TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az e-kereskedelem épp virágkorát éli Magyarországon, karácsonykor azonban különösképp felpörög a netbankok és a webshopok forgalma. Ilyenkor számos vásárlásra buzdító ajánlatot kapunk hírlevelekben, a közösségi oldalakon is, nem mindegy azonban, hogy végül mire kattintunk – könnyen ugyanis vírusfertőzés vagy adatlopás lehet a vége. Az alábbi tanácsokat azért gyűjtöttük össze hogy segítsük a csalódásmentes vásárlásokat – nem csak az ünnepi szezonban!

Mivel a legtöbb vásárlást ilyenkor online, webes felületen keresztül bonyolítja a lakosság, így érdemes az ide tartozó jó tanácsokat előre venni. Az OTP Bank kisokosa mindenekelőtt leszögezi, hogy az internetes vásárlások során célszerű a speciálisan erre a célra igényelhető, úgynevezett „web-kártyát” használni. Az ilyen kártyák előnye, hogy csak az adott vásárláshoz szükséges pénzösszeget tölthetjük fel rá, ezzel is minimalizálva az esélyét az illegálisan megszerzett kártyaadatokkal elkövetett visszaéléseknek. Ilyet általában bármelyik számlavezető banknál lehet igényelni, tudta meg a Privátbankár.hu.

Fontos, hogy bankkártyás vásárlásra kizárólag megbízható és ismert internetes fizetési szolgáltatót használjunk, és ellenőrizzük, hogy az adott fizetési weboldal kapcsolata a böngészőben minden esetben titkosított-e – vagyis így kezdődik: (https://...). Amikor interneten vásárolunk, használjunk naprakész és aktív vírusvédelmet, és rendszeresen ellenőrizzük is az eszközünket. Ha tehetjük, kerüljük a nyílt wifi használatát, vagy használjunk titkosított kapcsolatot biztosító VPN szolgáltatást.

Ha mobiltelefonról bonyolítjuk a vásárlást, kerüljük a gyárilag kiemelt felhasználói jogosultságokat biztosító, illetve feltört („root-olt”, „jailbreak-elt”) operációs rendszert futtató eszközök használatát. A vásárlások, fizetések után a telefonra érkező megerősítést kérő üzenetet figyelmesen olvassuk el, és amennyiben nem mi kezdeményeztük a tranzakciót, akkor ne engedélyezzük – jelentsük azonnal!

Elektronikus bankolás

Lehetőség szerint az internetbankot ne használjuk nyilvános helyen (pl. Internet Kávézó, munkahelyen sokak által közösen használt gép, stb.). Ha mégis erre kényszerülünk, a böngészőt inkognitó/privát ablak módban használjuk, majd az alkalmazásból a KILÉPÉS gomb megnyomásával és a böngésző bezárásával lépjünk ki.

Ha tehetjük, használjuk a Mobil Aláírás szolgáltatást. Ennek lényege, hogy bejelentkezéskor és tranzakciók indításakor egy egyszer használható azonosító számsort kapunk SMS-ben, ezzel hagyjuk ugyanis jóvá a műveletet. Ráadásul minden azonosítót csak egyszer tudunk felhasználni, így rendkívül biztonságos.

Hogyan használjuk a bankkártyánkat?

Minden esetben tájékozódjunk bankkártya-, illetve banki szolgáltatásra vonatkozó adatok e-mailben történő adategyeztetése előtt az adott bank hivatalos ügyfélkapcsolati elérhetőségein. Soha ne használjuk ez esetekben az üzenetben feltüntetett kapcsolattartási adatokat és elérhetőségeket, kizárólag az adott bank hivatalos weboldalán szereplő, illetve szerződésein feltüntetett kapcsolattartási lehetőségeken tájékozódjunk – sokszor előfordulnak ugyanis e-mailes átverések, ezekről korábban mi is írtunk.

A problémák elkerülése érdekében a banki szolgáltatáshoz tartozó jelszóhoz vagy bankkártya adatokhoz kapcsolódó adategyeztetést lehetőség szerint csak személyesen bankfiókban, illetve az adott bank hivatalos ügyfélszolgálati elérhetőségein keresztül kezdeményezzünk!

Jól válogatott jelszavak

A jelszavak fontosságáról már többször is ódákat zengtünk, sajnos azonban még mindig ezen az apróságon múlik a legtöbbször a hatékony védelem. Minden regisztráció alkalmával törekedjünk a megfelelően egyedi és összetett jelszavak használatára – egy megfelelően összetett jelszó legalább 10-12 karakter hosszú és vegyesen tartalmaz számokat, kis- és nagybetűket, valamint speciális karaktereket, anélkül, hogy ezekből értelmes szöveg állna össze.

Egyszerűnek tűnik? Pedig borzasztó nehéz rábírni a felhasználókat a változtatásra. >>>

Lehetőleg rendszeresen, legalább havonta változtassuk meg a jelszavainkat. A webshopokban a regisztráció során minden esetben egyedi és összetett jelszavakat használjunk. Soha ne használjunk a regisztrációhoz a saját e-mail fiókunkhoz tartozó jelszót.

Levélben és hirdetésben bujkáló adathalászok

Karácsonykor zsákszám ömlik az emberre a hirdetés, akár e-mailben, akár közösségi oldalakon. Mielőtt bármit is megnyitunk, ellenőrizzük a szöveget, nyeremény értesítéseket, adategyeztetési felhívásokat. Bárkitől is jön az üzenet, soha ne adjunk meg bizalmas adatokat, elektronikus szolgáltatás használatához szükséges jelszót, kártya PIN kódot! Ugyanez érvényes, ha ugyan – látszatra – ismert feladótól érkezik a levél, de tele van helyesírási hibával, vagy gyanús szövegezésű, vagy esetleg nem az általunk ismert e-mail címről érkezik.

Az e-mailben kapott csatolmányokat, illetve az üzenetben szereplő letöltési és adatszolgáltatásra és egyeztetésre megadott hivatkozásokat megnyitásuk előtt minden esetben ellenőrizzük az eszközre telepített vírusirtóval. Ha az ellenőrzés során bármi gyanúsat talál a program, akkor a megnyitás előtt egyeztessünk a feladóval/szolgáltatóval, adott esetben a szervezet ügyfélszolgálati számán.

A közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseknél mindenképp megfelelő körültekintéssel járunk el, amikor feltöltünk, megosztunk, vagy hozzászólunk valamihez. Kerüljük az érzékeny, bizalmas személyes vagy pénzügyi adatok korlátlan, nyilvános megosztását, ezzel óvhatjuk a leginkább magunkat a kéretlen ajánlatoktól, vagy adathalászoktól. Korlátozzuk a felhasználói adatlapon megtalálható személyes információk nyilvános megtekinthetőségét is, ezt a Beállítások menüpont alatt találjuk meg bármelyik közösségi oldalon.

Indul a karácsonyi lidércnyomás - erre ügyelj, hogy ne őrülj bele!

Az utakon és az üzletekben tapasztalható zsúfoltság, a megfelelő ajándékok és a legjobb árak megtalálása szinte mindenki számára stresszforrást jelentenek. A PayPal és Kantar Millward Brown kutatása szerint, a bolti vásárlással járó kellemetlenségekben 10-ből 8 európai érintett, és az ünnepek közeledtével párhuzamosan a frusztráció szintje folyamatosan nő. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél