<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Megfelel az elemzői várakozásoknak az, hogy elindult felfelé az infláció.

 

 

Elemzők szerint a várakozásoknak megfelelően alakult júniusban az adat, amely az év végéig 2,5-3 százalékra gyorsulhat.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint decemberben már 3 százalék körül lehet az infláció, az idei éves átlagban pedig a fogyasztói árak emelkedése 0,5 százalék körül alakulhat.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői úgy látják, hogy 0,3 százalék lehet az idén az átlagos ráta, decemberben akár 2,5 százalékig gyorsulhat a mutató. A jegybank lazítási ciklusa a végéhez közeledik, de ezt nem a gyorsuló infláció, hanem a görög adósságtárgyalások miatt elromlott hangulat okozhatja.

Így folytatódhat

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a maginfláció ugyanakkor 1,3%-ról 1,2 százalékra mérséklődött, ami továbbra is az árnyomás hiányára utal. Az idényáras termékek miatt az élelmiszerárak 1,4 százalékkal emelkedtek, 3,6 százalékkal drágultak a szeszes italok és dohányáruk, emellett 0,1 százalékkal nőttek a ruházkodási cikkek, 0,8 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek, valamint 1,9 százalékkal a szolgáltatások árai.

Az egyéb cikkek ára 2,3 százalékkal csökkent, ezen belül 7,3 százalékkal lettek olcsóbbak az üzemanyagok, a háztartási energia ára pedig 2,7 százalékkal mérséklődött. A következő hónapokban 0,5-0,8% között mozoghat az infláció, majd bázishatások miatt októberben 1%, decemberben 2% fölé kerülhet az árak növekedési üteme, így idén 0,4 százalékos, jövőre pedig 2,5 százalékos átlagos inflációra számítunk, amire a sertéshús áfájának csökkentése minimális lefelé mutató kockázatot jelent. Mivel az infláció középtávon továbbra sem éri el a 3 százalékot, az MNB kismértékben tovább csökkentheti az alapkamatot.

Az alapkamat alakulását azonban jelentősen befolyásolhatják a nemzetközi, ezen belül is leginkább a görög események, így nem zárható ki a további kismértékű kamatcsökkentés, de a kamatok tartása sem. Amennyiben lecsendesedik a nemzetközi hangulat, legfeljebb további két, 0,1 százalékos kamatvágás lehetséges, míg a nemzetközi hangulat romlása esetén egyelőre leállhat a kamatcsökkentés. A kamatokat azonban a jövő év végéig alacsonyan tarthatja az MNB, így legkorábban jövő ősszel várunk kisebb kamatemelést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló A nap képe: ezer forintért adják a tejet ebben a budapesti áruházban
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:01
Bio és 3,5 százalékos, de az ártól akkor is lehidaltunk. 
Vásárló A karácsonyi ajándékon is spórolnak a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 14:53
Kevesebb ajándékot vesznek a magyarok idén karácsonyra, és 7 százalékuk senkinek nem ad ajándékot - derült ki a Yettel országos reprezentatív kutatásából.
Vásárló Néhány nap, és ajándékot kapnak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2022. november 16. 14:19
Csökken a tankolás ára.
Vásárló A LEGO® a felnőttek arcára is mosolyt csal
Márkázott tartalom | 2022. november 15. 08:32
Ha Neked is fejtörést okoz a karácsonyi ajándékok kiválasztása, segítünk. Mit szólnál valamihez, ami játékos örömöt szolgáltat, megmozgatja a kreatív gondolatokat és lehetőséget kínál a humoros énetek kiélésére? A LEGO nem csak a gyermekek játékszere; minden felnőtt számára létezik hozzá illő készlet, legyen szó járművekről, művészetről és dekorációról, filmekről vagy videójátékokról. Lepd meg a szeretteid és élvezzétek a közös játékot!
Vásárló Az otthon és a kert gondozásához nélkülözhetetlen eszközök
Márkázott tartalom | 2022. november 13. 08:52
Amikor egy lakásról vagy házról, és a hozzá tartozó kertről gondolkodunk, általában nem az az első gondolatunk, hogy milyen szerszámokra és szerszámgépekre lesz szükségünk a karbantartásához. Pedig számtalan olyan eszköz van, ami nélkül nem tudjuk megoldani még a legegyszerűbb feladatokat sem. Nézzük, milyen dolgok nélkülözhetetlenek a ház körül!
Vásárló A húsdaráló és a legfontosabb alkatrészei
Márkázott tartalom | 2022. november 12. 09:44
A darált húsos ételeket imádjuk. Össze is fut a nyál a számban, ha a rakott spagettire vagy a bolognai spagettire gondolok, de az egytálételeket is bármikor szívesen tálaljuk otthonunkban. Azok számára, akik friss alapanyaggal szeretnének dolgozni, elengedhetetlen a húsdaráló.
Vásárló A nap képe: újabb boltban korlátozzák a tojásvásárlást
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 09:40
Kollégánk a Reál boltjában járva látta ezt a figyelmeztető táblát.
Vásárló Készülnek a nagy lakásfelújítási tervek?
Márkázott tartalom | 2022. november 11. 09:48
Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyire ráférne az otthonunkra egy alapos tatarozás, hiszen a forró nyári hónapokban sokkal többet tartózkodunk kint a szabadban, és leginkább csak akkor szembesülünk az otthonunk hiányosságaival, amikor az ősz és a tél bezár minket a négy fal közé.   Ilyenkor akad ugyanis időnk arra, hogy alaposan szétnézzünk, és mivel a hideg esték amúgy is kuckózással telnek, jobban felerősödik bennünk a vágy, hogy tovább csinosítsuk az otthonunkat.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Vásárló Katasztrofálisan gyenge a forint, hirdess inkább euróban!
Márkázott tartalom | 2022. november 9. 14:13
Úgy látszik nincs remény a 400 forint alatti euróra, hiszen az elmúlt napokban is épphogy csak benézett 400 alá a forint. Az utóbbi időszak átmeneti erősödése az euróval szemben már megtorpant. Így akár megtakarításról, akár befektetésről van szó, érdemes euróban gondolkozni. És ha eladó ingatlanunk van, az árfolyam kockázat elkerülése érdekében érdemes azt is euróban értékesíteni. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG