<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Korábban nem voltak megrendelések, nem indultak projektek, idén viszont már a munkaerőhiány és a kapacitáskorlát lesz a két fő kihívás a hazai építőiparban. A KSH legfrissebb számai azt mutatják: bár 2016 még a 2015-ösnél is gyengébb év volt, a gödör alját már elhagytuk. Temérdek uniós pénz zúdul hirtelen a vállalkozások nyakába - de ki fogja meg a malteroskanalat?

2016 decemberében az építőipari termelés volumene közel 15 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek és az egyéb építmények építésénél is csökkenést mért a KSH: előbbinél 5,8 százalékos, utóbbinál több mint 25 százalékos volt a visszaesés 2016 decemberében 2015 decemberéhez képest.

Ha a 2010-es adatokhoz képest vizsgáljuk a teljesítményt, azért látszik, hogy kifelé lábalunk a gödörből. Decemberben az építőipar termelése 1,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest:

Ha épp nincs uniós pénz, nem épül semmi - aztán hirtelen ránk zúdul

Ez utóbbi adat ismét rámutat arra, mekkora jelentősége van az uniós pénzeknek a magyar gazdaság szempontjából: az egyéb építmények építésének masszív visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése okozta. Decemberben a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő, valamint a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy az uniós pénzek megindulásával újra nagyot ugorhat a hazai építőipar teljesítménye. A pénzek pedig már megindultak: idén várhatóan 2700 milliárd forintot fizetnek ki a magyar cégeknek, és 2016-ban is érkezett közel 2000 milliárd forint a számlákra - mivel ezt jórészt decemberben utalták, még nem látszik meg a most közölt statisztikában érdemben. A tempón ráadásul nem is lassít a kormány, sőt: 2018 márciusáig a források teljes lekötése megtörténik a tervek szerint (a háttérről itt írtunk >>)

Szakértők szerint az az irdatlan pénzmennyiség, ami most a piac nyakába szakad, biztosan sokkolóan hat majd  4-5 év forrásszűke után, és különösen az építőipar kapcsán kapacitás-kérdéseket is felvet - magyarán ennyi szűk év után kérdés, hogy honnan fognak előrántani elegendő szakembert és szakmunkást a berobbanó építések kivitelezéséhez.

Az alapozás még nem kezdődött meg, de a szerződések már beindultak

A kérdés nagyon hamar aktuálissá válik, ahogy az a friss KSH-statisztikából is látszik: a megkötött új szerződések volumene 114 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 34,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig közel 173 százalékkal emelkedett. A növekedés oka néhány, gyorsforgalmi utak építésére kötött, nagy értékű szerződés volt.

Az új szerződésekkel együtt az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene december végén 89 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist.

Az uniós forrásból finanszírozott építkezések mellett a növekvő kereslet a lakásépítéseket is felpörgeti, több száz projekt van már a láthatáron - ez pedig további kérdéseket vet fel a munkaerőhiánnyal kapcsolatban, ami az idei évben biztosan az első számú kihívást jelenti majd az építőiparban,

Ez volt az építőipar 2016-ban

Mivel megérkeztek a decemberi adatok, egyenleget vonhatunk az egész évről is: 18,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene 12 hónap alatt, az épületeknél 3,7, az egyéb építményeknél (az út- és vasútépítések zuhanása miatt) 33 százalékos volt a visszaesés.

Mintha nem is egyetlen országban élnénk

Az év végén érdemes némi figyelmet szentelni a KSH adatsorán belül a megyei székhelyű építőipari termelés értékeire is. Régiókra bontva az látszik: az éves építőipari termelés közel fele Közép-Magyarországhoz kötődik, míg Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl építőipari vállalkozásai csak 6 százalékkal járultak hozzá a teljesítményhez.

Az egyes régiók részsedése az építőipari termelés volumenéből 2016-ban.

Az építőipari statisztikák böngészése közben mindig hüledezve tekintünk Nógrád megyére - most sincs ez másképp. Volt olyan hónap (január), amikor az egész megye építőipari teljesítménye 254 millió forint volt, és egyik hónapban sem érte el az 1 milliárd forintot. A legerősebb hónapban, decemberben a 971 millió forintos teljesítmény a teljes ország építőipari teljesítményének 0,64 százalékát adta.

Az építőipari termelés volumene 2016. decemberében - millió forintban.
Forrás: KSH / Privátbankár.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Vállalat Elismert hazai és nemzetközi szaktekintélyek a 4iG tanácsadó testületében
Privátbankár.hu | 2021. július 27. 07:11
Új stratégiai tanácsadói grémiumot hozott létre a 4iG Nyrt. igazgatósága. A nemzetközi kapcsolatok fejlesztésével, komplex tanácsadással megbízott szakmai testület három magyar és két külföldi szaktekintély bevonásával kezdte meg munkáját. A nemzetközi cégvilágban működő advisory boardok mintájára létrehozott szakértői testületet elnökként Czakó Borbála vezeti, a tagok között pedig Nancy Goodman Brinker, Karen Tramontano, Lantos Csaba és Martonyi János is helyet foglal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos