4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 

Ifjabb Reményi Antal, a Reményi Csomagolástechnika Kft. szakértője összegyűjtött néhány praktikus tudnivalót, amivel a cégek lefaraghatnak a megnövekedett költségeikből.

Így változtak a csomagolási díjak

Először is vegyük végig, hogy kikre vonatkozik, és mit takar a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR díj).

“Uniós célkitűzés, hogy 2040-re a hazai szilárd hulladékok 65%-a újrafeldolgozásra kerüljön. Ennek egyik lépéseként 2023. július 1-jén jelentősen megváltoztak a magyar hulladékgazdálkodás szabályai, és ekkor vezették be a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, vagy más néven EPR rendszert is” - idézte fel ifj. Reményi Antal a tavalyi változásokat.

Az EPR díj mértéke, és a díjfizetők köre törvényileg szabályozott (8/2023. (VI. 2.) EM rendelet). A belföldi gyártókon kívül azoknak a cégeknek is díjat fizetniük, akik külföldről hoznak be terméket (importálnak) és azt első belföldi értékesítőként forgalomba hozzák vagy saját célra felhasználják. Tehát minden olyan cégnek, amelyik Magyarországon csomagolóanyagot használ.

A nyáron bevezetett változások hatására a csomagolóanyagok után fizetendő díjak többszörösükre nőttek, így például a műanyag csomagolások korábbi 57 forintos kilogrammonkénti termékdíja 219 Ft EPR díjra változott. Lássuk, hogyan mérsékelhetőek a fizetendő díjak.

Ezekre érdemes odafigyelni a fóliák kiválasztásánál

Sokan ahelyett, hogy a termékek minőségét és méterárát vennék alapul, kilós árral kalkulálnak, így fals eredményt kapnak, hiszen nem ez az elsődleges összehasonlító tényező.

Egy fólia teljesítőképessége nem a műszaki paramétereiből vagy a vastagságából eredeztethető, hanem abból, hogy az milyen minőségű anyagból készül. A kibocsátott mennyiség össztömegének csökkentésével mérsékelhetők a költségek, és ez nincs összefüggésben a méterben nyilvántartott mennyiséggel” - foglalta össze a legfontosabb kitételeket ifj. Reményi Antal.

A vastag fóliák helyét vékonyabb, mégis erős fóliák veszik át. Korábban a fóliák 20-25 mikron vastagságúak voltak, amit vékonyabb fóliák váltottak fel. Ma már akár 8-10 mikron vastagságú technikai gépi fóliák is elérhetőek.

Egy másik lényeges dolog, ami az utóbbi időben került előtérbe, hogy milyen csévén van a fólia; a környezetvédelem és a költséghatékonyság jegyében az eddigi akár 800 grammos csévéket, 200 grammos csévékre cserélték. Sőt, akár cséve nélküli termékek is elérhetőek.

Nyújtható fóliák; egy újabb megtakarítási lehetőség

Gépi csomagolás esetében fontos tisztában lenni a csomagológépek műszaki lehetőségeivel. A legtöbb gép alkalmas a nyújtható fóliák előnyújtására, így növelhető a méterszám, ez pedig még tovább javíthat a mérlegen és így jobb a fólia rögzítőképessége is

A nyújtható fóliákból leginkább a magas raklapszám mellett működő logisztikai és gyártó cégek profitálhatnak (például üdítőital gyártók).

“Egy modern csomagológép egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a csomagolást, és napi 10-15 raklapszám mellett már körülbelül 2-3 év alatt visszahozza az árát. Mi 6500 db raklappal szoktuk a megtérülést számolni. Tapasztalataink szerint az átlagos megtakarítás 20-75 százalék közötti. Az hogy pontosan mennyi, az a cég egyedi tulajdonságaitól függ. A várható megtérülés egy audit során könnyen megbecsülhető” - mondta el ifj. Reményi Antal.

A nyújtható fóliákat úgy alakították ki, hogy a gépi nyújtás során minőségvesztés nélkül lehessen növelni a hosszukat. A legmodernebb nyújtható fóliák akár 400 százalékig nyújthatók.

Az új EPR rendszer nem csak kihívásokat hozott, hanem lehetőséget is kínál a vállalatoknak, hogy felülvizsgálják és optimalizálják csomagolási stratégiájukat. A fenti tanácsokat megfogadva pedig már rövid távon is sokat spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeiken.

(marketing: DLX MEDIA)

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Sosem látott újdonságok a parfümpiacon: ez már az új világ?
Elek Lenke | 2024. június 16. 16:07
A 21. század a szagokról szól. Mindennek finom, kellemes, egyedi illatúnak kell lennie. A  globális parfümpiac egyre nő, és ez a tendencia itthon is érezhető. Több mint 10 milliárd forintot költenek évente a magyarok parfümökre, és nemcsak a nők. Főleg külföldi termékekre adnak ki ennyi pénzt, hiszen Magyarországon nem létezik ez az iparág, eltekintve néhány niche, azaz egyedi, művészi, designer illatkompozíciótól.
Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG