5p
Luxuskabinok, hatalmas franciaágyak, fotel méretű ülések és elsőosztályú éttermi fogások - ezek várják az utazni vágyókat a világ legjobb légitársaságainak járatain. A repülőgépek Oscar-díjának megfelelő rangos elismerést zömében ismét ázsiai és közel-keleti társaságok zsebelhették be, Európában csak a Lufthansa tudott helyezést elérni a legjobbak között.

Mintegy 10 év után ismét a szingapúri nemzeti légitársaság kapta a Legjobb Légitársaság díjat, a vállalat jelenleg több mint 60 célállomáshoz biztosít közvetlen járatot. A 2018-as Skytrax díjat legutóbb 2008-ban kapta meg a szingapúri társaság, ezzel második helyre taszítva a Qatar Airways-t.

A kitüntetés – amely  a légitársaságok Oscar-díjának felel meg – csupán egy a négyből, amit a társaság magáénak tudhat, ezen felül ugyanis megnyerte a legjobb első osztály, a legjobb ázsiai repülőtársaság, valamint a legjobb ülés díját is – írja a CNN. A Qatar eddig négyszer nyerte el a rangos elismerést (2011, 2012, 2015 és 2017) és bár idén nem tudták megszerezni a fődíjat, nem mentek haza üres kézzel: ők nyerték ugyanis a legjobb business osztály és business osztály üléséért járó díjat, valamint ők bizonyultak a Közel-Kelet legjobbjának.

A szingapúri győzelem az ázsiai légitársaságok feléledését jelzik - ezeket a közel-keleti konkurenciával együtt már 2001-óta figyelemmel követ az Egyesült Királyságbeli Skytrax, amely az utasok elégedettsége alapján osztja ki a díjakat. 2014-ben a hong kongi székhelyű Cathay Pacific nyerte el a rangos díjat, ezt leszámítva azonban eddig az évek során az Arab-öböl térségéből kerültek ki a nyertesek.

Ők kerültek a TOP 10-be

Szakértők szerint a légitársaság mostani győzelme a termékkínálat javításának, illetve a közép- és hosszú távú utakra szánt repülőflotta fejlesztésének eredménye. A légitársaság gyakorta vezetője a prémium kategóriás szolgáltatásoknak, hotelszoba-szerű kabinjaival és kényelmes üléseivel, nemrégiben ráadásul útjára indította a világ egyik leghosszabb légi útvonalán való közlekedést Newark, New Jersey és Szingapúr között: a több mint 15 ezer kilométeres távolságot átlagosan 21 óra alatt teszik meg a gépek.

Félelmetesen sok repülő jelenhet meg az égen

A Boeing előrejelzése szerint a világ légitársaságainak a következő húsz évben 42 730 új repülőgépre lesz szükségük. További részletek >>>

A top 10-ben hasonlóan főként ázsiai és közel-keleti légitársaságok kaptak helyet, a harmadik helyet az ANA All Nippon Airways, míg a negyedik helyezést az Emirates nyerte el. Ötödik legjobb lett a tajvani EVA air, a hatodik helyezést pedig a Cathay Pacific nyerte. A Lufthansa volt az egyetlen európai légitársaság, ami bekerült a legjobb tízbe, őt követi a kínai Hainan, a Garuda Indonesia, valamint a Thai Airways. Egyik amerikai légitársaság sem szerzett díjat az idén.

Észak-Amerika legjobb társasága az Air Canada lett, míg a legjobb fapadosnak a szintén kanadai West Jetet szavazták meg az utasok. Az Air France most is felért hazája kulináris hírnevéhez, így övék lett a legjobb étkeztetés, a legjobb első osztályú kényelem, valamint a legjobb első osztály vacsora díja is.

Hiába repülnek egyre többen, csökkennek a bevételek

A repülés – a csúcskategóriás légitársaságokon kívül is – egyre népszerűbb utazási forma az utazni vágyók körében – derült ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség felméréséből. Az adatok alapján Európát leszámítva a világ minden pontjáról javuló adózás előtti eredményt tettek közzé a légitársaságok, az öreg kontinensen az első negyedév tradicionálisan rossz időszaknak számít. A IATA kimutatása szerint a cégek átlagosan 6,5 százalékkal jobb adózás előtti eredményt produkáltak a tavalyihoz viszonyítva. Erről itt olvashatsz részletesebben >>>

A növekvő utasszám ellenére azonban a bevételek csökkenni látszanak, idén a légitársaságok csaknem 34 milliárd dollár összesített adózott eredményt érhetnek el, ami 11 százalékos csökkenés éves alapon. Az IATA elnöke szerint a csökkenő nyereség hátterében elsősorban az emelkedő olajár és bérköltségek húzódnak meg, de a nemzetközi kamatkörnyezet emelkedése is közre játszik. Ezt a hatást csak részben tudja ellentételezni az erős, várhatóan 7 százalékos utasforgalom-növekedés és az ebből származó bevétel csaknem 11 százalékos emelkedése.

Míg az utasforgalom növekedésében alig érezhető lassulás, az áruforgalomban sokkal rosszabbak a kilátások. Tavaly csaknem 10 százalékkal nőtt a szektor éves alapon, idén viszont csak 4 százalékra tehető a bővülés. A szervezet vezetője szerint ez azzal magyarázható, hogy a globális kereskedelem élénkülése miatt a cégek elkezdték az árukészlet feltöltését, amely megdobta az áruforgalmat. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Hol a legbiztonságosabb ülni a repülőn?

Elöl, vagy hátul? Folyosó vagy ablak? Aki szeretné magát nagyobb biztonságban érezni az egyébként biztonságosnak tartott gépmadarakon, az feltehet ilyen kérdéseket. A válaszok azt mutatják, hogy hátul-középhátul, vészkijárat közelében érdemes ülni. De ez még nem minden. Tovább a cikkhez >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG