3p
Többek között a Moody's és a Siemens adataihoz is hozzáférhettek a kibertámadások során.

Az amerikai ügyészség vádat emelt három, kiberbiztonsági cégnél dolgozó kínai állampolgár ellen, a gyanú szerint ugyanis sikeresen feltörték a Siemens, a Moody’s és a navigációs rendszereiről is ismert Trimble számítógépeit, hogy üzleti titkokat lopjanak el – írja a Reuters.

A pittsburgi szövetségi bíróság szerint a három férfi koordinált és jogosulatlan kibertámadásokat indított a vállalatok ellen 2011 és 2017 között. A vádiratból kiderül, hogy a gyanúsítottak tulajdonosai és alkalmazottjai voltak a Guangzhou Bo Yu Informatikai Társaságnak (Boyusec), amely kiberbiztonsági megoldásokat kínál vállalatoknak. Két amerikai kormányzati tisztviselő is megerősítette: A Boyusec-nek kapcsolata van a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (Kína haderejének hivatalos elnevezése) kibertámadásokra szakosodott egységével, így feltételezhetően a legtöbb támadást „állami megrendelésre” indítottak.

Komoly fejlesztések Kínában - így néz ki majd a jövő háborúja? Tovább >>>

A kínai külügyminiszter sajtókérdésre azt mondta, egyelőre nincs tisztában a részletekkel, de hozzátette: Kína ellenzi a hackelést és folyamatosan együttműködik más országokkal a globális biztonság érdekében.  A nyugat pennsylvania-i főügyész elmondta: három ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, de az ügyet nem a kínai kormány megrendeléseként kezelik.

Mindig láthatják, hol vagy

A hackerek folyamatosan ellenőrizték a Moody’s egy meg nem nevezett közgazdászának levelezését, közlekedési és technológiai adatokat loptak a Siemens-től, valamint hozzáférhettek a Trimble legújabb navigációs műholdrendszerének adataihoz is.

Egyik neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a Trimble geolokációval kapcsolatos adatai, valamint a Siemens navigációs rendszere fontos lehet Kínának biztonsági, katonai, de még kereskedelmi szempontból is. Hozzátette: a telefonok és más eszközök pontos helymeghatározása értékes információ lehet a védelmi minisztérium számára, ezzel ugyanis megfigyelhetik saját lakosaik, valamint az országukba érkező külföldiek mozgását. A Moody’s-tól ellopott adatok pedig olyan érzékeny információkat is tartalmazhatnak, amivel emberek és komplett vállalkozások is megzsarolhatók.

A Trimble nyilatkozata szerint a támadás nem okozott jelentős károkat és egyik ügyfelük adata sem szivárgott ki, míg a Moody’s szóvivője elmondta: tudomásunk szerint nem látott napvilágot sem ügyfél, sem dolgozókkal kapcsolatos információ. A Siemens nem kívánt nyilatkozni, mivel álláspontjuk szerint ezt belső biztonsági kérdésként kell kezelni.

Bekeményítenek a németek: meghackelnék a hackereket?

Az alaptörvények módosítását tervezi Németország, hogy képes legyen legálisan ellencsapást mérni a privát hálózatokat feltörő hackerek ellen. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a módosításokat jövő év végéig kellene végrehajtani. A tervek szerint a német védelmi szerveknek így jogában állna kiiktatni azokat a hálózatokat, amelyekről kibertámadást intéznek. Tovább >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
Vállalat "Ez másról szól, mint arról, hogy holnapra rózsaszínűre festjük az eget" – beszélgetés Tóth - Patai Krisztinával, a Waberer’s ESG-ért felelős vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 13:21
A tőzsdei vállalatok pénzügyi beszámolói mellé felsorakoznak a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és az ezeket összefogó vállalatirányítás terén elért eredményeiket bemutató jelentések. Ezeket ma már megrendelőik és befektetőik is alaposan áttanulmányozzák – mondta Tóth - Patai Krisztina, a Waberer’s ESG-ért felelős igazgatója a lapunknak adott interjújában. Beszélt arról is, hogy a logisztikai iparágban miért különösen fontosak ezek a szempontok. Ahogy arról is, hogy az ESG-s tényezőknek való megfelelés nem kizárólag pénzkérdés.
Vállalat Nagyot harapott a kínai BYD a Teslába
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 14:07
A kínai autógyártó értékesítései 21 százalékkal nőttek a második negyedévben, felzárkózva a jórészt Kínában gyártott amerikai Tesla mögé.
Vállalat Új piacra tört be az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2024. július 1. 17:13
Terjeszkedik a cég.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG