TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást.

Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően.

Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.

Az Unió 2002-ben a tagállamokat a lakóingatlanok és közintézmények energetikai korszerűsítésére hívta fel környezetvédelmi megfontolásból. Előirányozta, hogy 2020-ra minden újépítésű ingatlannak közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Magyarország 2012-től szabályozta az ingatlanok energetikai szempontból való kötelező felmérését, ezáltal az ingatlanok osztályba sorolását és egyúttal javaslattételt a hatékonyabb energiafelhasználásra. Egyúttal előírta, hogy az uniós követelményeknek megfelelően 2021-től az újonnan épült ingatlanoknak megújuló energiát kell használniuk, és ezáltal közel nulla energiaigényűnek lenni. Legelterjedtebb megújuló energiaforrások például a napelemek, a hőszivattyúk és a napkollektorok.

Energetikai tanúsítványra ma ingatlanok eladásánál, illetve bérbeadásánál, valamint energetikai pályázatokon való részvételnél van szükség.

Az energetikai tanúsítványok készítése azon mérnökök (pl. építészmérnök, településmérnök, építőmérnök, közlekedés-építőmérnök, vízépítő mérnök, közlekedésmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök) feladata, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében és rendelkeznek a tanúsítói jogosultsággal. Rajtuk kívül más nem állíthat ki tanúsítványt.

A tanúsítvány elkészítésének lényegi mozzanata az ingatlan helyszíni felmérése. Ettől bizonyos esetekben el lehet tekinteni, de főszabály szerint a tanúsítást végző mérnök helyszíni bejárást tesz. Az ingatlan több szempontból kerül megvizsgálásra. A környezet is befolyásoló tényező, nem mindegy az ingatlan tájolása, hogy mennyit süti a nap, mennyire van árnyékosabb, szelesebb területen. Energetikai szempontból tekintve fel kell mérni a fűtésrendszert és a meleg víz előállítására szolgáló rendszert, a határoló szerkezeteket, úgy, mint a nyílászárókat, padlás- és pincefödémet, árkádokat, lapos tetőt, talajon fekvő padlót.

Az ingatlanról szükséges egy alaprajzot készíteni. Amennyiben ezt a tulajdonos rendelkezésre tudja bocsátani, az nagyban lerövidítheti a felmérés idejét.

Amikor minden információ (műszaki adatok, építés éve, alaprajz, metszetrajz, mérési adatok) elérhető, a tanúsító elhagyja az ingatlant és hozzálát a mérnöki számítások elvégzéséhez.

A számítások elvégzéséhez a mérnököknek különböző szoftverek állnak rendelkezésükre, de a végeredmény, maga a tanúsítvány már egységes formátumú. Egy tanúsítvány akkor lesz hiteles, ha bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába. A feltöltéskor minden tanúsítvány kap egy sorszámot, melyet adott esetben az adás-vételi vagy bérleti szerződésbe rögzítenek. Ezt a sorszámot HET számnak hívják, mely a Hiteles Energetikai Tanúsítvány rövidítése. Minden tanúsítványnak más és más a száma. Lehetőség van a HET szám birtokában a tanúsítvány hitelességének leellenőrzésére is, így biztosak lehetünk benne, hogy tanúsítványunk valódi, és biztonsággal felhasználhatjuk.

A tanúsítvány kinézetre tehát egységes, az első oldal az Összesítő lap, mely tartalmazza az ingatlanra és a megrendelőre vonatkozó alapadatokat, az elért besorolási kategóriát, egy fényképet az ingatlanról, a fent említett sorszámot, a tanúsító mérnök adatait, aláírását és bélyegzőjét. Nagyon fontos eleme a javaslattétel, mely ajánlást ad az ingatlan korszerűsítésére, hogy azáltal jobb kategóriába kerülhessen. A következő oldalakon a részletezett számítások találhatóak. A besorolás egy becsült energiaigényt jelent.

Az ingatlanok a mérnöki számítás után osztályba sorolódnak. 2016-ig a kategóriákat egy betűjellel látták el (pl. „C”), majd jogszabályváltozás miatt ma már duplák a betűjelek („CC”), illetve plusz 2 kategóriával bővült: AA+ és AA++. A minősítések közül az AA++ a legjobb, megnevezése minimális energiaigényű, a legrosszabb pedig a JJ, mely kiemelkedően rossz elnevezésű. Összesen 12 besorolási osztályt nevesít a jogszabály. Ha minél jobb osztályba sorolódik egy ingatlan, az azt jelenti, hogy mind kevesebb energiát használ fel az üzemeltetésnél. Azt, hogy egy ingatlan milyen besorolási osztályba kerül, azt több tényező befolyásolja, ilyen pl. a szigeteltség, vagy éppen a fűtésrendszer típusa.

Az energetikai tanúsítvány főszabály szerint 10 évig érvényes. Érvényességét akkor veszti el, ha az adott ingatlanban jelentős mértékű változás történt energetikai szempontból.

Az elkészült tanúsítványból általában 2 példányt adnak át a tanúsítók. Egy példány az eladóé, egy pedig a vásárlóé, vagy bérbeadóé és bérlőé. A hosszú érvényességi idő miatt érdemes tehát a tanúsítványt biztos helyen megőrizni. Amennyiben elveszne, azt csak és kizárólag az azt kiállító tanúsító szakember tudja újra letölteni az adatbázisból.

Az energetikai tanúsítványok árát a jogszabály atekintetben szabályozza le, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint lehet. A költség tehát nem egység áras, annak mértéke szolgáltatónként eltér. A tanúsítvány árát befolyásolja az ingatlan típusa, illetve mérete. A díjat főszabály szerint az eladónak kell fizetnie, de ettől el lehet térni, azonban javasolt azt szerződésbe foglalni, hogy a tanúsítás költségét ki is állja.

Az energetikai tanúsítvány tehát atekintetben fontos dolog, hogy képet kaphatunk ingatlanunk energiafelhasználásáról, valamint segítséget ad abban, ha korszerűsíteni, energiahatékonnyá szeretnénk tenni.

Gáspár Dániel energetikai szakértő

FAGA

 

 

 

 

Címkék: Vásárló

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Fűtési kisokos a fától a hőszivattyúig: hogyan működnek?
Natív tartalom | 2020. november 25. 12:47
Dübörög a fűtési szezon Magyarországon. Ez nem csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a hőmérőre nézünk: a légszennyezettségi adatokat nézve is látszik, hogy országszerte füstölnek a kémények. Magyarországon a szakértői becslések szerint 800 ezer és 1 millió közé tehető az elavult, több mint 20 éve felszerelt kazánok száma, így sok háztartásban esedékes vagy válik hamarosan esedékessé a fűtőberendezés cseréje.
Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Friss
hírlevél