Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást.

Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően.

Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.

Az Unió 2002-ben a tagállamokat a lakóingatlanok és közintézmények energetikai korszerűsítésére hívta fel környezetvédelmi megfontolásból. Előirányozta, hogy 2020-ra minden újépítésű ingatlannak közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Magyarország 2012-től szabályozta az ingatlanok energetikai szempontból való kötelező felmérését, ezáltal az ingatlanok osztályba sorolását és egyúttal javaslattételt a hatékonyabb energiafelhasználásra. Egyúttal előírta, hogy az uniós követelményeknek megfelelően 2021-től az újonnan épült ingatlanoknak megújuló energiát kell használniuk, és ezáltal közel nulla energiaigényűnek lenni. Legelterjedtebb megújuló energiaforrások például a napelemek, a hőszivattyúk és a napkollektorok.

Energetikai tanúsítványra ma ingatlanok eladásánál, illetve bérbeadásánál, valamint energetikai pályázatokon való részvételnél van szükség.

Az energetikai tanúsítványok készítése azon mérnökök (pl. építészmérnök, településmérnök, építőmérnök, közlekedés-építőmérnök, vízépítő mérnök, közlekedésmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök) feladata, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében és rendelkeznek a tanúsítói jogosultsággal. Rajtuk kívül más nem állíthat ki tanúsítványt.

A tanúsítvány elkészítésének lényegi mozzanata az ingatlan helyszíni felmérése. Ettől bizonyos esetekben el lehet tekinteni, de főszabály szerint a tanúsítást végző mérnök helyszíni bejárást tesz. Az ingatlan több szempontból kerül megvizsgálásra. A környezet is befolyásoló tényező, nem mindegy az ingatlan tájolása, hogy mennyit süti a nap, mennyire van árnyékosabb, szelesebb területen. Energetikai szempontból tekintve fel kell mérni a fűtésrendszert és a meleg víz előállítására szolgáló rendszert, a határoló szerkezeteket, úgy, mint a nyílászárókat, padlás- és pincefödémet, árkádokat, lapos tetőt, talajon fekvő padlót.

Az ingatlanról szükséges egy alaprajzot készíteni. Amennyiben ezt a tulajdonos rendelkezésre tudja bocsátani, az nagyban lerövidítheti a felmérés idejét.

Amikor minden információ (műszaki adatok, építés éve, alaprajz, metszetrajz, mérési adatok) elérhető, a tanúsító elhagyja az ingatlant és hozzálát a mérnöki számítások elvégzéséhez.

A számítások elvégzéséhez a mérnököknek különböző szoftverek állnak rendelkezésükre, de a végeredmény, maga a tanúsítvány már egységes formátumú. Egy tanúsítvány akkor lesz hiteles, ha bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába. A feltöltéskor minden tanúsítvány kap egy sorszámot, melyet adott esetben az adás-vételi vagy bérleti szerződésbe rögzítenek. Ezt a sorszámot HET számnak hívják, mely a Hiteles Energetikai Tanúsítvány rövidítése. Minden tanúsítványnak más és más a száma. Lehetőség van a HET szám birtokában a tanúsítvány hitelességének leellenőrzésére is, így biztosak lehetünk benne, hogy tanúsítványunk valódi, és biztonsággal felhasználhatjuk.

A tanúsítvány kinézetre tehát egységes, az első oldal az Összesítő lap, mely tartalmazza az ingatlanra és a megrendelőre vonatkozó alapadatokat, az elért besorolási kategóriát, egy fényképet az ingatlanról, a fent említett sorszámot, a tanúsító mérnök adatait, aláírását és bélyegzőjét. Nagyon fontos eleme a javaslattétel, mely ajánlást ad az ingatlan korszerűsítésére, hogy azáltal jobb kategóriába kerülhessen. A következő oldalakon a részletezett számítások találhatóak. A besorolás egy becsült energiaigényt jelent.

Az ingatlanok a mérnöki számítás után osztályba sorolódnak. 2016-ig a kategóriákat egy betűjellel látták el (pl. „C”), majd jogszabályváltozás miatt ma már duplák a betűjelek („CC”), illetve plusz 2 kategóriával bővült: AA+ és AA++. A minősítések közül az AA++ a legjobb, megnevezése minimális energiaigényű, a legrosszabb pedig a JJ, mely kiemelkedően rossz elnevezésű. Összesen 12 besorolási osztályt nevesít a jogszabály. Ha minél jobb osztályba sorolódik egy ingatlan, az azt jelenti, hogy mind kevesebb energiát használ fel az üzemeltetésnél. Azt, hogy egy ingatlan milyen besorolási osztályba kerül, azt több tényező befolyásolja, ilyen pl. a szigeteltség, vagy éppen a fűtésrendszer típusa.

Az energetikai tanúsítvány főszabály szerint 10 évig érvényes. Érvényességét akkor veszti el, ha az adott ingatlanban jelentős mértékű változás történt energetikai szempontból.

Az elkészült tanúsítványból általában 2 példányt adnak át a tanúsítók. Egy példány az eladóé, egy pedig a vásárlóé, vagy bérbeadóé és bérlőé. A hosszú érvényességi idő miatt érdemes tehát a tanúsítványt biztos helyen megőrizni. Amennyiben elveszne, azt csak és kizárólag az azt kiállító tanúsító szakember tudja újra letölteni az adatbázisból.

Az energetikai tanúsítványok árát a jogszabály atekintetben szabályozza le, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint lehet. A költség tehát nem egység áras, annak mértéke szolgáltatónként eltér. A tanúsítvány árát befolyásolja az ingatlan típusa, illetve mérete. A díjat főszabály szerint az eladónak kell fizetnie, de ettől el lehet térni, azonban javasolt azt szerződésbe foglalni, hogy a tanúsítás költségét ki is állja.

Az energetikai tanúsítvány tehát atekintetben fontos dolog, hogy képet kaphatunk ingatlanunk energiafelhasználásáról, valamint segítséget ad abban, ha korszerűsíteni, energiahatékonnyá szeretnénk tenni.

Gáspár Dániel energetikai szakértő

FAGA

 

 

 

 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Az álomkonyhánk most közelebb van, mint gondolnánk – itt vannak a konyhafelújítási támogatás részletei
Márkázott tartalom | 2021. április 11. 11:13
Ha régóta álmodozunk arról, hogy felújítsuk az otthonunkat, most egy remek lehetőség kínálkozik ehhez.
Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
Vásárló Húsvét utáni nagybevásárlás: mi maradt a boltokban?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. április 8. 17:25
Ha nem is őrült tempóban, de március után áprilisban is valamelyest tovább folytatódott a hazai hipermarketekben az árcsökkenés – legalábbis ez olvasható ki szokásos Árkosár-felmérésünk során szerzett tapasztalatokból. Miközben előző évhez képest újabb drágulásnak lehettünk tanúi, az ünnep utáni vásárlási láz utóhatásai is megmutatkoztak a boltokban.
Vásárló Milyen fogyókúrás étrend-kiegészítőket, tablettákat szedjünk?
Márkázott tartalom | 2021. április 8. 09:28
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző fogyókúrás étrend-kiegészítő tabletták. Ezek között vannak természetes összetevőjű, de egyéb anyagokat tartalmazó változatok is. Nem csoda tehát, hogy nehezen találjuk meg a megfelelő készítményt.  Milyen kapszulákat érdemes szedni napi szinten? Ebből a cikkből minden kiderül! 
Vásárló Meghosszabbította a kikapcsolási moratóriumot az MVM
MTI | 2021. április 7. 18:29
A döntés nem csak a védett ügyfeleket érinti.
Vásárló Fontos tudnivalók a kollagén pótlásáról
Márkázott tartalom | 2021. április 7. 12:48
A modern kori táplálkozás során egyre nagyobb figyelmet kapnak a főzéshez használt alapanyagok összetevői, az elegendő rostbevitel és a változatos étrend.  Fontos szempont, hogy a változások jótékony hatásai mellett nem árt tudatosan figyelni arra, hogy a régebbi korokban kialakult ételek fogyasztását elhagyva hiánytünetek léphetnek fel. Cikkünkkel a kollagén szerepéről és pótlásáról osztjuk meg a legfontosabb tudnivalókat. 
Vásárló Új javaslat: applikációval ellenőriznék a koronavírus-védettséget?
Privátbankár.hu | 2021. április 6. 14:36
Az MKIK újabb javaslatokat tett a kormány számára.  
Vásárló Így lesz hosszú életű a mosogatógépünk
Márkázott tartalom | 2021. április 6. 12:29
Háztartási gépeink élettartama nagyban függ attól, hogyan használjuk őket. Ha betartjuk a gyártó előírásait, és szakszerűen történt a beszerelés, meghosszabbíthatjuk a berendezések élettartamát. Érdemes tehát vásárlás és az első működtetés előtt is alaposan tájékozódni a kiválasztott modellről. Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig bízzuk szakemberre a beszerelést. Ez nem csak a hibátlan működés miatt fontos. A garancia és a jótállás is csak ebben az esetben érvényesíthető.
Friss
hírlevél
depositphotos