4p
Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására.

Lassan megszokhatjuk Elon Musktól az őrült tervek garmadáját, amiket eleinte épp ugyanolyan szkeptikusan szemlélt a világ, mint a Neuralink bejegyzését. A Teslát a nagy autógyárak savazták, míg rakétamérnökök és katonai vezetők szentül meg voltak győződve, hogy a SpaceX még egy rakétát sem lesz képes beindítani. Előbbi most épp a határidőkkel küzd, hogy időben piacra dobhassa a potom 35 ezer dolláros Model 3-at, míg a SpaceX egy világméretű wifihálózat kiépítésén és a Mars kolonizálásán dolgozik.

Az agy az emberiség által ismert talán legkomplexebb szerv, aminek működéséről csak halvány sejtéseink és találgatásaink vannak. Emiatt is jelent problémát az egyes neurológiai betegségek gyógyítása, mint az epilepszia, a depresszió vagy épp a Parkinson-kór. Márpedig épp ezek gyógyítását célozza meg első körben Elon Musk újonnan bejegyzett cége, a Neuralink. A Wall Street Journal cikke szerint persze a sokoldalú üzletember itt is tartogat meglepetéseket – ha ugyanis megvan a gyógyszer, akkor az emberi memória kapacitásának bővítése, majd a személyiség feltöltése jöhet majd.

Nem csak álom már – kész a csapat is

A Kaliforniában alapított Neuralinkre Musk korábban is többször tett utalást, eleinte csak Twitter-üzenetekben hergelte a népet, majd tavaly júliusban be is jegyeztette a céget. A vállalatnak azóta már egészen kiterjedt szakértői gárdája van, egyebek mellett tagja Vanessa Tolosa, a Lawrence Livermore National Laboratory mérnöke, aki elsősorban speciális, hajlékony elektródákra szakosodott; az agy mozgásért felelős területeinek kutatására specializálódott Philip Sabes, a Kaliforniai Egyetem professzora, és Timothy Gardner, a Bostoni Egyetem professzora is, aki speciális elektródákkal vizsgálta a madarak hangképzését.

A tervek szerint a cég speciális elektródákat és chipeket gyártana, amiket közvetlenül az agykéregbe ültetve lehetne vizsgálni az emberi agyat, illetve adott esetben gyógyítani bizonyos neurológiai eredetű betegségeket. Elon Musk azonban nem elégszik meg a gyógymód megtalálásával, így olyan további „agykozmetikázással” is számol, mint például a memória kibővítése, a tudatunk feltöltése a virtuális térbe, vagy épp a folyamatos online jelenlét – természetesen ezt is a chipek segítségével.

Elavult az emberiség – jöhet a 2.0?

Bár Musk szerint az ember már rég fölösleges tényezővé vált a gyártásban, nemrég karakteres véleményt formált a mesterséges intelligencia kutatásokról is. Meglátása szerint ugyanis „jócskán lemarad” az emberiség, ha ezeknek a kutatására és fejlesztésére vár, így sokkal egyszerűbb – és gyorsabb – lenne, ha nem teljesen új tudatokat hoznánk létre, hanem a már meglévőket kapcsolnánk össze egyetlen hatalmas rajtudattá. Az ember ugyanis iszonyatos mennyiségű információ befogadására és tárolására képes, ám ezt nagyon lassan képes továbbadni vagy kereshetővé tenni – gondoljunk csak arra, hogy két ujjal pötyögünk a buszon a telefonunkon.

EPA/JEROME FAVRE

Elon Musk szerint ha az emberi agyat képesek lennénk hálózatba kapcsolni, és az általa tárolt tudásanyagot megosztani a hálózat tagjaival, úgy a másodperc töredéke alatt lennénk képesek bármilyen információt elérni. Ennek egyébként meglehetősen szűk határidőt szabott, meglátása szerint egy alap-hálózatot legkésőbb 4-5 éven belül már el lehetne indítani. A gondolat egyébként nem csak Musk sajátja, a Facebook maga is tervez valamilyen neuronhálózatot létrehozni, a Bryan Johnson alapította Braintree pedig már 100 millió dollárt félre is tett a saját, Kernel nevű fejlesztésére.

A buktatók

Bár a Parkinson-kór kezelésére történetesen már ma is léteznek kezdetleges chipek, még nincs pontos térképe a tudománynak arról, hogy hogyan is működik az ember agya, pusztán megközelítő sejtések vannak. Ha valakinek az agyműködését vizsgáljuk, nem lehet megmondani, hogy az illető egy tányér levesért vagy WC-re ment ki a szobából, így a gondolatok rendkívül komplex hálózatát is nehéz lenne dekódolni, átszűrni ezt egy chipen és feltölteni a világhálóra.

Mindemellett a Neuralinknek idővel azt is meg kell oldania, hogy az emberek dalolva és önként jelentkezzenek az – egyébként mind a mai napig rendkívül kockázatos – agyműtétre. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban ha Elon Musk eltervez valamit, azt idővel meg is valósítja – kíváncsian várjuk hát, hogy ennek a történetnek mi lesz a kicsengése.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG