3p

A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 

A következő egy évben várhatóan durvábbá válik a vita arról, mennyi időt tölthetnek az alkalmazottak távmunkában és mennyit kell bejárniuk az irodába.

Visszaterelnék az irodákba a dolgozókat

Az amerikai vállalatok 90 százaléka tervez „vissza az irodába” intézkedéseket 2024 végéig – derült ki a Resume Builder tanácsadó cég - CNBC által idézett - felméréséből, amit ezer cégvezető megkérdezésével készítettek. Közel 30 százalék azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek kirúgással fogják megfenyegetni azokat az alkalmazottaikat, akik nem tartják be az irodába járási szabályokat. Csak a cégvezetők 2 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem akarja megkövetelni alkalmazottaitól, hogy személyesen jelen legyenek vállalatuk irodájában .

Jellemző példa a Goldman Sachs bankház esete, amely azt akarja, hogy a munkavállalók heti öt napon át megjelenjenek munkahelyükön. A Google figyelembe fogja venni alkalmazottai teljesítményértékelésénél, hogy mennyi időt töltenek az irodában.

A menedzserek visszahívnák a távmunkában dolgozókat. Fotó: Piaxabay
A menedzserek visszahívnák a távmunkában dolgozókat. Fotó: Piaxabay

A cégvezetők egy kicsit sem titkolják, hogy megvetik a távmunkát. Azzal érvelnek, hogy a termelékenység, a dolgozók együttműködése és kötődése a munkájukhoz egyaránt romlik azzal, hogy nem járnak be a munkahelyükre. Egyes menedzserek egyszerűen nehezen fogadják el azt a világot, ahol nem nézhetnek közvetlenül beosztottaik körmére – mondta Dan Kaplan, a Korn Ferry tanácsadó cég vezető elemzője.

Az Egyesült Államok tíz legnagyobb városában egyébként szeptember első hetében 47,5 százalékos volt az irodai részvétel aránya szemben a 2022 szeptemberi 44 százalékkal – derül ki a Kastle System biztonsági cég adataiból.

Komoly érték a benti munka, de nem lesz egyszerű menet

A vezetők gondolkodására rámutat a Korn Ferry 2022-es felmérésének eredménye, amelyet a világ számos országában 15 ezer menedzser megkérdezésével készítettek. Ebből kiderült, hogy úgy vélik: vállalatuk piaci értékének 30 százaléka a szervezeti kultúrából fakad. Sok vezető gondolja úgy, hogy ez csak akkor tartható fenn és javítható, ha az alkalmazottak nap mint nap közvetlen kapcsolatban vannak egymással.

Ugyanakkor az ötnapos jelenlét teljes visszaállítása lehetetlennek látszik. A legtöbb cég egyelőre a koronavírus-járvány után kialakult két-három napos bejárást igyekszik tartani. Ráadásul a munkavállalók ma már elvárják a távmunka lehetőségét. Ezért, ha a cégek a legtehetségesebbek dolgozókat szeretnék megszerezni, kénytelenek figyelembe venni ezt az igényüket.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Az egész világon hasít az egyik nagy skandináv bútorcég
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:20
A JYSK dán kiskereskedelmi lánc globális forgalma a 2022/23-as pénzügyi évben 6,3 százalékkal nőtt, elérve a 38,5 milliárd dán koronát (5,2 milliárd euró), míg az adózás előtti eredménye (EBIT) 3,96 milliárd dán korona (531 millió euró) lett.
Vállalat Startup-ökoszisztéma: kik lesznek idén a legek?
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 11:10
A díjat a legeredményesebb magyar startup alapítója adja át december 7-én.
Vállalat A szaúdik bevásárolják magukat a brit gazdaság artériájába
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:36
A legismertebb repülőtér 10 százalékát veszi meg egy szaúd-arábiai alap. Az ország tovább növeli ezzel üzleti érdekeltségeit a nyugati világban. A belépő egy globálisan is irgalmatlan pénzet kezelő átláthatatlan befektetési alap.
Vállalat Durván jól hasított az easyJet 2023-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 13:56
A brit fapados légitársaság, az easyJet Plc szeptember végével záródott pénzügyi évében elért adózás előtti nyeresége némileg felülmúlta az elemzői várakozásokat, részben a bevételek 42 százalékos növekedésének, valamint az üzleti év második felében elért rekordmagas adózás előtti nyereségnek köszönhetően.
Vállalat Csődben a legnagyobb ukrán légitársaság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 11:55
Nincs már repülőgépe és nem fizeti a pilótákat sem az Ukraine International Airlines.
Vállalat Csúnyán összerúgta a port a Tesla a svédekkel
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:54
A sztrájkoló dolgozók miatt perel az amerikai vállalat.
Vállalat A COVID-19 jelentős veszteségeket okozhat a cégeknek, amelyek azonban elkerülhetőek vagy csökkenthetőek lehetnek
PR | 2023. november 24. 09:52
Egy ezer főt foglalkoztató magyar vállalkozás éves szinten átlagosan 370 millió forintot meghaladó kárt szenvedhet el a COVID-19 következményei miatt. A pénzügyi és a kommunikációs szektorban ez az összeg az 580 millió forintot is elérheti – derül ki egy nemrég készült magyar tanulmányból.1 Az egészséggazdasági elemzés szerint azonban ez a veszteség elkerülhető, de legalábbis jelentősen enyhíthető lehet, ha a cégek költséghatékony intézkedésekkel bővítik a járványügyi ajánlások szerinti foglalkozás-egészségügyi tevékenységüket.1
Vállalat Súlyos milliárdokra perelik a PlayStation gyártóját
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:33
A Sony jócskán a zsebébe nyúlhat majd, ha elbukja a pert. 
Vállalat Megtudtuk, mire készül a 4iG és a Rheinmetall
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 18:46
Ez a német cég által rendezett befektetői napon hangzott el.
Vállalat Perre kell mennie a mesterséges intelligenciának
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 17:01
A ChatGPT-t készítő OpenAI néhány befektetője jogi lépéseket fontolgat a vállalat igazgatótanácsa ellen - mondták az ügyet ismerő források
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG