TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Folytatódnak a munkabeszüntetések a Ryanairnél: ezúttal a pilóták tették le a munkát Európa legnagyobb fapadosánál. A dolgozók jobb munkakörülményeket és előnyösebb juttatási rendszert követelnek. A cég szerint a pilóták átszámítva már így is évi hatvanmillió forintot keresnek, ráadásul év elején kaptak béremelést.
Ryanair-gép a németországi Weeze repülőterén 2018. augusztus 9-én.  EPA/SASCHA STEINBACH

A péntekre tervezett több mint 2400 járatból mintegy négyszázat töröl a Ryanair a svéd, a belga, a holland, a német és az ír bázisokon lévő pilóták munkabeszüntetése miatt. A sztrájk a magyarországi utasokat is érinti: a Budapest Airport honlapja szerint törölték a Berlinből,  a Nürnbergből és a Brüsszelből érkező, valamint az oda induló járatokat.

A Guardian szerint a mai sztrájk több mint 74 ezer utast érint, akiknek más járatra kell átfoglalniuk, vagy más utat kell találniuk céljuk eléréséhez. A cég azt közölte, hogy a többségüknek már találtak helyet más járatokon.

Nem adnak kártérítést

Kártérítést azonban nem kapnak, mivel a Ryanair vis maiornak tekinti a helyzetet. A vezetés szerint nincs ráhatásuk arra, hogy mely járatokat tudják elindítani. Az uniós jog szerint azonban munkabeszüntetés miatti járattörlés esetén is járhat a kártérítés, azaz a vitából sok esetben akár bírósági eljárás lehet.

Az utasok mindenesetre dühösen reagáltak az újabb munkabeszüntetésre. „A Ryanair az utolsó pillanatban törölte a járatomat a pilótasztrájk miatt. Felajánlották, hogy online foglaljak át, de nem tudok, mert összeomlott a rendszerük. A telefont nem veszik fel, és a chat sem működik. És még visszatérítést sem akarnak adni. A Ryanair nagyon gáz” – idézte a brit lap az egyik utas Twitter-üzenetét.

Egy másik érintett arról panaszkodott, hogy a törlések miatt lekéste a tárgyalását, és egy orvosi időpontot is le kellett mondania. A légitársaság elnézést kért a fennakadásokért, és a tárgyalások folytatására szólította fel a szakszervezeteket.                

Hatvanmilliós fizetés

A pilóták a munkakörülmények javítását kérik a munkaadótól, valamint a betegszabadság és a nyugdíjjuttatások ügyében is vitáik vannak a céggel. A Ryanair viszont semmilyen javaslatot nem fogad el, amely a személyi jellegű ráfordítások emelkedésével járna.  Sajtóhírek szerint ezek már amúgy is 34 százalékkal emelkedtek az elmúlt üzleti negyedévben, ami rontotta az eredményeket.

A Ryanair korábbi közlése szerint az írországi pilóták évi 150-200 ezer eurót (48-64 millió forintot) keresnek, azaz átszámítva havi 4-5 millió forint üti a markukat. A vállalat a héten a németországi pilóták fizetését is nyilvánosságra hozta: ők 190 ezer eurót keresnek egy évben, ráadásul év elején kaptak húsz százalékos béremelést. A szakszervezetek szerint viszont csak kevés repülőgép-vezető kap ekkora fizetést. 

Elhúzódó háború

„Nagyon hosszú munkaügyi harccal kell számolnunk. A konfliktus több hétig vagy hónapig elhúzódhat” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak Ingolf Schumacher, a Cockpit egyik vezetője.     

Az ír fapados csupán 2017 végén ismerte el hivatalosan a szakszervezeteket, ezt is csak kényszerből (pilótahiány, közelgő ünnepek) tette. A munkavállalói képviseletek azóta erőre kaptak:  július végén és augusztus elején is munkabeszüntetéseket tartottak. Akkor a többi közt a légikísérők sztrájkoltak a jobb munkakörülményekért.

Az ír cég a június végével záródott negyedévben 319 millió euró adózott nyereséget ért el, ami 20 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az előrejelzések szerint az éves nyereség 1,25-1,35 milliárd euró lehet. A tavalyi üzleti évben 1,45 milliárd euró profitot termelt a Ryanair.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalatok A Mol-részvényesek osztaléka is csúszik
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 09:58
A rendkívüli helyzetre és a jogszabályi kötelezettségekre hivatkozva ugyanis a tőzsdei társaság nem tartja meg az április 16-ára meghirdetett éves közgyűlését. 
Vállalatok Napi 25 ezer orvosi maszk gyártását kezdi meg egy pécsi lakástextil üzem
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 13:59
A napokban érkezhet meg Litvániából az az orvosi textil alapanyag szállítmány, melyből összesen 400 ezer egészségügyi maszkot gyárt majd le a Rovitex Hungária Kft.
Vállalatok Hétfőtől elkezdődik a magyarországi vonatok teljes fertőtlenítése
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 14:36
Teljes fertőtlenítést vezet be a MÁV a vasúti és HÉV-szerelvényeken a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként - mondta a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon.
Vállalatok Nyolc magyar cég került fel a kistigrisek listájára
Privátbankár.hu | 2020. március 8. 17:06
A Financial Times FT1000 néven már a negyedik évben jelentette meg listáját Európa leggyorsabban növekvő társaságairól.
Vállalatok Óriási pénzt kap a Huawei konkurense
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 13:48
Félmilliárd eurós hitellel fejleszt 5G technológiát a Nokia. Korábban felmerült az is, hogy amerikaiak vennék meg, hogy erősebb legyen a Huawei vetélytársa.
Vállalatok Nemzetközi légikikötő, vagy kisrepülőgépek fogadására alkalmas hely lesz a fehérvári reptér?
Privátbankár.hu | 2020. március 4. 12:10
Úgy tűnik, hogy részben meghallgatásra talált a székesfehérvári önkormányzat igénye, és kormányzati segítséggel megkezdődik a város repterének régóta tervezett fejlesztése.
Vállalatok Meghalt Jack Welch
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 18:53
A General Electric legendás vezére újraértelmezte a vállalatvezetést.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Vállalatok Több mint 23 milliárdot érhet a Takarék-ingatlanvagyon
Csabai Károly | 2019. december 23. 17:11
Ilyen értéken apportálta ugyanis azokat abba a társaságba, amelyet néhány hónapja azért alapított, hogy a Takarékbank által használt banküzemi ingatlanokat kezelje.
Vállalatok A cégeknek a járművek tulajdonlása egyszerűen nem gazdaságos
Privátbankár.hu | 2019. december 16. 13:36
Ha egy vállalkozás járműbeszerzésben gondolkodik, akkor a tartósbérleti konstrukció az egyik legjobb megoldás. A költségek kiszámíthatók és jól tervezhetők, egy, az év elején hatályba lépett jogszabályi változás révén pedig a konstrukció adóterhelése kedvezőbb lett, mondta el Penz Tamás, a Merkantil Bérlet Kft. ügyvezetője.
hírlevél