5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem Mészáros Lőrincé lesz a magyar leányvállalat - a leggazdagabb cseh vállalkozó érdekeltségébe kerül a Telenor közép-európai érdekeltsége. A PPF csoport nem ismeretlen Magyarországon, a Mall.hu is az ő érdekeltségük és a Barionba is ők fektettek be. 871 milliárd forintnak megfelelő összeget csengettek ki. Azért még Mészárosék is képbe kerülhetnek a végén.
Wikimedia Commons/Bjoertvedt

Nem csak pletyka volt

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

Korábban egy szerb lap, a SeeNews már belengette, hogy a cseh PPF csoport is az érdeklődők között van - erre csak annyit közöltek, hogy nem kommentálnak piaci pletykákat.

Még Mészáros Lőrincék érdeklődését is felkeltette

Még így sem biztos, hogy a végén nem Mészároséké lesz a cég

Sajtóértesülések szerint a magyar cég állítólag máris jelezte a cseh társaságnak, hogy amennyiben a négyes csomagból (a magyarországi, a bulgáriai, a montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatók cserélnek gazdát) a magyar cég leválasztható, az érdekelné - részletek >>

A Telenor már januárban megerősítette, hogy bolgár, montenegrói, szerb és magyar érdekeltségét tartalmazó közép-kelet-európai portfóliójára ajánlatokat kapott meg nem nevezett befektetőktől. Az érdeklődés állításuk szerint felkérés nélkül érkezett be. A Telenor közép-kelet-európai vállalatai erős piaci pozícióval bírnak, pénzügyi helyzetük szilárd, és 2017-ben mintegy 9 százalékkal járultak hozzá a Telenor-csoport bevételéhez, és az EBITDA 8 százalékát adták - írták akkor. Az érintett társaságok együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

A Mészáros Lőrinchez köthető Konzum érdeklődését is felkeltette a Telenor, a társaság vezetője, Jászai Gellért úgy fogalmazott: ha valóban eladó a Telenor magyarországi üzletága, cégének továbbra is érdekes ez a potenciális befektetés.

A leggazdagabb cseh vállalkozó cége a befutó

Viszlát, Telenor!

A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban elindította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.

Végül a cseh PPF csoport lett a befutó - a társaság 2017. júniusában 35 milliárd euró értékű részesedést birtokolt egyebek közt banki-pénzügyi szolgáltatókban, valamint a telekommunikációs, a biztosítási, a biotechnológiai szektorban és agrárvállalatokban. Honlapjukon azt írják: világszerte vannak befektetéseik - Európától Oroszországig, valamint az Egyesült Államokban és Ázsiában is. A PPF csoportot 26 éve alapították, a többségi tulajdonos Petr Kellner, akit a leggazdagabb cseh vállalkozóként tartanak számon.

Korábbi befektetései közé tartozik a cseh O2 megvásárlása a Telefonicától 2013-ban, és a Nova Broadcasting Group megvásárlása Bulgáriában 2018-ban. Magyarországon a PPF az egyik nagytulajdonosa a Mall.hu-nak, az egyik legnagyobb e-kereskedelmi portálnak. A Barion Payment magyar mobiltárcás startup pedig decemberben hatmillió euró, csaknem kétmilliárd forintos befektetést kapott attól a cseh alapítású Home Credit Grouptól, amelynek többségi tulajdonosa szintén a PPF Group.

„Ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére,” – jelentette ki Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvényese.

Mi lesz a magyar telenoros ügyfelekkel?

„A Telenor Magyarország jól teljesít a piacon, és folyamatosan arra törekszik, hogy minél inkább ügyfélközpontú és könnyen használható termékeket kínáljon. Meggyőződésünk, hogy folytatni tudjuk sikertörténetünket Magyarországon. A PPF Csoport világos célt tűzött ki távközlési portfóliója számára, és a Telenor közép- kelet-európai leányvállalatai kulcsszerepet játszanak ennek megvalósításában. Szeretném hangsúlyozni, hogy a tranzakció semmilyen hatással nem lesz ügyfeleinkre és helyi partnereinkre, és a továbbiakban is a megszokott módon folytatjuk üzleti működésünket. Változatlanul kiváló minőségű szolgáltatást és hálózati élményt nyújtunk ügyfeleinknek, nap mint nap,” mondta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója a társaság közleménye szerint.

Miért adták el a Telenort?

A Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. Kelet-közép-európai leányvállalataink értékesítésével fontos lépést teszünk az egyszerűsítés terén, és olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre. Az ügyletet követően skandináviai integrált vezetékes és mobilszolgáltatók valamint erős ázsiai mobilszolgáltatók alkotják majd a Telenor Csoportot - nyilatkozta Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója.

Az elfogadott tranzakciós ár a cégérték/EBITDA 6,4-szerese a 2017-es EBITDA alapján.

Az igazgatóság arra kéri majd a társaság 2018. május 2-re összehívott éves rendes közgyűlését, hogy adjon számára meghatalmazást részvényenként 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére a tranzakció sikeres lezárásakor. A 2017-re eddig javasolt részvényenkénti 8,10 norvég korona osztalékot is beleszámítva, összesen mintegy 19 milliárd norvég koronát terveznek kifizetni a részvényesek számára 2018-ban. A rendkívüli osztalék minden idők legmagasabb rendes osztalékához és a nemrég végrehajtott visszavásárlási programhoz adódik hozzá.

Cikkünket frissítjük

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG