<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az Aldi és a Lidl által dominált német diszkontüzletlánc-piacon egy orosz szereplő készül megvetni a lábát, a szibériai székhelyű Torgservis. Mégpedig olyan területeken, ahol az emberek szegényebbek, Keleten és Északon. Még csak az ingatlanvásárlásnál tart, de olyan szuperegyszerű boltokat nyithat, mint az Aldi és a Lidl a diszkontok hőskorában.
A Torgservis oroszországi honlapja

A német kiskereskedelmi forgalom 43 százalékát az olcsó diszkontláncok, főleg az Aldi, a Lidl és a Penny uralják. Ide készül most betörni egy orosz szereplő – tudósított a német Stern.de a Lebensmittelzeitung szaklapra hivatkozva.

Egyszerű kínálatra lehet majd számítani a boltokban, ami a német diszkontláncok hőskorára emlékeztet – írják. A Stern szerint Berlinből kiindulva főleg az északi és keleti (jellemzően szegényebb – a szerk.) tartományokban hoznának létre legalább száz üzletet. Ehhez 800-1200 négyzetméteres ingatlanokat keresnek egyenként 30-40 autót befogadó parkolókkal. Ezek kisebbek, mint a konkurenciánál, az Aldi és a Lidl üzletei átlagosan 1500 négyzetméteresek.

Az Aldi és a Lidl az utóbbi időben lazítottak az eredeti diszkont-koncepción, nagyobb áruválasztékkal, kényelmesebb üzletekkel léptek színre. Az oroszok viszont hangsúlyozottan az egyszerűségre és olcsóságra helyezik a hangsúlyt, úgy, mint az Aldi és Lidl évtizedekkel ezelőtt, a kezdetek kezdetén. Ekkor még szinte csak alapvető élelmiszereket árultak – egyszerűen a fa raklapokról.

Szegény vevő kerestetik

Ezen elv szerint működik a Torgservis most is Oroszország szegény környékein, például Szibériában 1500-2000-féle saját márkás terméket árul egyszerű körülmények között, a raklapokról. Ezért keresték Németországban is a keleti területeket, ahol alacsonyabb vásárlóerejű a népesség.

Az oroszok által tavaly alapított TS Markt GmbH-nak már van ugyan saját honlapja, de itt még csak vezető munkatársakat és ingatlanokat keresnek, beosztottakat nem. Így nem tudni, mikor indulnak, vélhetően nem egyhamar.

Megőrültek az oroszok?

A lap által idézett szakértő szerint a németek nemcsak alacsony árakhoz, hanem magas minőséghez is hozzá vannak szokva. A Torgservis az orosz viszonyok között alacsonyabb minőségi követelményeknek, előírásoknak kellett megfeleljen, így nem biztos, hogy Németországban is megállja majd a helyét. A német szabályok szigorúbbak.

Megőrültek ezek az oroszok? A diszkontok hazájába, Németországba diszkontot vinni, nem olyan, mint a szénbányába szenet? – teszi fel a kérdést a German Retail blog. Az LZ Retailytics elemző cég szerint már 16 100 diszkont van az országban, szinte minden nagyobb utcában akad egy. Sőt, az Aldi és a Lidl már mintegy 50 országba exportálták is a technológiájukat.

A lengyel Torgservis-Svetofor honlap

Romániában, Lengyelországban is

A blog szerint a Torgservis főként Svetofor néven működteti boltjait, és augusztusi hírek szerint Romániában is terjeszkedik. A Business-review.eu oldal szerint Lengyelország is fent van a listáján. Egyébként 600 üzlete van Oroszországban, de Fehéroroszországban, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban is boltokat nyit.

A German Retail blog 731 üzletről és 1,3 milliárd eurós forgalomról tud.

Mégsem a kínai konkurencia teszi tönkre a Rossmannt, DM-et?

Tönkreteszi a Rossmannt és a DM-et az olcsó kínai kozmetikum? – írtuk a nyár elején, annak nyomán, hogy ezek a cégek levélben kértek állami segítséget a szabályozatlan internetes, jórészt kínai konkurencia ellen. Most a Stern.de azt írja, hogy főleg az olcsó drogériatermék-eladásoknak köszönhetően tudtak az idén a német diszkontok növekedni – “vevőket vettek el” a drogéria-üzletláncoktól.

A nagyobb választékot és jobb minőséget kínáló “szupermarketek”, mint az Edeka és a Rewe az első félévben 3,6 százalékkal növelték az eladásaikat Németországban. A diszkontok – főleg az Aldi, Lidl, Penny trió – pedig 3,3 százalékkal.

Ennek ellenére a DM és a Rossmann is 3,2 százalékkal növekedtek az első félévben.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Vágj bele az őszbe versenyképes tudással: hiánypótló képzések indulnak
PR | 2022. augusztus 16. 11:30
Idén ősszel a HRPOWER képzési palettáján négy kurzust is találunk, amelyekkel mindössze néhány hónap alatt a legkiválóbb szakemberektől sajátíthatjuk el a hatékony vállalati működéshez és önmagunk fejlesztéséhez szükséges tudást. Képzésajánló vezetőknek, HR-eseknek, értékesítőknek, és mindenkinek, aki szívesen bővítené szakmai eszköztárát.
Vállalat Megszenvedte a logisztika drágulását a Henkel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 07:28
De jelentősen növelte a bevételét az első félévben.
Vállalat Megtévesztő hirdetések miatt fizethet kompenzációt a Vodafone
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 09:11
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket, ezzel 60 millió forintra mérsékelte a rá kirótt bírságot - közölte a GVH.
Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG