<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Itt a húsvét. Ilyenkor a sonka mellett a tojás a legnépszerűbb, amiből mintegy 220 millió darabot eszünk meg. Hogyan alakult a hazai tojásfogyasztás az elmúlt 45 évben? Mennyibe kerül a tojás most, hogy lecsengett a rovarirtószeres szennyezési ügy? Mekkora tojás a magyar háziasszonyok kedvence? Összefoglalónkból még ez is kiderül.

Egyre kevesebb tojást fogyasztunk. Ez abból a grafikonból derült ki, amelyet a minap adott ki az MTI. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg a 70-es években az egy főre jutó tojásfogyasztás évente 247 darab volt, ez a szám 2015-re 223 darabra csökkent. A csúcs a 90-es években volt, ekkor átlag 389 darabra nőtt a tojásfogyasztásunk. Mi történhetett? Egyrészt közrejátszatott, hogy nagymértékben megváltoztak a magyarok táplálkozási szokásai. Másrészt a tojás drágulása is hozzájárulhatott a csökkenő fogyasztáshoz.

Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon, 1970-2015 (Forrás: KSH/ MTI)

Duplájára nőtt az ár

A másik grafikonon jól látszik, hogyan alakult a tojás felvásárlási és bolti ára az elmúlt 13 évben. Utóbbi duplájára nőtt 2005 óta, amikor is még "csak" 12 forint volt a felvásárlási, és 20 forint a fogyasztói ár. 2017-ben már 20, illetve 39 forintra nőttek a darabárak.

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára, forint/darab (Forrás: KSH/MTI)

Betett a botrány

A legutolsó, 2017-es adatban benne van a tojásbotrány okozta áremelkedés is. Emlékeztetőül: tavaly augusztusban derült ki, hogy ízeltlábúak ellen használt szerrel (fipronil) szennyezett tojás találtak több hollandiai tojástermelő telepen. A tojásbotrány aztán hatalmasra duzzadt: a legtöbb uniós országot (és két EU-n kívüli országot is) érintett, köztük persze Magyarországot is elérte.

Mindennek a legsúlyosabb következménye azt lett, hogy Európa-szerte rengeteg tyúkot kellett levágni, az európai tojástermelés csökkent, a termék ára pedig az egekbe szökött. A tojás majdnem 50 százalékkal került többe tavaly december elején, mint egy évvel korábban. Akkor 49 forint alatt nem lehetett tojást kapni a hipermarketekben, ráadásul ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak – írtuk a tavalyi utolsó Privátbankár Árkosár-felmérésünkben.

Most eszünk igazán sokat

Hétvégén húsvét. Ebben az időszakban a tojásforgalom is jelentősen megélénkül, a hipermarketek beszámolói szerint majdnem dupla annyi fogy, mint a normál időszakban. Ami viszont most jó hírt jelent, karácsonyhoz képest és a szennyezési botrány óta olcsóbb lett a tojás. A Baromfi Termék Tanács korábbi tájékoztatása szerint húsvét előtti két-három hétben 30-40 százalékkal vásárolunk többet, mint az átlagos időszakban. A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-220 millió darab, ez az éves fogyasztás 10-11 százaléka. (A teljes tojás-fogyasztás évente meghaladja a 2,4 milliárdot.)

Orbán Viktor tojásokkal. (Fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna)

A tojás darabonkénti előállítása költsége átlagosan 19 forint, csomagolással 23 forint, az áfa nélküli eladási ára 28 forint. Az M-es méretű tízes csomagolásban kapható tojás darabonkénti fogyasztói ára átlagosan 54 forintba került a boltokban március elején, amely kis kilengéseket számítva, fokozatosan mérséklődött a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy óta. Két héttel ezelőtt a tojás 48 forintba került, és az ár azóta nem változott.

A háziasszonyok az M-es tojást keresik

Persze tegyük hozzá, nagyon nem mindegy, hogy hol veszünk tojást. Hatalmas a különbség a vidéki és a fővárosi árak között. A budapesti és a nagyvárosi árak jellemzően magasabbak a vidékiekhez képest, illetve az áruházlánci árak magasabbak a piaci áraknál. Mint ahogyan az sem mindegy, hogy piacon, termelőtől vett házi tojásról vagy boltban kapható tojásról van-e szó. Érdekesség, a négy kapható tojásméretből a magyar háziasszonyok a közepeset (M-es) kedvelik a legjobban, a legtöbb receptben is ez szerepel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcs Kupa: visszahódította a kupát az Országgyűlés válogatottja
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 14:53
A Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja megszakította a Magyar Újságírók Válogatott három évig tartott győzelmi sorozatát a vasárnapi megrendezett Csúcs Kupa kispályás labdarúgó tornán.
Vásárló Legfontosabb tudnivalók a tényleges tulajdonosi információk központi nyilvántartásáról
Márkázott tartalom | 2021. október 14. 08:53
Ez év június 3-án lépett hatályba a 2021. évi XLIII. törvény, melynek legfontosabb célja a társaságok tényleges tulajdonosának nyilvántartása.
Vásárló Komfortos fűtés havidíj nélkül?
Márkázott tartalom | 2021. október 13. 09:58
Ez nem csak remény, hanem a  valóság.
Vásárló A képalapú keresés hatalmas trend
Márkázott tartalom | 2021. október 11. 16:26
Mit tegyünk, ha valamit keresünk az interneten, és csak egy kép vagy fotó áll a rendelkezésünkre? Az online óriáscégek és az e-kereskedelmi vállalatok az elmúlt néhány évben pontosan ezzel foglalkoztak. Hogy állnak jelenleg?
Vásárló Csúcsra ért az áremelkedés, rekordszinten a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. október 7. 15:26
Októberben idei csúcsára ért az éves áremelkedés mértéke: kétszámjegyű drágulást mértünk a hazai hipermarketekben. 24 ezer forint közelébe, mindenkori csúcsra emelkedett a havi nagybevásárlás ára; a drágulást továbbra is az étolaj és a margarin vezeti, te tucatnyi termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben tavaly októberhez képest.
Vásárló Még mindig nehéz helyzetben van a hazai turizmus
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 7. 09:52
Sokkal kevesebb külföldi turista nyaralt Magyarországon, mint a járvány előtt.
Vásárló Hullik a hajam… de mi köze ennek ahhoz, hogy COVID-os voltam?
Márkázott tartalom | 2021. október 6. 15:35
A hajhullásnak ezer és egy oka lehet. A szakemberek körében régóta ismert tény, hogy a súlyos lefolyású megbetegedéseket követően elkövetkezik egy olyan időszak, amikor azt tapasztalhatják a betegek, hogy erőteljesen hullani kezd a hajuk.
Vásárló Hogyan érdemes black friday alkalmával gyermekjátékokat vásárolni?
Márkázott tartalom | 2021. október 5. 16:46
Igaz még messzinek tűnhet a karácsony viszont aki szülő az tisztában van vele, hogy a black friday alkalmáig érdemes ezeket a játékokat már jó előre kiválasztani, hogy az adott napon már céltudatosan meg tudjuk rendelni pár kattintással. Ez a nap szinte kiszámíthatatlan csak sejteni lehet, hogy november vége.
Vásárló Vevőcsúcsot dönthet az idei Black Friday
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 16:19
Egyre többen terveznek a Black Friday akcióival.
Vásárló Tudj meg mindent a PUL anyagokról!
Márkázott tartalom | 2021. október 4. 15:14
A PUL anyagok manapság egyre népszerűbbek a számos remek tulajdonságuk és széles körű felhasználásuk miatt. De hogy pontosan mit is érdemes tudni erről az anyagról, és honnan származik, azt máris eláruljuk cikkünkben!
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos