<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására.

Lassan megszokhatjuk Elon Musktól az őrült tervek garmadáját, amiket eleinte épp ugyanolyan szkeptikusan szemlélt a világ, mint a Neuralink bejegyzését. A Teslát a nagy autógyárak savazták, míg rakétamérnökök és katonai vezetők szentül meg voltak győződve, hogy a SpaceX még egy rakétát sem lesz képes beindítani. Előbbi most épp a határidőkkel küzd, hogy időben piacra dobhassa a potom 35 ezer dolláros Model 3-at, míg a SpaceX egy világméretű wifihálózat kiépítésén és a Mars kolonizálásán dolgozik.

Az agy az emberiség által ismert talán legkomplexebb szerv, aminek működéséről csak halvány sejtéseink és találgatásaink vannak. Emiatt is jelent problémát az egyes neurológiai betegségek gyógyítása, mint az epilepszia, a depresszió vagy épp a Parkinson-kór. Márpedig épp ezek gyógyítását célozza meg első körben Elon Musk újonnan bejegyzett cége, a Neuralink. A Wall Street Journal cikke szerint persze a sokoldalú üzletember itt is tartogat meglepetéseket – ha ugyanis megvan a gyógyszer, akkor az emberi memória kapacitásának bővítése, majd a személyiség feltöltése jöhet majd.

Nem csak álom már – kész a csapat is

A Kaliforniában alapított Neuralinkre Musk korábban is többször tett utalást, eleinte csak Twitter-üzenetekben hergelte a népet, majd tavaly júliusban be is jegyeztette a céget. A vállalatnak azóta már egészen kiterjedt szakértői gárdája van, egyebek mellett tagja Vanessa Tolosa, a Lawrence Livermore National Laboratory mérnöke, aki elsősorban speciális, hajlékony elektródákra szakosodott; az agy mozgásért felelős területeinek kutatására specializálódott Philip Sabes, a Kaliforniai Egyetem professzora, és Timothy Gardner, a Bostoni Egyetem professzora is, aki speciális elektródákkal vizsgálta a madarak hangképzését.

A tervek szerint a cég speciális elektródákat és chipeket gyártana, amiket közvetlenül az agykéregbe ültetve lehetne vizsgálni az emberi agyat, illetve adott esetben gyógyítani bizonyos neurológiai eredetű betegségeket. Elon Musk azonban nem elégszik meg a gyógymód megtalálásával, így olyan további „agykozmetikázással” is számol, mint például a memória kibővítése, a tudatunk feltöltése a virtuális térbe, vagy épp a folyamatos online jelenlét – természetesen ezt is a chipek segítségével.

Elavult az emberiség – jöhet a 2.0?

Bár Musk szerint az ember már rég fölösleges tényezővé vált a gyártásban, nemrég karakteres véleményt formált a mesterséges intelligencia kutatásokról is. Meglátása szerint ugyanis „jócskán lemarad” az emberiség, ha ezeknek a kutatására és fejlesztésére vár, így sokkal egyszerűbb – és gyorsabb – lenne, ha nem teljesen új tudatokat hoznánk létre, hanem a már meglévőket kapcsolnánk össze egyetlen hatalmas rajtudattá. Az ember ugyanis iszonyatos mennyiségű információ befogadására és tárolására képes, ám ezt nagyon lassan képes továbbadni vagy kereshetővé tenni – gondoljunk csak arra, hogy két ujjal pötyögünk a buszon a telefonunkon.

EPA/JEROME FAVRE

Elon Musk szerint ha az emberi agyat képesek lennénk hálózatba kapcsolni, és az általa tárolt tudásanyagot megosztani a hálózat tagjaival, úgy a másodperc töredéke alatt lennénk képesek bármilyen információt elérni. Ennek egyébként meglehetősen szűk határidőt szabott, meglátása szerint egy alap-hálózatot legkésőbb 4-5 éven belül már el lehetne indítani. A gondolat egyébként nem csak Musk sajátja, a Facebook maga is tervez valamilyen neuronhálózatot létrehozni, a Bryan Johnson alapította Braintree pedig már 100 millió dollárt félre is tett a saját, Kernel nevű fejlesztésére.

A buktatók

Bár a Parkinson-kór kezelésére történetesen már ma is léteznek kezdetleges chipek, még nincs pontos térképe a tudománynak arról, hogy hogyan is működik az ember agya, pusztán megközelítő sejtések vannak. Ha valakinek az agyműködését vizsgáljuk, nem lehet megmondani, hogy az illető egy tányér levesért vagy WC-re ment ki a szobából, így a gondolatok rendkívül komplex hálózatát is nehéz lenne dekódolni, átszűrni ezt egy chipen és feltölteni a világhálóra.

Mindemellett a Neuralinknek idővel azt is meg kell oldania, hogy az emberek dalolva és önként jelentkezzenek az – egyébként mind a mai napig rendkívül kockázatos – agyműtétre. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban ha Elon Musk eltervez valamit, azt idővel meg is valósítja – kíváncsian várjuk hát, hogy ennek a történetnek mi lesz a kicsengése.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
Vállalat Nagy bajban a svájci bankóriás, a kezelt vagyon tizedét vonták ki az ügyfelek
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 13:56
A kezelt vagyon 10 százalékát vonták ki a gazdag ügyfelek, komoly veszteséggel számolnak a negyedik negyedévben.
Vállalat Bezuhant a világ harmadik legnagyobb mobilgyártójának nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 12:49
Közel 60 százalékkal esett vissza a Xiaomi nyeresége a harmadik negyedévben a most közölt adatok szerint.
Vállalat Hogyan veszítsünk el 100 milliárd dollárt? Elon Musk megmondja
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:29
A világ leggazdagabb embere, több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, de így sem aggódhat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG