Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A vevőkövetelések fedezetére nyújtott finanszírozás 2020 első felében közel 3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, miután ez likviditáshoz segítette a cégeket, ami a mostani válsághelyzetben kulcsfontosságúvá vált.

A faktoring akkor szárnyal, amikor a gazdaság – említett lapunk megkeresésére egy hüvelykujjszabályt Deme Géza, a CIB Bank faktoring üzletágának vezetője. Márpedig, ha így van, akkor nem lehetett jó első féléve a vevőkövetelések fedezetére forrást biztosító üzletágnak, tekintve, hogy a hazai GDP 2020 első felében közel 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

Válságálló megoldásnak bizonyult. Fotó: depositphotos.comVálságálló megoldásnak bizonyult. Fotó: depositphotos.com

Mégsem érvényesült a szabály. A koronavírus-járvány és az annak nyomán bekövetkezett gazdasági visszaesés ellenére ugyanis az összesített hazai faktoring-forgalom az idei év első felében a tavaly január-júniusinál 20 százalékkal magasabb, 1515 milliárd forint lett, míg a finanszírozott állomány 7 százalékkal, 286 milliárd forintról 294 milliárdra emelkedett – derül ki a Magyar Faktoring Szövetség adataiból.

Bármennyire furcsának is tűnhet, Deme Géza szerint pont a Covid miatt felértékelődtek a faktoringmegoldások. Azok ugyanis pont azt tudják orvosolni, ami különösen a második negyedévben hirtelen elhatalmasodott a gazdaságban: a hirtelen fellépett likviditászavart. A cégek ugyanis követeléseik értékesítésével pénzhez juthatnak, így könnyebbé válhat a nekik a szállítók számláinak kiegyenlítése.

A faktoring rugalmasan kialakított finanszírozási forma, amely akár már pusztán a vevőkövetelések fedezetével elérhető. Növeli a beszállítói helyzetben lévő cég likviditását, ezáltal a versenyképességét is. A faktorálás során a bank finanszírozást ad az ügyfél követelésállományára, és akár mentesíti a vevők fizetési kockázata alól is. Ez a finanszírozási forma nemcsak a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára előnyös, hanem akár a nagyobb cégeknek is, hiszen így az igénylőknek nem kell kivárniuk a vevőkkel leszerződött 30-60 nap fizetési futamidőt, hanem a banktól azonnal a pénzükhöz jutnak.

A likviditáshoz jutás állhat a faktoring iránti kereslet növekedése mögött. Az e szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek száma nemhogy csökkent volna a járvány hónapjai alatt, hanem még nőtt is. A szakmai szövetség adatai szerint 2020 első felében 2 százalékkal több, 3350 ügyfél használta aktívan a faktoring nyújtotta finanszírozást, mint a 2019. január-június közötti időszakban. Érdekes, hogy bár a gazdasági visszaesés következtében a faktoringcégek meglévő ügyfélállományának a forgalma is csökkent, ezt nagyrészt pótolni tudta az új ügyfelek megjelenése.

Továbbra is alapvetően a kkv-k vették igénybe e szolgáltatást, de akadtak szép számmal nagyvállalati érdeklődők is. Üzletági bontásban: a korábbi időszakokhoz hasonlóan 2020 első felében is az ipari vállalkozások adták a forgalom csaknem felét, míg a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatás a másik ötven százalékot. A forgalom mintegy kilencven százalékát a belföldi faktoring tette ki, a többit pedig az exportügyletekhez kötődött. 

A féléves adatok alapján Deme Géza arra számít, hogy a hazai faktoringpiac növekedése a második félévben sem törik meg, s ha így lesz, akkor még a tavalyi, amúgy rekordszámokat hozó évet is felül lehet múlni. Köszönhetően a CIB-nek is, amelynek faktoringforgalma már három éve folyamatosan nő, aminek következtében a bank kétszámjegyűre növelte a részesedését a vevőkövetelések finanszírozásának piacán, s jelenleg a harmadik legnagyobb.

Az első félév faktoringpiaci eredménye azért is különösen figyelemre méltó, mert a faktoring nem része az NHP Hajrá gazdaságélénkítő programnak.

Akkor javasoljuk a faktoringot, ha valaki csak a vevőkövetelései fedezetével rendelkezik, de ők jó kockázati minősítésű vevők – mondja Deme Géza. Hozzátéve: a faktoring versenyképes egy hitellel, a feltételei kondíciói egy szabad felhasználású, rövid lejáratú kölcsön kondícióival egyeznek meg. S bár a Magyar Nemzeti Bank előírása alapján egy NHP Hajrá-hitelt két héten belül el kell bírálnia az azt közvetítő kereskedelmi banknak, azért a faktoringátfutási idők sem vészesek. Egy keretszerződés nyélbe ütése ugyan 4 hétig is eltarthat, ám, ha az megvan, akkor annak alapján már napon belül is pénzt kaphatnak az ügyfelek a vevőköveteléseik fedezetére. Ráadásul, a pandémia atekintetben is pozitív hatást váltott ki, hogy ebben az üzletágban is előtérbe került az online ügyintézés, jelentősen csökkent a papírmunka.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Vállalat Márciusban már a szebbik arcát mutatta az autópiac
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 17:16
A Trend FM Reggeli monitor című műsorában kollégánk, Király Béla volt a vendég, aki az autóipar folyamatokat elemezte. A szektor értékesítési adatai számottevő javulást mutatnak, ugyanakkor a gyártási oldalon azért vannak nehézségek.
Vállalat Újabb 7 milliárd forintot kapott a Hell az államtól
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 13:51
Egyedi döntéssel. 
Vállalat Beárazták a magyar utánpótlásképzést az Eb-n, de mi a baj igazából a fiatal labdarúgóinkkal?
Marosi Gergely | 2021. április 11. 16:59
Értékelhetetlen teljesítményért mentek a milliárdok a magyar utánpótlásfutballba, vagy meggondolatlan dolog ennyire sarkos kijelentést tenni? A magyar sport és közélet polarizált voltát jól mutatják az U21-es futballválogatott Eb-szereplésére érkezett reakciók. Annyit megállapíthattunk: a legidősebb utánpótlás-korosztályból összeállított csapat és ellenfelei között jókora, felkészültségi szempontból aggasztó különbség mutatkozott meg.
Vállalat Vissza kettő, padlógáz - minden zűrt leráztak magukról az autógyártók
Király Béla | 2021. április 10. 17:18
Az első negyedéves értékesítési adatok alapján úgy tűnik, a járműipar túl van a válságon. Annak ellenére biztatóak a számok, hogy a globálisan jelentkező chiphiány miatt számos vállalat szembesült nehézségekkel. Vélhetőleg azonban a növekvő keresletet a gyártás követni tudja.
Vállalat Csányi Sándor cége új tevékenységbe fogott
Csabai Károly | 2021. április 9. 05:24
Az egyebek mellett a mezőgazdaságban meghatározó szereplőnek számító Bonafarm Csoport felett diszponáló Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. az energetikai piacra lép. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kizárólagos tulajdonában lévő társaság egy, az utóbbi években több milliárd forintos forgalmat lebonyolított százhalombattai cégben szerez 76 százalékos részesedést. 
Vállalat Így nyitottak újra a fodrászatok, kozmetikák
MTI | 2021. április 8. 16:11
A szolgáltatók fel tudtak készülni az üzletek újranyitására, a távolságtartást elsősorban időpontfoglalással oldják meg, amivel elkerülik az esetleges torlódást.
Vállalat Idő kérdése, hogy fizetésképtelenné váljanak a cégek
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 14:03
Bár azzal meglepetést okoztak az eurózóna vállalatai, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt a fizetésképtelenség terén nem romlott a helyzet 2020-ban, de a következő időszakban változhat a helyzet. A Coface szerint a magyar gazdaságban az építőipar mellett  a szolgáltatási és a ruhaipari szektor is a rizikós ágazatok közé tartozik. 
Vállalat Nevet váltott a CIB Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 8. 13:41
A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. felvette anyavállalata nevét, Eurizon Asset Management Hungary néven folytatja tevékenységét. 
hírlevél
depositphotos