<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Többek között a Moody's és a Siemens adataihoz is hozzáférhettek a kibertámadások során.

Az amerikai ügyészség vádat emelt három, kiberbiztonsági cégnél dolgozó kínai állampolgár ellen, a gyanú szerint ugyanis sikeresen feltörték a Siemens, a Moody’s és a navigációs rendszereiről is ismert Trimble számítógépeit, hogy üzleti titkokat lopjanak el – írja a Reuters.

A pittsburgi szövetségi bíróság szerint a három férfi koordinált és jogosulatlan kibertámadásokat indított a vállalatok ellen 2011 és 2017 között. A vádiratból kiderül, hogy a gyanúsítottak tulajdonosai és alkalmazottjai voltak a Guangzhou Bo Yu Informatikai Társaságnak (Boyusec), amely kiberbiztonsági megoldásokat kínál vállalatoknak. Két amerikai kormányzati tisztviselő is megerősítette: A Boyusec-nek kapcsolata van a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (Kína haderejének hivatalos elnevezése) kibertámadásokra szakosodott egységével, így feltételezhetően a legtöbb támadást „állami megrendelésre” indítottak.

Komoly fejlesztések Kínában - így néz ki majd a jövő háborúja? Tovább >>>

A kínai külügyminiszter sajtókérdésre azt mondta, egyelőre nincs tisztában a részletekkel, de hozzátette: Kína ellenzi a hackelést és folyamatosan együttműködik más országokkal a globális biztonság érdekében.  A nyugat pennsylvania-i főügyész elmondta: három ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, de az ügyet nem a kínai kormány megrendeléseként kezelik.

Mindig láthatják, hol vagy

A hackerek folyamatosan ellenőrizték a Moody’s egy meg nem nevezett közgazdászának levelezését, közlekedési és technológiai adatokat loptak a Siemens-től, valamint hozzáférhettek a Trimble legújabb navigációs műholdrendszerének adataihoz is.

hirdetés

Egyik neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a Trimble geolokációval kapcsolatos adatai, valamint a Siemens navigációs rendszere fontos lehet Kínának biztonsági, katonai, de még kereskedelmi szempontból is. Hozzátette: a telefonok és más eszközök pontos helymeghatározása értékes információ lehet a védelmi minisztérium számára, ezzel ugyanis megfigyelhetik saját lakosaik, valamint az országukba érkező külföldiek mozgását. A Moody’s-tól ellopott adatok pedig olyan érzékeny információkat is tartalmazhatnak, amivel emberek és komplett vállalkozások is megzsarolhatók.

A Trimble nyilatkozata szerint a támadás nem okozott jelentős károkat és egyik ügyfelük adata sem szivárgott ki, míg a Moody’s szóvivője elmondta: tudomásunk szerint nem látott napvilágot sem ügyfél, sem dolgozókkal kapcsolatos információ. A Siemens nem kívánt nyilatkozni, mivel álláspontjuk szerint ezt belső biztonsági kérdésként kell kezelni.

Bekeményítenek a németek: meghackelnék a hackereket?

Az alaptörvények módosítását tervezi Németország, hogy képes legyen legálisan ellencsapást mérni a privát hálózatokat feltörő hackerek ellen. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a módosításokat jövő év végéig kellene végrehajtani. A tervek szerint a német védelmi szerveknek így jogában állna kiiktatni azokat a hálózatokat, amelyekről kibertámadást intéznek. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentősen nőtt a GuideVision ügyfélportfóliója
PR | 2021. november 29. 17:00
A német prémium luxusautókat gyártó Daimlerrel kötött szerződés az Infosys és GuideVision elmúlt egy éves történetének legjelentősebb közös projektje. Az együttműködés kezdete óta eltelt egyetlen év alatt összesen 17 projekt indult. A növekvő megbízások miatt a GuideVision magyar irodájában 25%-os létszámbővüléssel terveznek.
Vállalat Egy új projekt segíthet a Covid-sújtotta turizmusnak, vendéglátásnak
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 12:31
A különböző területeken felszabaduló munkaerő és a turizmus-vendéglátás területén meglévő munkaerőhiány „összepárosítását” célozta meg egy 2018-ban elindított program, aminek eredményeit a Covid-sújtotta piacon is lehet hasznosítani.
Vállalat Több tízezer vállalkozás sorsa válik könnyebbé
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:39
Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora.
Vállalat Reszkess, Elon Musk: 300 ezer villanyautót fog ontani magából évente a Xiaomi új gyára
Litván Dániel | 2021. november 27. 18:55
A kínai óriáscég bejelentette, hogy Peking mellett építi fel elektromos autós divíziójának első üzemét, ahol évi 300 ezer autó készülhet majd.
Vállalat Kettős irányításra tér át a Poli-Farbe
Szakonyi Péter | 2021. november 27. 17:03
Visszalép az operatív feladatoktól Szabó Antal. A hazai piacon vezető festékipari cégének vezetését januárban adja át a cég két igazgatójának. A tavalyi csúcsév után idén csökken a vállalkozás árbevétele és nyeresége is.
Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló