Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kedden éjszaka derültek ki a járvány okozta válságot ellensúlyozandó kiskereskedelmi adó részletei, amelyek közül volt, ami szíven ütötte a szektor képviselőit. Tetézi számukra a bajt, hogy a korábbi hasonló szektoriális adó kapcsán az Európai Bíróság nem marasztalta el a magyar államot.

Ismét összeszorulhatott a vezetők gyomra a nagy nemzetközi kiskereskedelmi láncok magyar egységeinél, amikor elolvasták a nagybevételű cégeket terhelő kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot. Mint arról korábban beszámoltunk, az adóval a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez kell a félmilliárd forintnál nagyobb forgalmat lebonyolító kiskereskedelmi cégeknek hozzájárulniuk. A törvénytervezet nem tesz említést az adó várható összegéről, de az a nagyobb láncok korábbi árbevételét megvizsgálva havi szinten 4 milliárd forint körüli összeget biztosít majd a költségvetés számára.

Átmeneti adó a vészhelyzeten túl is?

A különadó mértéke, amelyet az éves nettó árbevétel alapján kell kiszámítani, félmilliárd és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, és százmilliárd forint felett 2,5 százalék.  A cégek a különadót az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg, és vallják be. Az adóelőleget az első adóévben bevallaniuk nem kell, hiszen azt már megtették a veszélyhelyzetben elrendelt különadó-bevallás benyújtásával egy időben, így nincs szükség újabb ezzel kapcsolatos adminisztrációra. Az előleget két egyenlő részletben kell majd megfizetni.

Ami meglepetésként hatott a törvénytervezet alapján, hogy míg a kormány a vészhelyzetre hivatkozva vezeti be az adót, a törvénytervezetben erről már nem esik szó. Nem véletlen, hogy több lánc is attól tart, hogy az elvileg átmeneti rendelkezés esetleg a veszélyhelyzet lezárása után is megmarad. Más kérdés, hogy jelen pillanatban azt sem lehet tudni, hogy maga a vészhelyzet meddig tart.

Az Amazon és az Ali' sem bújhat ki az adó alól
A Pénzügyminisztérium kedd éjszakai közleményében az adó kapcsán felhívja arra is a figyelmet, hogy a külföldi online kereskedelmi multicégek (mint pl. az Amazon, a Wish, az AliExpress) sem bújhatnak ki a kereskedelmi adó megfizetésének kötelezettsége alól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalba befutó adatok alapján az adóhatóság tudja ellenőrizni, hogy ezek a külföldi óriáscégek eleget tesznek-e bejelentkezési és adófizetési kötelezettségüknek Magyarországon.

Be kell fizetni az adót

A kiskereskedelmi vállalatok érdekvédelmi szervezetének vezetője, Vámos György a 24.hu-nak azt nyilatkozta: "Nem kérdés, hogy a járványalapba szánt, forgalomarányos sávos különadót be kell fizetni, mindenki be is fogja." Azon kívül, hogy ez törvényi kötelessége a cégeknek, azért sem nagyon tudnak más tenni, mert éppen az idén hozott döntést egy hasonló ügyben az Európai Bíróság.

Védőmaszkot viselő járókelők egy fővárosi üzlet előtt 2020. április 27-én. MTI/Mónus MártonVédőmaszkot viselő járókelők egy fővárosi üzlet előtt 2020. április 27-én. MTI/Mónus Márton

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságához korábban a Tesco fordult, a vállalat annak megállapítását kérte a szervezettől, hogy a kiskereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozások árbevételére Magyarországon kivetett különadók összeegyeztethetők az uniós joggal? A brit vállalat azt rótta fel, hogy az összes adó mintegy 95 százalékát a külföldi tulajdonú vállalkozások fizették, és ez elvonta az adott évi nyereségük jelentős részét vagy akár egészét, míg belföldi versenytársaik elenyésző összegű adót fizettek.

Ítéletében az uniós bíróság rámutatott, hogy az árbevételt progresszív módon terhelő különadók, amelyek elsődlegesen külföldi tulajdonú, a magyar piacokon legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat érintik, tükrözik a piacok valós gazdasági helyzetét, és nem minősülnek az érintett vállalkozásokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek. Tény, szögezte le a bíróság, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások jelentősen többet fizettek, de ez nem egy szándékos jogalkotói megkülönböztetés eredménye, hanem ilyen a piacszerkezet: a külföldi szereplők nagyok, a belföldi szereplők kicsik.

A kiskereskedelmi szektorban, amelynek képviselőit 2010 és 2012 között sújtotta ez a különadó a mostanihoz hasonló árbevételi sávokat állapítottak meg. 500 millió forint éves árbevételig nem kellett adót fizetni, afelett viszont sávosan (az árbevételhez igazodva) meredeken nőtt az adómérték, 100 milliárd forint felett már az éves bevétel 2,5 százalékát kellett fizetni.

Megint a magyar láncok járnak jól

Ahogy a 10 évvel korábbi különadó esetében úgy várhatóan most is a nagy külföldi láncok fizetik majd az adó döntő hányadát. Ennek az az oka, hogy a magyar láncok franchise rendszerben működnek, több, egymástól tulajdonosi szempontból független gazdasági társaságban, a külföldi tulajdonúak tipikusan egy társaságban sok boltot üzemeltetnek. Így társaságonként sokkal magasabb egy-egy külföldi tulajdonú lánc árbevétele.

A tavalyi árbevételi adatok nem ismeretesek, sőt a most bevezetett könnyítések miatt a szokásos május végi határidőre nem kell leadni a mérlegeket, így kérdéses, hogy mikor lesznek azok publikusak, ám a 2018-as számokat tudjuk. A piacvezető Tesco 622 milliárdos árbevételt ért el 2018-ban, a Spar 523 milliárdot, a Lidl 455-öt, míg az Auchan 340 milliárdot, a Penny 238, míg az Aldi 208 milliárd forintot. Bár nagykereskedelmi vállalat, de ha mégis bekerül az adó hatálya alá, akkor a sorban a Metro következne, melynek legutóbbi beszámolójában közel 160 milliárdos árbevétel szerepelt.

Utánuk viszont óriási szakadék jön, mert a legnagyobb forgalmú magyar tulajdonú vállalat, a Mecsek Füszért 47 milliárdos forgalmú. Az Unió Coop 32 milliárdot ért el, a CBA legnagyobb franchise partnere, a Krupp és Társa pedig "csak" 22 milliárdot.

Dupla présbe kerülnek a vállalatok

A politikusok arról is beszéltek, hogy a kiskereskedelmi vállalatok számára a közös teherviselés azért sem számít túlságosan megterhelőnek, mert a válság első hónapjában még nőtt is a kiskereskedelmi forgalom. Kétségtelen tény, hogy a pánikvásárlók meglökték az élelmiszerláncok februári forgalmát, ám ez vélhetőleg nem lesz tartós.

A kiskereskedelmi forgalom és a gazdasági növekedés ugyanis kéz a kézben szokott járni, ebből a szempontból pedig elég rossz ómennek ígérkezik, hogy az elemzők és a Pénzügyminisztérium is recessziót vár az idei évben. A nemzetközi kereskedelmi láncok tehát egy várhatóan gyengülő piacon kapnak a nyakukba extra terhet.

A vállalatok egyelőre vizsgálják a lehetséges megoldásokat. Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György azt mondta, előteremtéséhez belső költség-átcsoportosításokra lehet szükség, a költségek átfésülése természetes reakció egy ilyen helyzetben. Mivel minden láncnak mások az adottságai, lehetőségei, a költségek átcsoportosításáról minden cég saját belátása szerint, önállóan dönt, mindenki másképp csinálja. A Spar egyébként már bejelentette, hogy a járvány kirobbanása után alkalmazott pótlólagos munkaerőtől meg fog válni, és így próbálják az adót előteremteni. Más kérdés, hogy a diszkontláncok meglehetősen feszes munkaerőgazdálkodást folytatnak, így ők létszámcsökkentést csak akkor tudnak végrehajtani, ha a forgalom számottevően visszaesne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Nyitnak a teraszok, tetszhalott állapotából ébred a vendéglátás
Valkai Nikoletta | 2021. április 16. 17:09
Várhatóan a jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
Vállalat A jeges racionalitás vághatta el Petry herthás karrierjét
Marosi Gergely | 2021. április 15. 15:07
Petry Zsolt, a német Hertha BSC labdarúgócsapatának immáron ex-kapusedzője nyilatkozatával (és az azt követő menesztésével) kirobbantott egy politikailag túlfűtött, miniszterelnöki reakciót kiváltó, diplomáciai szintre is eljutó, sajtóetikai kérdéseket is felvető vitát. Petry nyilatkozata miatt kellett, hogy távozzon Berlin legtradicionálisabb futballklubjától – ugyanakkor egyesületi, vállalati szemszögből aligha lehetett más kimenetele mondatainak, figyelembe véve a Hertha imázsát, hátterét, illetve szakmai-üzleti érdekeit. Hogy miért? Ezt járjuk körbe.
Vállalat Feloldhatatlannak tűnik a BKV-nál kialakult patthelyzet
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:16
A BKV-s dolgozók mindenképpen fizetésemelést szeretnének, miközben a főváros forráshiányra hivatkozva nem akar többet fizetni, áll a Népszava cikkében. A tömegközlekedésben dolgozók attól tartanak, hogy egy politikai játszma áldozatai lesznek.
Vállalat Közös kilábalási stratégián dolgozik a BKIK és a fővárosi önkormányzat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 14. 17:47
Több kedvezményt is fenntartanának. 
Vállalat Fél évvel a második oltás után is véd a mutánsok ellen a Moderna szere
MTI | 2021. április 14. 06:33
A Pfizer pedig növelte oltóanyag-termelését.
Vállalat Háromezernél is több cég kért újraindítási gyorskölcsönt
MTI | 2021. április 13. 17:26
Több mint 3200 vállalkozás adta már be hiteligényét az MFB kamatmentes újraindítási gyorskölcsönre, az összes hiteligénylés meghaladja a 25 milliárd forintot - közölte az MFB kedden.
Vállalat Bővítenének és fizetést emelnének az építőipari cégek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 13. 15:58
Már az idén árbevétel-növekedést remélnek. 
Vállalat Vége szakadt a cégbejegyzési rekordoknak
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 15:19
Magas szinten stabilizálódik a hazai cégalapítások száma: márciusban 3044 új magyarországi társas vállalkozást jegyeztek be. 
Vállalat Ellentétes jóslatok a hazai nagyvállalatok idei várakozásairól 
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 10:23
A hazai nagyvállalatok bevétel és profit szempontjából is komoly visszaesésre számítanak idén - közölte saját felmérésére hivatkozva a K&H Bank. Ez a megállapítás azért érdekes, mert a PwC három hete kijött éves vezérigazgatói hangulatjelentése enyhén pozitív várakozásokat jelzett. 
Vállalat Csúnya veszteség a Honvédnál - a tulajdonosok mégis bizakodnak
Székely Sarolta | 2021. április 12. 18:37
Bár harmadával nőtt a koronavírus-járvánnyal sújtott évben a Budapest Honvéd értékesítésből származó bevétele, ez kevés volt ahhoz, hogy elkerüljék az újabb tetemes veszteséget év végén. A tulajdonosok újabb pénzinjekcióval várják a fordulatot és a jelenlegi korlátozásokkal teli helyzet megváltozását. Lapunk megkeresésére azonban bizakodásuknak adtak hangot.
Friss
hírlevél
depositphotos