<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

De egyre aggasztóbb a forgalom csökkenése és az alkatrészhiány.

Kezd összeállni a kép az orosz légitársaságok tavalyi üzletmenetéről. Elég siralmasnak tűnik, ugyanis 10-20 százalékkal csökkent az utasok száma és egyre több gond van a géppark üzemeltetésével. A vállalatok többségénél Airbus és Boeing gépek repülnek, méghozzá lízingelt formában, s ez anyagilag is megterhelő.

A nyugati repülőtereken nem fogadják az Aeroflot gépeit. Fotó: luchtvaarnieuws.nl
A nyugati repülőtereken nem fogadják az Aeroflot gépeit. Fotó: luchtvaarnieuws.nl

Az orosz kormány már tavaly nyáron érzékelte, hogy az ukrajnai támadás miatt hozott szankciók elkezdtek hatni. Az orosz invázió kezdete után két nappal az EU-ban elrendelték, hogy nem engednek be a nyugati légtérbe orosz légitársaságokat, felszólították a lízingcégeket, hogy vonják ki repülőgépeiket az orosz piacról, továbbá leállították az alkatrész utánpótlást. Májusban az EU kissé enyhített és megengedte a lízingcégeknek, hogy érvényben tartsák a 2022. február 26. előtt kötött szerződéseket. 

Az akadályokat úgy igyekeztek kikerülni az orosz vállalatok, hogy elkezdték növelni a járatok számát a Moszkvával nem ellenkező egykori szovjet tagköztársaságokba, a Közel-Keletre és egyes ázsiai országokba, valamint ázsiai partner légitársaságoknál alkatrészekért kuncsorogtak. Mindegyik próbálkozás halovány lett, a pénzügyi gondok közben csak nőttek.

A lízing-konstrukció pontos adatai nem ismertek, az orosz sajtó is csak becsült számokról írt, azok is csak 2018-ra vonatkozóak. Ezek szerint az Aeroflotnak akkor a 336 gépéből 43 volt lízingben, az S7 cégnek és az Uralszkije Avialinyii-nek egy sem, viszont a UTair 66 darabos gépparkjából csak egy nem volt lízingben. A teljes orosz légiforgalomban 2022-ben összesen 1127 polgári repülőgép vett részt. 

Megoldják hazaiból?

A lízing-ügy leginkább az Aeroflotot érinti, ezért a kormány az állami jóléti alapból orosz gyártmányú járművek beszerzéséhez/lízingjéhez fog hozzájárulni: 2023 és 2025 között közel 175 milliárd rubelt ad 34 darab Szuhoj Superjet 100-as, 18 darab MC21-es és 11 darab Tu-2014-es repülőgép finanszírozásához. Rendkívül kedvező, mindössze 1,5 százalékos kamatot számítanak fel, és itt már nincs elvárt utasszám. 

Az Aeroflot egyébként december legvégén kiköltekezhette magát: megvásárolta az ír lízingcégtől az addig lízingben használt 10 darab Boeing 777-300ER típusú, hosszútávú járatokhoz használt repülőgépet. A vételárról nem közöltek részleteket, de több száz millió dollárról lehet szó, viszont elmondták, hogy idén más légi cégeknél folytatni akarják ezt a gyakorlatot. Szakértők szerint ez tulajdonképpen előremenekülés, egyrészt kicsit enyhíthet az alkatrészhiányon, másrészt jelzi, hogy milyen irányt vehet a külpiacok keresése.

Vlagyimir Putyin nyomására az orosz vezetés elfogadott egy középtávú állami szubvenciós programot. Ennek az első részét, mintegy 25,3 milliárd rubelt már idén megkapnak a cégek, de csak a 2022. november és 2023. március közötti belföldi forgalomban keletkezett működési veszteség ellentételezéshez lehet igénybe venni, fizetésemelésre vagy fejlesztésekre nem. Előírták, hogy el kell érni a megelőző évek azonos hónapjaiban (2021 november-2022 március) mért utasszámnak legalább a 90 százalékát.

A magánkézben lévő légitársaságok tulajdonosai közül a Red Wings-éi léptek legutóbb, még tavaly december végén: összesen 2,7 milliárd rubelnyi tőkét adtak „a pénzügyi-gazdasági állapot javítására”. A tranzakcióról az orosz jegybank számolt be elég szűkszavúan. A tőkejuttatás még 2022 elején felmerült, akkor 4,8 milliárd rubeles tőkeinjekciót terveztek, de 2022 nyarán kiderült, hogy a 2021-es év még jól sikerült, nyereséges lett a légitársaság, így végül most csak a 2022-es évet könnyítették meg. A légi cég főtulajdonosa – több áttételen keresztül - a Rosztyeh nevű vállalkozás. 

A Covid előtti három évben folyamatosan nyereséges volt a légitársaság, tavaly 1,9 milliárd rubeles veszteséget könyvelt el. Idén január közepén több új járatot jelentett be, többek között Mahacskalából Tel Avivba is visz majd utasokat hetente egyszer.

Kínai buszokat lízingel az Aeroexpress

A jobb kiszolgálást megcélozva februártól 10 darab Yutong típusú kínai távolsági buszt lízingel az Aeroxpress nevű orosz busztársaság. A három éves szerződés értelmében Moszkva belvárosa és a három nagy moszkvai repülőtér között fognak közlekedni. Évekkel ezelőtt az orosz cég csak vonatokat használt erre a célra. Később orosz gyártmányú buszokat is bevetett, ezekkel tavaly 9,5 millió utast szállított.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Aligha perdül táncra az MSZP exelnöke Matolcsy György válaszától
Csabai Károly | 2023. március 29. 15:32
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ugyanis azt írta a neki ugyancsak írásban feltett kérdésre Tóth Bertalannak, hogy nem merült fel a 4iG Nyrt. részvényeit érintő, tiltott piaci manipulációra utaIó gyanú, amely a jegybanktörvény szerinti piacfelügyeleti eljárás megindítását tenne indokolttá.
Vállalat Megtörténik az egyesülés, figyelnie kell a Bankholding ügyfeleinek is
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:48
Április 30-án lezárul az MKB Bank és a Takarékban egyesülése, bankszünnapokat is tartanak.
Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG