3p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

A furulyáján muzsikáló pásztor képe annyira hozzátartozik a magyar kultúrához, mind a pulikutya a hazafelé poroszkáló nyáj látványához. Magyarországon mindig is szép számban tartottak birkákat. A bárányhús fogyasztás az utóbbi időben mégis nagyon háttérbe szorult.

Birka, bárány, juh

Magyarországon a birkákat főleg a gyapjúért tartották. A gyapjú és az irha értékes anyagnak számítottak, a hús viszont tulajdonképpen másodlagos haszon volt. A birka nem tartozik a különösen szapora állatok közé, a nyájban bőven előfordultak az úgynevezett apáczák, a két évet betöltött, még nem ellett növendékek is. A kosok három év alatt érték el a tenyészérett kort – a nyájra tehát érdemes volt vigyázni. A gazdaságossághoz az állatokat 3-4 évig életben kellett tartani.

A birka és a bárány szavak valójában nem egymás szinonimái. A bárány a fiatal birkát jelöli. Az állatokhoz való viszonyt azonban az ünnepi szokások is jól mutatják. A kis Jézust sokszor ábrázolják báránykával, mert a téli hideg elől a gyengébb növendék állatokat nem ritkán a lakótérbe menekítették – a gyerekek legnagyobb örömére. Pünkösdkor viszont sokszor bárányból készült étel került az asztalra. A tavaszi ellésből érkező utódokat, amiket az anyjuk nem tudott felnevelni, többnyire ízletes fogásként hasznosították.

A birkahús: beszerzési nehézségek

A birkahús a magyaros konyhában inkább az Alföldön és a Hortobágyon tudott meghonosodni. Jellegzetes, faggyús illata miatt sokan idegenkednek a fogyasztásától, pedig jól elkészítve valódi csemege. Napjainkban főleg a zsidó és balkáni gasztronómia budapesti térnyerése miatt került az érdeklődés középpontjába. Mivel azonban évekig csak kevesen keresték, ízletes birkahúst rendelés útján lehet csak igazán könnyen beszerezni.

A magyar konyhában a birka szinte csak pörköltként van jelen, pedig számos más érdekes módon is hasznosítható. A báránygerincből például izgalmas ízű, különleges sült készíthető, de sokan kedvelik a birkamájból készült fogásokat is.

A sous vide forradalma, és a bárányhús steak

A bárányhús elkészítése a magas faggyútartalom miatt tényleg igényel egy kis gyakorlatot. Nem könnyű elérni, hogy ízletes, puha és omlós maradjon az elkészült fogás. Ha nem szeretnénk bonyolult kísérleteket folytatni, érdemes a sous vide eljáráshoz folyamodni. A Matusz-Vad Zrt. kínálatában kész bárány sous vide fogásokat is találhatunk. A lassú főzés kiválóan kihozza az ízeket, és még a konyhatechnika és fűszerezés kérdéseivel sem kell sokat bajlódni.

Ha kellemes meglepetést szeretnénk szerezni a grillezni érkező barátoknak, a bárányhús steaket is ki kell próbálni. Ezt az ízt és állagot csak kevesen ismerik, így viszonylag egyszerűen, de rafinált módon csempészhetünk egy kis csavart a megszokott sütögetésbe.

Csak biztos helyről

A bárányhússal kapcsolatban az egyetlen fontos kitétel, hogy csak megbízható helyről származó húst szabad vásárolni. Ha biztosra szeretnénk menni, mindenképpen jól ismert, tanúsított helyről rendeljük az első adagokat. Így biztos, hogy étkezési célú húst vásárolunk, és nem a gyapjútermelésből kiesett állatok alapanyagait hasznosítjuk.

Egy kevés gyakorlattal és kísérletező kedvvel a bárányhúsból izgalmas és különleges fogásokat varázsolhatunk. Ha sikerül megszerettetni a környezetünkkel, a bárányhús feldolgozás igazán megéri a fáradtságot!

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
Vásárló A családi büdzsé megfelelő kezelése
Márkázott tartalom | 2025. október 17. 11:12
Napjainkban a család pénzügyeinek tervezése egyre inkább tudatos gazdálkodást jelent, miközben a cél a gyermekek fejlődésének és boldogságának is támogatása is. 
Vásárló Olyan boltokat jelentett be a Lidl Magyarország, amilyeneket még nem láttunk
Privátbankár.hu | 2025. október 16. 16:20
Október közepétől egy mozgó üzletté alakított kisbusszal járja körbe az országot a Lidl.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG