BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. július 21. 11:29

A finanszírozási területen irigylésre méltó bővülést mutat a faktoring, ennek ellenére a faktoring-piac szűkül, mert a kis, bankfüggetlen faktorok nem bírják a versenyt. Ennek oka az is lehet, hogy a mikrocégek helyett Magyarországon speciálisan a nagyvállalatok lettek a faktorcégek fő partnerei.

Az elmúlt évben 7 százalékkal növekedett az eladott követelések volumene, ezen belül Európában 10 százalékos volt a növekedés. A válság évei alatt közel 50 százalékkal bővült ez a piac – mondta el Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke.

A vállalkozások legnagyobb finanszírozói a beszállítók: a halasztott fizetés lehetőségét a cégek 35 százaléka használja, ez magasabb arány, mint azok aránya, akik banki finanszírozást vesznek igénybe.

Gyors fejlődés, szerény súly

Angliában a GDP 17 százaléka fordul meg a faktoring piacon egy év alatt. Régiónkból Lengyelország áll a legelőkelőbb helyen 8 százalékkal, Csáki Ferenc szerint Kelet-Európában a Baltikum és Lengyelország a fő fejlődési terület, de az európai összforgalom mindössze 6 százalékát adják csak ki ezek az országok. Magyarország továbbra is alacsonyan penetrációjú piacokhoz tartozik a faktoring 4 százalékos arányával.

 

 

 

Ennek ellenére a szövetség optimista: tavaly a hazai faktoring forgalom 14 százalékkal 899 milliárd forintra nőtt, a finanszírozott összeg 22 százalékkal bővült. Az idei év első hat hónapja még jobb eredményt hozott: a 2015 első félévi 550,7 milliárd bruttó forgalom 34,5 százalékkal múlta felül a tavalyi azonos időszakit. Ennek ellentmondani látszik, hogy a félév zárásakor a finanszírozási volumen 6,8 százalékkal alatta maradt a 2014 félévi finanszírozási állománynak. Ez a folyamat ugyanakkor Csáki Ferenc szerint abból adódhat, hogy a forgalom az első hat hónap összesített adatát, míg a finanszírozási volumen a félév utolsó napján fennálló pillanatnyi állomány adatait tartalmazza.

Kihullanak a kicsik

Az immár stabil bővülés ellenére a piac szűkül: a kisebb, független faktorcégek egy része bedobta a törülközőt – a szövetség elnöke szerint ugyanakkor kedvező, hogy bedőlésre nem került sor. A korábbi 32 faktoring tagból mára 18 maradt – s bár egy részük a szövetségen kívül dolgozik tovább, de többségük feladta. Míg 2010-ben 21 független szereplő volt a piacon, mostanra már csak 9 bankfüggetlen szolgáltató van jelen a piacon. A bővülés ugyanakkor egy új, jelentős szereplő – az OTP – bekapcsolódásának volt köszönhető. 2014-ben a faktorált bruttó forgalom 62 százalékát a bankok, 19 százalékát pedig a banki faktorok illetve a független faktorok bonyolították le.

Csáki Ferenc szerint a forgóeszköz-finanszírozás csökkenése ellenére a faktoring növekedése örvendetes, ebben a szegmensben a faktoring immár 10 százalékot tesz ki a teljes finanszírozáson belül. Ami ugyanakkor probléma: a faktoring egyre inkább a nagyvállalatok sajátja: 6 évvel ezelőtt még nem volt faktoráló nagy cég, mára a forgalom 35 százalékát a nagyvállalatok adják. Ennek fényében szomorú, hogy a terméket – hiába leginkább számukra próbálják szabni a konstrukciót – továbbra is rendkívül szerény mértékben veszik igénybe a mikro- és kisvállalatok.

Nagyot dobhat az nhp

Pedig a feltételek javulnak: az Eximbank és az MNB konstrukcióiban teret nyert a faktoring. Az Eximbank konstrukciói ugyan kedvező feltételeket teremtenek az exportáló cégek faktoringjára, ám Csáki Ferenc szerint az idei első két negyedévének adatai szerint egyelőre nem látszik előrelépés az exportfaktoringban. Az MNB Növekedési Hitelprogramjának feltételei tavaly év végére alakultak át annyira, hogy immár reális megoldást jelentenek a faktoráló ügyfelek számára – a Faktorig Szövetség elnöke szerint már történtek szerződéskötések, de itt érdemi felfutás a második félévben várhtó. Év végére az össz-faktoring forgalom 10-15 százaléka, akár 20 milliárd forint lehet majd az nhp-finanszírozás.

Csáki Ferenc szerint a piac évről-évre javuló kockázati profilt mutat: maga a faktoring sajátja, hogy a faktorcégek "érzik" a partnervállalkozások helyzetének változását, így a banki hitelekhez képest összességében gyorsabb intézkedéseket tesz lehetővé a megoldás, kisebb a bukási arány.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél