A kávé, hasonlóan a banánhoz vagy a mogyoróhoz, a klímaváltozás szempontjából leginkább veszélyeztetett termények közé tartozik, a WWF becslései szerint akár a teljes megtermelt mennyiség 60%-a is eltűnhet 2050-re. Ám szerencsére van megoldás, fontos azonban, hogy a mindennapi életünkben rutinná váljanak a klímatudatos döntések.
Hogy miért is ennyire veszélyeztetett a kávé? A kávécserje a környezeti hatásokra nagyon érzékeny növény, a teljes kávétermelés 60-70%-át adó arabica cserjék 1500 méteres tengerszint feletti magasság felett, 18-22 fokon, bőséges csapadék mellett érzik jól magukat, de az ellenállóbb robusta fajta is legfeljebb 24 fokot bír. Mindkét fajta kizárólag a Ráktérítő és Baktérítő közti hegyvidéki területeken, az úgynevezett Kávéöv országaiban terem. Az átlaghőmérséklet emelkedésével félő, hogy egyszerűen túl meleg lesz a kávécserjéknek.
Másrészt a vízhiány, a tartós csapadékmentes időszakok is nagy veszélyt jelentenek a kávétermesztésre. A világ két legnagyobb kávéexportőre Brazília és Vietnám, melyek együtt a világ kávéfogyasztásának több mint felét fedezik, különösen sújtottak az aszályos időjárás által. Harmadrészt pedig félő, hogy a klímaváltozás hatására megjelenhetnek és elszaporodhatnak olyan kártevők, amelyekkel nem képesek megküzdeni a jelenleg használt növényvédelmi eljárások. Könnyen belátható, hogy a kávétermés ilyen radikális megcsappanása nem csak a fogyasztókat érintené érzékenyen, számos ország, köztük több fejlődő ország fő bevétele származik a kávétermesztésből, amelytől rengeteg mezőgazdasági munkás megélhetése függ Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, illetve Ázsiában.
Szerencsére azonban sejthető a kiút a kávéválságból, ami nem más, mint egy vadon élő faj, a felföldi, vagy Sierra Leone-i kávéként is emlegetett Coffea stenophylla mezőgazdasági termelésbe bevonása lehet. A stenophyllát már az 1800-as évek első felében felfedezték, rövid ideig termesztették is, ám később kiszorította a nagyobb hozamot ígérő robusta. A stenophylla íze jobb az arabicáénál is, és ami lényeges, hogy nagyon jól bírja a 24-26 fokos átlaghőmérsékletet is. Hozama ugyan kisebb, ám a kutatók dolgoznak más kávéfajokkal történő keresztezésén, hogy ezen javítsanak. Az első stenophylla ültetvények már működnek, így pár év múlva már mint érdekesség megjelenhet a piacon.
A klímaváltozás és következményei ugyanakkor továbbra is komoly fenyegetést jelentenek az élet számos területén, úgyhogy nem dőlhetünk hátra, egyéni és közösségi szinten is figyeljünk arra, hogy a klímabarát megoldásokat válasszuk. Ezt leginkább tudatos fogyasztással tehetjük meg, ha vásárolunk, válasszunk tartós, minőségi termékeket, a kávénál maradva pedig ügyeljünk rá, hogy olyan helyről vásároljunk, amely környezeti és társadalmi szempontból is felelős forrásból szerzi be az alapanyagot. Válasszunk energia- és víztakarékos kávéfőzőt: ebből a szempontból egyébként a kapszulás gépek lepipálják az automata főzőket is, de az instant kávé is jó megoldás lehet.
Néhány órával azután, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy újabb tűzszünetet hozott tető alá, folyamatosak a harcok Thaiföld és Kambodzsa között.





