BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 6. 12:26

A furulyáján muzsikáló pásztor képe annyira hozzátartozik a magyar kultúrához, mind a pulikutya a hazafelé poroszkáló nyáj látványához. Magyarországon mindig is szép számban tartottak birkákat. A bárányhús fogyasztás az utóbbi időben mégis nagyon háttérbe szorult.

Birka, bárány, juh

Magyarországon a birkákat főleg a gyapjúért tartották. A gyapjú és az irha értékes anyagnak számítottak, a hús viszont tulajdonképpen másodlagos haszon volt. A birka nem tartozik a különösen szapora állatok közé, a nyájban bőven előfordultak az úgynevezett apáczák, a két évet betöltött, még nem ellett növendékek is. A kosok három év alatt érték el a tenyészérett kort – a nyájra tehát érdemes volt vigyázni. A gazdaságossághoz az állatokat 3-4 évig életben kellett tartani.

A birka és a bárány szavak valójában nem egymás szinonimái. A bárány a fiatal birkát jelöli. Az állatokhoz való viszonyt azonban az ünnepi szokások is jól mutatják. A kis Jézust sokszor ábrázolják báránykával, mert a téli hideg elől a gyengébb növendék állatokat nem ritkán a lakótérbe menekítették – a gyerekek legnagyobb örömére. Pünkösdkor viszont sokszor bárányból készült étel került az asztalra. A tavaszi ellésből érkező utódokat, amiket az anyjuk nem tudott felnevelni, többnyire ízletes fogásként hasznosították.

A birkahús: beszerzési nehézségek

A birkahús a magyaros konyhában inkább az Alföldön és a Hortobágyon tudott meghonosodni. Jellegzetes, faggyús illata miatt sokan idegenkednek a fogyasztásától, pedig jól elkészítve valódi csemege. Napjainkban főleg a zsidó és balkáni gasztronómia budapesti térnyerése miatt került az érdeklődés középpontjába. Mivel azonban évekig csak kevesen keresték, ízletes birkahúst rendelés útján lehet csak igazán könnyen beszerezni.

A magyar konyhában a birka szinte csak pörköltként van jelen, pedig számos más érdekes módon is hasznosítható. A báránygerincből például izgalmas ízű, különleges sült készíthető, de sokan kedvelik a birkamájból készült fogásokat is.

A sous vide forradalma, és a bárányhús steak

A bárányhús elkészítése a magas faggyútartalom miatt tényleg igényel egy kis gyakorlatot. Nem könnyű elérni, hogy ízletes, puha és omlós maradjon az elkészült fogás. Ha nem szeretnénk bonyolult kísérleteket folytatni, érdemes a sous vide eljáráshoz folyamodni. A Matusz-Vad Zrt. kínálatában kész bárány sous vide fogásokat is találhatunk. A lassú főzés kiválóan kihozza az ízeket, és még a konyhatechnika és fűszerezés kérdéseivel sem kell sokat bajlódni.

Ha kellemes meglepetést szeretnénk szerezni a grillezni érkező barátoknak, a bárányhús steaket is ki kell próbálni. Ezt az ízt és állagot csak kevesen ismerik, így viszonylag egyszerűen, de rafinált módon csempészhetünk egy kis csavart a megszokott sütögetésbe.

Csak biztos helyről

A bárányhússal kapcsolatban az egyetlen fontos kitétel, hogy csak megbízható helyről származó húst szabad vásárolni. Ha biztosra szeretnénk menni, mindenképpen jól ismert, tanúsított helyről rendeljük az első adagokat. Így biztos, hogy étkezési célú húst vásárolunk, és nem a gyapjútermelésből kiesett állatok alapanyagait hasznosítjuk.

Egy kevés gyakorlattal és kísérletező kedvvel a bárányhúsból izgalmas és különleges fogásokat varázsolhatunk. Ha sikerül megszerettetni a környezetünkkel, a bárányhús feldolgozás igazán megéri a fáradtságot!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
Vásárló Jövőre tényleg vége az egyszer használatos műanyagoknak Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2020. május 13. 13:03
Egy éve tudni lehet, hogy 2021-től idehaza is be kell tiltani egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását. Minderről végre egy kormányrendelet és egy törvényjavaslat is napvilágot látott. 
hírlevél