<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az energetikai tanúsítványra egy mérnöki számításokon alapuló dokumentumként tekintünk, mely egy adott ingatlan energiafelhasználásáról ad tájékoztatást.

Magyarországon 2012-től tették kötelezővé az energetikai tanúsítványok kiállítását, az Európai Unió irányelveinek megfelelően.

Lássuk részletezve, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség, és hogyan is néz ki egy energetikai tanúsítvány.

Az Unió 2002-ben a tagállamokat a lakóingatlanok és közintézmények energetikai korszerűsítésére hívta fel környezetvédelmi megfontolásból. Előirányozta, hogy 2020-ra minden újépítésű ingatlannak közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Magyarország 2012-től szabályozta az ingatlanok energetikai szempontból való kötelező felmérését, ezáltal az ingatlanok osztályba sorolását és egyúttal javaslattételt a hatékonyabb energiafelhasználásra. Egyúttal előírta, hogy az uniós követelményeknek megfelelően 2021-től az újonnan épült ingatlanoknak megújuló energiát kell használniuk, és ezáltal közel nulla energiaigényűnek lenni. Legelterjedtebb megújuló energiaforrások például a napelemek, a hőszivattyúk és a napkollektorok.

Energetikai tanúsítványra ma ingatlanok eladásánál, illetve bérbeadásánál, valamint energetikai pályázatokon való részvételnél van szükség.

Az energetikai tanúsítványok készítése azon mérnökök (pl. építészmérnök, településmérnök, építőmérnök, közlekedés-építőmérnök, vízépítő mérnök, közlekedésmérnök, gépészmérnök, villamosmérnök) feladata, akik szerepelnek a Magyar Mérnöki és a Magyar Építész Kamara névjegyzékében és rendelkeznek a tanúsítói jogosultsággal. Rajtuk kívül más nem állíthat ki tanúsítványt.

A tanúsítvány elkészítésének lényegi mozzanata az ingatlan helyszíni felmérése. Ettől bizonyos esetekben el lehet tekinteni, de főszabály szerint a tanúsítást végző mérnök helyszíni bejárást tesz. Az ingatlan több szempontból kerül megvizsgálásra. A környezet is befolyásoló tényező, nem mindegy az ingatlan tájolása, hogy mennyit süti a nap, mennyire van árnyékosabb, szelesebb területen. Energetikai szempontból tekintve fel kell mérni a fűtésrendszert és a meleg víz előállítására szolgáló rendszert, a határoló szerkezeteket, úgy, mint a nyílászárókat, padlás- és pincefödémet, árkádokat, lapos tetőt, talajon fekvő padlót.

Az ingatlanról szükséges egy alaprajzot készíteni. Amennyiben ezt a tulajdonos rendelkezésre tudja bocsátani, az nagyban lerövidítheti a felmérés idejét.

Amikor minden információ (műszaki adatok, építés éve, alaprajz, metszetrajz, mérési adatok) elérhető, a tanúsító elhagyja az ingatlant és hozzálát a mérnöki számítások elvégzéséhez.

A számítások elvégzéséhez a mérnököknek különböző szoftverek állnak rendelkezésükre, de a végeredmény, maga a tanúsítvány már egységes formátumú. Egy tanúsítvány akkor lesz hiteles, ha bekerül az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába. A feltöltéskor minden tanúsítvány kap egy sorszámot, melyet adott esetben az adás-vételi vagy bérleti szerződésbe rögzítenek. Ezt a sorszámot HET számnak hívják, mely a Hiteles Energetikai Tanúsítvány rövidítése. Minden tanúsítványnak más és más a száma. Lehetőség van a HET szám birtokában a tanúsítvány hitelességének leellenőrzésére is, így biztosak lehetünk benne, hogy tanúsítványunk valódi, és biztonsággal felhasználhatjuk.

A tanúsítvány kinézetre tehát egységes, az első oldal az Összesítő lap, mely tartalmazza az ingatlanra és a megrendelőre vonatkozó alapadatokat, az elért besorolási kategóriát, egy fényképet az ingatlanról, a fent említett sorszámot, a tanúsító mérnök adatait, aláírását és bélyegzőjét. Nagyon fontos eleme a javaslattétel, mely ajánlást ad az ingatlan korszerűsítésére, hogy azáltal jobb kategóriába kerülhessen. A következő oldalakon a részletezett számítások találhatóak. A besorolás egy becsült energiaigényt jelent.

Az ingatlanok a mérnöki számítás után osztályba sorolódnak. 2016-ig a kategóriákat egy betűjellel látták el (pl. „C”), majd jogszabályváltozás miatt ma már duplák a betűjelek („CC”), illetve plusz 2 kategóriával bővült: AA+ és AA++. A minősítések közül az AA++ a legjobb, megnevezése minimális energiaigényű, a legrosszabb pedig a JJ, mely kiemelkedően rossz elnevezésű. Összesen 12 besorolási osztályt nevesít a jogszabály. Ha minél jobb osztályba sorolódik egy ingatlan, az azt jelenti, hogy mind kevesebb energiát használ fel az üzemeltetésnél. Azt, hogy egy ingatlan milyen besorolási osztályba kerül, azt több tényező befolyásolja, ilyen pl. a szigeteltség, vagy éppen a fűtésrendszer típusa.

Az energetikai tanúsítvány főszabály szerint 10 évig érvényes. Érvényességét akkor veszti el, ha az adott ingatlanban jelentős mértékű változás történt energetikai szempontból.

Az elkészült tanúsítványból általában 2 példányt adnak át a tanúsítók. Egy példány az eladóé, egy pedig a vásárlóé, vagy bérbeadóé és bérlőé. A hosszú érvényességi idő miatt érdemes tehát a tanúsítványt biztos helyen megőrizni. Amennyiben elveszne, azt csak és kizárólag az azt kiállító tanúsító szakember tudja újra letölteni az adatbázisból.

Az energetikai tanúsítványok árát a jogszabály atekintetben szabályozza le, hogy a tanúsítás díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint lehet. A költség tehát nem egység áras, annak mértéke szolgáltatónként eltér. A tanúsítvány árát befolyásolja az ingatlan típusa, illetve mérete. A díjat főszabály szerint az eladónak kell fizetnie, de ettől el lehet térni, azonban javasolt azt szerződésbe foglalni, hogy a tanúsítás költségét ki is állja.

Az energetikai tanúsítvány tehát atekintetben fontos dolog, hogy képet kaphatunk ingatlanunk energiafelhasználásáról, valamint segítséget ad abban, ha korszerűsíteni, energiahatékonnyá szeretnénk tenni.

Gáspár Dániel energetikai szakértő

FAGA

 

 

 

 

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Vásárló Milyen szíjat válasszak az Apple Watch okosórámhoz?
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 12:49
  Bizony olyan nagy már a választék, hogy nehéz dönteni. Az okosórák az utóbbi években felváltották a hagyományos társaikat, és a szíjakat olyan könnyű cserélni, mintha egy karkötőt vennénk fel. Mégis, szeretnénk, ha a karkötőnk hosszú távon is kiszolgálna minket, ellenálló legyen, és jól is érezzük magunkat benne!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos