<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Többek között a Moody's és a Siemens adataihoz is hozzáférhettek a kibertámadások során.

Az amerikai ügyészség vádat emelt három, kiberbiztonsági cégnél dolgozó kínai állampolgár ellen, a gyanú szerint ugyanis sikeresen feltörték a Siemens, a Moody’s és a navigációs rendszereiről is ismert Trimble számítógépeit, hogy üzleti titkokat lopjanak el – írja a Reuters.

A pittsburgi szövetségi bíróság szerint a három férfi koordinált és jogosulatlan kibertámadásokat indított a vállalatok ellen 2011 és 2017 között. A vádiratból kiderül, hogy a gyanúsítottak tulajdonosai és alkalmazottjai voltak a Guangzhou Bo Yu Informatikai Társaságnak (Boyusec), amely kiberbiztonsági megoldásokat kínál vállalatoknak. Két amerikai kormányzati tisztviselő is megerősítette: A Boyusec-nek kapcsolata van a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (Kína haderejének hivatalos elnevezése) kibertámadásokra szakosodott egységével, így feltételezhetően a legtöbb támadást „állami megrendelésre” indítottak.

Komoly fejlesztések Kínában - így néz ki majd a jövő háborúja? Tovább >>>

A kínai külügyminiszter sajtókérdésre azt mondta, egyelőre nincs tisztában a részletekkel, de hozzátette: Kína ellenzi a hackelést és folyamatosan együttműködik más országokkal a globális biztonság érdekében.  A nyugat pennsylvania-i főügyész elmondta: három ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, de az ügyet nem a kínai kormány megrendeléseként kezelik.

Mindig láthatják, hol vagy

A hackerek folyamatosan ellenőrizték a Moody’s egy meg nem nevezett közgazdászának levelezését, közlekedési és technológiai adatokat loptak a Siemens-től, valamint hozzáférhettek a Trimble legújabb navigációs műholdrendszerének adataihoz is.

Egyik neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a Trimble geolokációval kapcsolatos adatai, valamint a Siemens navigációs rendszere fontos lehet Kínának biztonsági, katonai, de még kereskedelmi szempontból is. Hozzátette: a telefonok és más eszközök pontos helymeghatározása értékes információ lehet a védelmi minisztérium számára, ezzel ugyanis megfigyelhetik saját lakosaik, valamint az országukba érkező külföldiek mozgását. A Moody’s-tól ellopott adatok pedig olyan érzékeny információkat is tartalmazhatnak, amivel emberek és komplett vállalkozások is megzsarolhatók.

A Trimble nyilatkozata szerint a támadás nem okozott jelentős károkat és egyik ügyfelük adata sem szivárgott ki, míg a Moody’s szóvivője elmondta: tudomásunk szerint nem látott napvilágot sem ügyfél, sem dolgozókkal kapcsolatos információ. A Siemens nem kívánt nyilatkozni, mivel álláspontjuk szerint ezt belső biztonsági kérdésként kell kezelni.

Bekeményítenek a németek: meghackelnék a hackereket?

Az alaptörvények módosítását tervezi Németország, hogy képes legyen legálisan ellencsapást mérni a privát hálózatokat feltörő hackerek ellen. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a módosításokat jövő év végéig kellene végrehajtani. A tervek szerint a német védelmi szerveknek így jogában állna kiiktatni azokat a hálózatokat, amelyekről kibertámadást intéznek. Tovább >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Parragh László a katáról: az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 12:33
A munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát - Parragh László azt mondja, az anomáliákra szeretnék felhívni a figyelmet.
Vállalat A háború miatt óvatosan terveznek a magyar kkv-k, de a fizetésemelést nem ússzák meg
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:34
A járvány időszakában tapasztalt óvatossághoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus kitörése okozta gazdasági bizonytalanság és a fokozódó infláció ismét megfontoltabbá tette a kkv-kat. A K&H kkv bizalmi index 2022 első negyedévi kutatása alapján az előző időszakhoz képest 5 százalékponttal csökkent a beruházási hajlandóság, a vállalkozások közel háromnegyede készült azonban még így is fejleszteni. A célokat tekintve stabilan a digitális korszerűsítés állt az élen, míg csökkent a gép- és gépjármű beszerzésre, valamint az ingatlan fejlesztésre irányuló beruházási szándék. 
Vállalat Kiderült, ki a leggazdagabb magyar
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 04:16
Csütörtöktől érhető el 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány, a rangsor élére ismét Mészáros Lőrinc került, aki immár 480 milliárdos vagyonnal bír.
Vállalat IT vagyongazdálkodási tanúsítványt szerzett a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. május 25. 14:49
A Magyar Szabványügyi Testület elsőként a 4iG-nek állított ki IT vagyongazdálkodási irányítási rendszer tanúsítványt.
Vállalat Újabb tenderen nyert a 4iG vezette konzorcium
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:16
Ezúttal nettó 1,7 milliárd forintos ajánlata lett befutó.
Vállalat Az Aldi 300 informatikai munkahelyet hoz Magyarországra
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 13:43
Ezzel megduplázza létszámát nálunk a cég informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft.
Vállalat Csökkent, de még 10 milliárd felett maradt a K&H profitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 13:03
A rendkívüli OBA-befizetés jelentősen visszahúzta a nyereséget az első negyedévben.
Vállalat Még nem megy a Wall Streetre a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 13:35
Megvannak a diszkont légitársaság Ukrajnában rekedt repülőgépei.
Vállalat Háromnapos munkahetet vezettek be egy német autógyárban
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 16:51
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be az egyik legrégebbi németországi autógyárban, a Ford kölni üzemében - írta csütörtökön a Bild című német lap.
Vállalat Durván veszteséges lett a Rába - a háború tette be a kaput
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 08:23
Az egyébként is meglévő energiapiaci krízist az orosz-ukrán háború tovább mélyítette, az állami többségi tulajdonban álló Rába így komoly veszteségbe került az első negyedévben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG