Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.

A közép- és kelet-európai régió félezer legnagyobb vállalatának összesített árbevétele tavaly 740 milliárd eurót tett ki, ez 5,5 százalékos emelkedést jelent éves szinten – derül ki a Coface hitelbiztosító vállalat évente megjelenő rangsorából (CEE Top 500). A lista összeállításánál a Coface szakemberei az árbevétel mellett figyelembe vesznek olyan adatokat is, mint a dolgozók létszáma, a vállalati szerkezet, továbbá a gazdasági szektorok és az egyes piacok sajátosságait, valamint a hitelbiztosító belső hitelképességi mutatóját is. Így a CEE Top 500-as rangsor reprezentatív képet ad a régió egészének gazdasági teljesítményéről.

“Fejenként” 1,48 milliárd euró

Declan Daly, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója elmondta: A múlt évben a közép- és kelet-európai vállalatok többsége kihasználta a kedvező gazdasági környezet adta lehetőségeket – különösen igaz ez az exportorientált országok vállalataira. Az ötszáz legnagyobb vállalat átlagos árbevétele 2019-ben 1,48 milliárd euróra rúgott, szemben az egy évvel korábbi közel 1,4 milliárddal. Ez pedig 6 százalékos emelkedésnek felel meg. A listázott vállalatok háromnegyedének árbevétele növekedett, 25 százalékuk viszont stagnálást vagy csökkenést volt kénytelen elkönyvelni éves szinten.

Dinamikusabban növekedtek a magyarországi cégek, mint az átlag. (Illusztráció: depositphotos.com)Dinamikusabban növekedtek a magyarországi cégek, mint az átlag. (Illusztráció: depositphotos.com)

A toplistán 163 lengyelországi, 78 csehországi és 73 magyarországi cég kapott helyet. Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország súlya növekedett: az egy évvel korábbi Coface-toplistán ugyanis még 71 magyar székhelyű cég szerepelt. A csehországi központú cégek száma is növekedett, 60-ról 78-ra, miközben a lengyelországi cégek száma 175-ről 163-ra csökkent.

Jobban szerepeltek a magyar cégek

A régiós rangsort a lengyelországi olajcég, a PKN Orlen vezeti 26,1 milliárd eurós árbevétellel, megelőzve a 18,1 milliárd eurós forgalmat elérő csehországi Skoda Autót és a magyar Molt 15,9 milliárd eurós bevétellel. A Coface-listából látható az is, hogy a régión belül az autóiparban, az olaj- és gázszektorban, valamint a kereskedelemben érdekelt cégek vannak a főszerepben, ezek a társaságok adják a félezer vállalat összesített árbevételének a kétharmadát.

A toplistán szereplő 73 magyarországi székhelyű vállalat az átlag feletti teljesítményt ért el, összesített árbevételük ugyanis 6,3 százalékkal nőtt, így meghaladta a 114 milliárd eurót.

A magyarországi vállalatok esetében az egy cégre jutó átlagárbevétel 1,56 milliárd euró, ez pedig szintén jobb eredmény a teljes mezőnyre vetített átlagnál.

Magyar óriások

A Mol után a legnagyobb magyarországi cég a Volkswagen-csoporthoz tartozó győri autógyár, az Audi Hungaria 8,6 milliárd euróval, a harmadik helyen pedig a villamossági termékeket előállító Legrand Magyarország következik 6,6 milliárd eurós árbevétellel. A negyedik a villamosenergia-hálózatot működtető és áramtermeléssel foglalkozó energetikai mamutvállalat, az MVM, az ötödik helyen pedig a Robert Bosch Kft. áll. Előbbi a Coface-toplista szerint 5,5 milliárd eurós, utóbbi 4,6 milliárd eurós árbevétellel zárta a múlt évet.

A tíz legnagyobb árbevételű magyarországi cég között szerepel továbbá a Mercedes-Benz Manufacturing Kft., a Flextronics Kft., a Wizz Air, a Magyar Suzuki és a Samsung Electronics. Az utóbbi öt cég árbevétele 3,7-2,3 milliárd eurót tett ki 2019-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat A show nem állhat le, de előzhet-e vakcináért a sportoló?
Marosi Gergely | 2021. január 25. 18:59
A sportvilágban 2021 olyannak tűnik, mint 2020 félrecsúszott maszkban – tragikomédiával kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság, elhalasztott Formula–1-es nyitány, arrébb tolt vagy törölt események, elmaradó mérkőzések és pozitív tesztek. A show-nak viszont folytatódnia kell, mert egy újabb teljes lezárásra aligha van tartalék. A folytatás etikai kérdéseket vet fel, mint ahogy az is, ha a sportolók előrekerülnek a vakcinára váró sorban.
Vállalat Mészáros Lőrinc szállodalánca mindkét hullámban behúzta a kormányzati támogatásokat
Vég Márton | 2021. január 23. 16:07
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc a koronavírus-járvány első hullámakor leépítette a dolgozóinak közel a felét, majd kapott 17,7 milliárd forint állami támogatást a szállodái felújítására. A második hullámnál már elbocsátási-tilalom volt a támogatás feltétele, járt is a kormányzati segítség.
Vállalat Dől a közpénz a TV2 Csoporthoz
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 10:30
Több mint 20 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly a TV2 Csoport.
Vállalat Nehéz helyzetben a vendéglátósok – többen a mai napig nem kapták meg a bértámogatást
Székely Sarolta - Valkai Nikoletta | 2021. január 21. 19:19
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
Vállalat Közel négymilliárd forinttal emelték a Leisztinger-cégbirodalom bázisának tőkéjét
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 16:28
A Domestore tőkéje ezzel 17,5 milliárd forintra emelkedett.
Vállalat Egyre inkább úgy tűnik, 4 százalékkal fog nőni a minimálbér
Valkai Nikoletta | 2021. január 20. 14:16
Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezéstervezet, benne 4 százalékos emeléssel. 
Vállalat A győri Audit is elérte a globális csiphiány
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 12:11
A kecskeméti Mercedesszel szemben náluk nem lesz leállás, de két héten keresztül csak egy műszakban folytatják a gyártást.
Vállalat Alig indult újra a gyártás a kecskeméti Mercedesnél, megint le kell állni
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:05
Őket is elérte a globális félvezető-hiány. Egy hónap szünet után vasárnap éjjel kezdődött újra a termelés, de most újabb tíz nap leállás jön.
Vállalat A miniszterelnök barátai most a Citadellát újíthatják fel
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 10:10
20 milliárd forintos megbízást jelent mindez a miniszterelnök barátai kezében lévő cégeknek.
Vállalat 19 milliárdért újítják fel a Lánchidat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:46
Hosszas vajúdás után lezárult a felújításra kiírt tender.
Friss
hírlevél