Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Itt a húsvét. Ilyenkor a sonka mellett a tojás a legnépszerűbb, amiből mintegy 220 millió darabot eszünk meg. Hogyan alakult a hazai tojásfogyasztás az elmúlt 45 évben? Mennyibe kerül a tojás most, hogy lecsengett a rovarirtószeres szennyezési ügy? Mekkora tojás a magyar háziasszonyok kedvence? Összefoglalónkból még ez is kiderül.

Egyre kevesebb tojást fogyasztunk. Ez abból a grafikonból derült ki, amelyet a minap adott ki az MTI. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg a 70-es években az egy főre jutó tojásfogyasztás évente 247 darab volt, ez a szám 2015-re 223 darabra csökkent. A csúcs a 90-es években volt, ekkor átlag 389 darabra nőtt a tojásfogyasztásunk. Mi történhetett? Egyrészt közrejátszatott, hogy nagymértékben megváltoztak a magyarok táplálkozási szokásai. Másrészt a tojás drágulása is hozzájárulhatott a csökkenő fogyasztáshoz.

Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon, 1970-2015 (Forrás: KSH/ MTI)

Duplájára nőtt az ár

A másik grafikonon jól látszik, hogyan alakult a tojás felvásárlási és bolti ára az elmúlt 13 évben. Utóbbi duplájára nőtt 2005 óta, amikor is még "csak" 12 forint volt a felvásárlási, és 20 forint a fogyasztói ár. 2017-ben már 20, illetve 39 forintra nőttek a darabárak.

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára, forint/darab (Forrás: KSH/MTI)

Betett a botrány

A legutolsó, 2017-es adatban benne van a tojásbotrány okozta áremelkedés is. Emlékeztetőül: tavaly augusztusban derült ki, hogy ízeltlábúak ellen használt szerrel (fipronil) szennyezett tojás találtak több hollandiai tojástermelő telepen. A tojásbotrány aztán hatalmasra duzzadt: a legtöbb uniós országot (és két EU-n kívüli országot is) érintett, köztük persze Magyarországot is elérte.

Mindennek a legsúlyosabb következménye azt lett, hogy Európa-szerte rengeteg tyúkot kellett levágni, az európai tojástermelés csökkent, a termék ára pedig az egekbe szökött. A tojás majdnem 50 százalékkal került többe tavaly december elején, mint egy évvel korábban. Akkor 49 forint alatt nem lehetett tojást kapni a hipermarketekben, ráadásul ennyiért sajátmárkás, S-es méretű tojást adnak – írtuk a tavalyi utolsó Privátbankár Árkosár-felmérésünkben.

Most eszünk igazán sokat

Hétvégén húsvét. Ebben az időszakban a tojásforgalom is jelentősen megélénkül, a hipermarketek beszámolói szerint majdnem dupla annyi fogy, mint a normál időszakban. Ami viszont most jó hírt jelent, karácsonyhoz képest és a szennyezési botrány óta olcsóbb lett a tojás. A Baromfi Termék Tanács korábbi tájékoztatása szerint húsvét előtti két-három hétben 30-40 százalékkal vásárolunk többet, mint az átlagos időszakban. A húsvéti tojásfogyasztás évente átlagosan mintegy 200-220 millió darab, ez az éves fogyasztás 10-11 százaléka. (A teljes tojás-fogyasztás évente meghaladja a 2,4 milliárdot.)

Orbán Viktor tojásokkal. (Fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna)

A tojás darabonkénti előállítása költsége átlagosan 19 forint, csomagolással 23 forint, az áfa nélküli eladási ára 28 forint. Az M-es méretű tízes csomagolásban kapható tojás darabonkénti fogyasztói ára átlagosan 54 forintba került a boltokban március elején, amely kis kilengéseket számítva, fokozatosan mérséklődött a közelmúltbeli fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy óta. Két héttel ezelőtt a tojás 48 forintba került, és az ár azóta nem változott.

A háziasszonyok az M-es tojást keresik

Persze tegyük hozzá, nagyon nem mindegy, hogy hol veszünk tojást. Hatalmas a különbség a vidéki és a fővárosi árak között. A budapesti és a nagyvárosi árak jellemzően magasabbak a vidékiekhez képest, illetve az áruházlánci árak magasabbak a piaci áraknál. Mint ahogyan az sem mindegy, hogy piacon, termelőtől vett házi tojásról vagy boltban kapható tojásról van-e szó. Érdekesség, a négy kapható tojásméretből a magyar háziasszonyok a közepeset (M-es) kedvelik a legjobban, a legtöbb receptben is ez szerepel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
Vásárló Svájci-magyar fogturizmus: egy fejlődő iparág
Márkázott tartalom | 2021. április 19. 13:53
Sokan felkapják a fejüket, ha meghallják, mennyivel olcsóbb Magyarországon a fogászati kezelés a nyugati országok árszabásához (például a svájcihoz) képest. Egyesek úgy gondolják, ha valahol egy szolgáltatást ennyivel kevesebb pénzért el lehet adni, akkor az bizonyára a minőség rovására megy. De mit mondanak a kliensek? Elsöprően pozitív a véleménye azoknak a svájci pácienseknek, akik az elmúlt években megtapasztalhatták a magyar ellátás professzionalitását, fogorvos csapataink szakmai felkészültségét.
Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
Friss
hírlevél
depositphotos