett néhány év alatt, miközben a vállalatot az amerikaiak azzal vádolták, hogy segíti Kína kémkedését. Egyelőre nem tiszta, hogy Joe Biden színrelépésével milyen fordulat jön a történetben, ha jön egyáltalán.

Új elnök, új rendszer?

Az utóbbi két évben Donald Trump a kommunikáció szintjén folyamatosan élesen támadta Kínát és az általa állami kémnek minősített Huaweit az 5G technológia apropóján. Ugyanakkor egyfajta húzd meg, ereszd meg játékot is folytatott, hiszen több alkalommal is nagyon szigorú határozatokat lengetett be, hogy később aztán némileg enyhébbeket léptessen életbe.

Eközben a színfalak mögött komoly diplomácia munkát is folytattak az amerikaiak annak érdekében, hogy szövetségeseik tiltsák ki a Huaweit az 5G hálózati tenderekből. Ezen a területen értek el látványos sikereket, hiszen például az Egyesült Királyság egy ideig engedélyezte a kínai beszállító eszközeinek a használatát, később azonban olyan rendelkezést hozott, amivel kiszorítják a társaságot a brit piacról. A régiónkban az USA legerősebb szövetségese, Lengyelország gyakorlatilag az első perctől kezdve az amerikai érdekeknek megfelelő lépéseket hozott. Később pedig Románia is korlátozta, hogy a Huawei a helyi szolgáltatóknak eszközöket adjon el.

Budapest különutas politikát folytat

A régiónkból ugyanakkor Magyarország igazi kakukktojásnak számított, hiszen nálunk nem hogy tiltó intézkedéseket fogadott volna el a kormány, hanem még szoros partneri viszont is létrejött. A Huawei új kutatás-fejlesztési (k+f) központot hoz létre Budapesten, Magyarország és Kína együttműködése minden eddiginél jobb – jelentette be egy hónapja például Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Aki azt is elmondta, hogy a telekommunikációs világ egyik óriása, a Huawei budapesti beruházása már a harmadik Magyarországon. A fővárosban legalább 100 magyar mérnököt foglalkoztató k+f központ jön létre - mondta. A külgazdasági és külügyminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást a keleti nyitás stratégiája és a magyar gazdaság dimenzióváltásának szempontjából.

Az ilyen típusú lépések pedig még a Budapesttel egyébként politikai síkon szimpatizáló amerikai vezetés szemét is csípték. Számos alkalommal lehetett olyan pletykákat hallani, hogy Washington komoly nyomás alá próbálja Orbán Viktort és csapatát helyezni, mert szerintük indokolatlanul bíznak a kínaiakban.

Egyelőre nem tiszta, hogy a harcos elnök távozása után Joe Biden mennyire folytat kemény politikát Kínával szemben. Az első elemzői kommentárok ugyanis arról szóltak, hogy stratégiaváltásra aligha kerülhet sor, hiszen Pekingnek valós esélye van, hogy idővel megtörje az amerikai hegemóniát, amit Washington az elnök politikai hovatartozásától függetlenül meg kell, hogy akadályozzon. Ugyanakkor arra is lehet számítani, hogy valamiféle stílusváltásra sor kerülhet, mivel a gyakran teátrális módon politizáló elnököt egy pragmatikusabb vezető váltja.

Egy lépéssel közeledtek a felek

A helyzet bizonyos fokú normalizációját egyébként előrevetíti, hogy a Qualcomm engedélyt kapott 4G chipek értékesítésére a Huawei számára. Ezzel mentességben részesültek az amerikaiak által, szeptemberben bevezetett kereskedelmi intézkedések alól. Meg kell persze jegyezni, hogy ezt inkább szimbolikus lépésnek érdemes tekinteni, hiszen a legfejlettebb 5G-s technológiát képviselő chipekre érvénybe marad a tiltás, miközben az új készülékek egyre inkább ilyen hálózaton fognak működni.

Vélhetőleg egyébként ez a lépés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Huawei azt reméli, hogy "helyreállítja" kapcsolatait az Egyesült Államokkal Joe Biden elnöki adminisztrációja alatt. Paul Scanlan, a Huawei Carrier Business Group technológiai vezetője például azt mondta a CNBC-nek, hogy a választás eredménye lehetőséget ad a kapcsolatok javítására.

A Trump-adminisztráció augusztusban jelentette be a kínai Huawei elleni legutóbbi szankciókat, amelyek gyakorlatilag elzárták a vállalatot az Egyesült Államokban előállított bizonyos technológiáktól. Nem ez volt persze az egyetlen olyan lépés, amit a Huawei ellen hoztak, az elmúlt 15 hónapban folyamatosan próbálta az amerikai kormány szűkíteni a kínai vállalat mozgásterét, amelyet rendre azzal indokoltak, hogy a cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A vádakat egyébként a Huawei rendszeresen cáfolta, ám ez mit sem javított a helyzetükön. Bár viszonylag hatékonyan kezelte a helyzetet, és például összehasonlítva a nyugati világban preferált Nokiával, eredményesen tudott növekedni, ám az üzleti eredményeiben így is tükröződtek a szankciók. 2019-ben például még 24 százalékkal tudtak nőni az első kilenc hónapban, míg idén már csak 10 százalékos bővülést értek el. A kínai vállalatnak ahhoz, hogy a piacvezető pozícióját magabiztosan meg tudja tartani, szüksége lenne az amerikai és nyugat-európai jelenlétre. Egyelőre azonban, amit tesznek, az kevésnek tűnik ehhez.

A már idézett vezető, Paul Scanlan például jelezte, hogy ha egy kormány ″ ellenőrizni akarja a termékeket, akkor megmutatjuk a termékeket, megmutatjuk mindazt, ami a termékek belsejében van." Az amerikai álláspont revidiálása pedig most azért tűnik kérdőjelesnek, mert az amerikaiak a közelmúltban indították el The Clean Network néven azt a nemzetközi kampányt, amely az 5G-hálózatok biztonságát az országuk határain túl is szavatolná. Ehhez ugyanakkor főképp azok az országok csatlakoztak, amelyek eddig is követték az amerikai útmutatást. Így például Magyarország továbbra sem kér ebből.

Összességében egyébként arra lehet számítani, hogy a felek közötti nézeteltérés nem fog megoldódni. Ugyanakkor a kommunikáció biztosan finomodni fog, a Twitteren megjelenő fenyegetések helyett a tárgyalóasztal mellett dőlhetnek el kérdések. Így kívülről úgy tűnhet, hogy a felek tűzszünetet köthetnek, ám ez a valóságban korántsem biztos, hogy megvalósul.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél