<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Miközben a világ nemhogy elektronikus fizetési, de egyenesen kriptodeviza-lázban ég, itthon sokszor csúnyán és meglepődve néznek ránk, ha nem akarjuk a jó öreg bankjegyeket és érméket előkotorni, hanem maradnánk a kényelmes, elektronikus megoldásoknál. Meddig maradhat még az a helyzet, hogy a 21. századi vevőt elűzik a pénztártól, és áruját, kávéját, süteményét hátrahagyva kell távoznia?

Kis pénztörténet

Amíg semmiféle elektronika nem létezett, nem lehetett mást csereeszközül használni, mint valamilyen fizikai objektumot, kezdetben tényleges értékkel bíró érméket. Aztán jöttek a jegybankok és az állami szabályozás, így lehetővé vált, hogy egy ország vagy országcsoport amúgy értéktelen papírra vagy ahhoz hasonló anyagra rányomtasson egy ígérvényt, ebből alakult ki a papírpénz. Ma már nincs is rajta az ígéret, csak a szám meg a pénznem, és a kibocsátó jegybank.

Ez az értéktelen papírdarab megszokottá, így értékessé vált, persze normál körülmények között, amikor megfelelő áru-, és szolgáltatás fedezet áll a kibocsátott pénzmennyiség mögött. Már csak arra kellett figyelni, hogy ne legyen hamis a bankjegy, csak az legyen, amelyet az adott jegybank a megfelelő nyomdában létrehoz. A papírpénz népszerű lett, mert ha megfelelő a címletezése, nem kell belőle sokat magunknál tartani, és a súlya is elenyésző. Váltópénznek maradtak az érmék, ezek ugyan nehezek, de ha valakit zavartak, otthagyta őket borravalónak.

Csörgött a kassza

A papírpénzhez a modern korban a többség úgy jutott, hogy a munkahelyén betették a fizetését egy borítékba bankjegyekben, és átadták neki, aztán őrizgesse, ahogy tudja. A vállalkozásoknál, különösen a kereskedőknél különösen nagy szerepe lett a készpénznek: egész nap csörgött a kassza, forgott a sok készpénz és érme. Ugyanez volt persze a bankokban, pénzváltóknál, és lehet sorolni. Ha viszont valakinél nem volt készpénz, hiába mondta, hogy otthon van, vagy a bankban, azt nem tudta felhasználni, így nem vásárolhatott.

Ez a rendszer kezdett megváltozni néhány évtizede, nálunk csak a rendszerváltáskor. A számítógépesítés által elektronikusak lettek a bankszámlák, egyszerűsödtek a banki műveletek, és a bankok elkezdték kiadni a műanyag kártyácskákat, először mágnescsíkkal, majd később chippel, amelyek lehetővé tették, hogy vásárláskor hozzáférhessünk banki számlapénzünkhöz, azzal fizethessünk, ne kelljen bankjegyekkel és érmékkel foglalkozni.

Kényelmes lett

Következő lépésben, nem is olyan rég, újabb technikai előrelépés történt: kisebb összeget a kártya érintésével is fizethetünk, rendkívül leegyszerűsítve a folyamatot, és közben terjednek a mobil fizetési applikációk is, ahol telefonunkkal fizethetünk. A fizetésből élő többség pedig már nem kap bankjegyeket: számlájára utalják a bért, ha készpénzt akar, az ATM-hez kell fordulnia, számolgatva közben, hogyan kerülje el a nagy készpénzfelvételi jutalékot.

Az átlagember számára így olyan egyszerű lett az elektronikus fizetés, hogy leszokik a készpénzről, annak felvételét, őrzését, hurcolását fölösleges nyűgnek éli meg. Minek foglalkozzon vele, ha egyszer anélkül is meg lehet lenni? A gond csak akkor jelentkezik, ha bemegyünk egy olyan üzletbe, ahol ragaszkodnak a múlthoz, és csak készpénzt fogadnak el, netán beülünk egy taxiba, és morog a taxis, ha kártyával akarunk fizetni. Pedig pár éve többek között ezért emelték az égig az egységesített taxis tarifákat: egyúttal kötelezővé tették a kártya elfogadást.

Elférne a pénztárgép mellé

Nos, mit tehet ilyenkor az ember? Kifordul, otthagyja az üzletet, a taxit, keres másikat, a legtöbben azért nem ellenségük önmaguknak, tudják, hogy ügyfélkörük meredeken zuhan, ha a készpénz kizárólagosságához ragaszkodnak. Előbb utóbb éppen ezért a piac ki is fogja gyomlálni őket, bár az állam már előbb kötelezővé tehetné a kereskedőknek az elektronikus fizetés elfogadását. Ahol kötelező az online pénztárgép, ott egy kártyaolvasó is elfér.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló MST, a magyar crypto elkezdte meghódítani a piacot
PR | 2022. január 17. 13:21
Hatalmas sikere kezd lenni a Millionstarternek a nemzetközi piacon.
Vásárló Az Aldi és a Lidl mostantól hibridhússal eteti az embereket
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 13:06
A németországi Aldi és Lidl diszkontokban a vásárlóknak a napokban új húskészítményeket kínálnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy egészségesebben étkezhessenek és jobban óvják a környezetet. Ezzel azonban nem kell teljesen nélkülözniük a húst sem. Mit is tartalmaznak ezek?
Vásárló Új járatot indít a Wizz Air
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 14:25
Szabad az út Moldovába.
Vásárló Olcsó húsnak híg lesz a leve? Import termékeket hozhat az árbefagyasztás
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 15:48
Már borítékolható, mit lépnek majd a kereskedők februártól, és nem biztos, hogy a vevők fognak jól járni. 
Vásárló Gulyás Gergely bejelentette: hat helyett hét termék árát rögzítik
Csabai Károly | 2022. január 13. 13:28
Még mindig maradtak tisztázandó kérdések az Orbán Viktor által tegnap bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban.
Vásárló Élelmiszerárstopot hirdetett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 17:45
Ez volt Orbán Viktor nagy bejelentése: az október közepi szintre kell visszavágni hat élelmiszer árát.
Vásárló Business, Duna, Lifestyle
PR | 2022. január 11. 13:35
A Danubius Hotel Helia szolgáltatási köre jó példája az átgondolt munka-élet egyensúlyt előtérbe helyező szemléletnek, ami sok szempontból teszi emberközelivé a Danubius Hotels XIII. kerületi, Duna-parti szállodáját.
Vásárló Megrohanták a magyarok a szállodákat, de a helyzet még nem az igazi
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 09:02
A járvány előtti szinttől még mindig messze jár a hazai turizmus.
Vásárló Mire van szükség a CRM sikeres bevezetéséhez?
Márkázott tartalom | 2022. január 9. 12:40
Mi minden szükséges ahhoz, hogy a CRM rendszer céges bevezetése valóban sikeres legyen? Milyen lépések és feladatok szükségesek ehhez? Illetve jobb-e ezt önállóan, vagy inkább külsős segítséggel érdemes kivitelezni?
Vásárló Több mint öt holdraszálláshoz elég kilométert futott 2021-ben ez az autómegosztó flotta
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 17:36
A 2020-as távolság közel háromszorosára, összesen 4 millió kilométerre nőtt 2021-ben a SHARE NOW budapesti autói által megtett utak hossza, ami tíz Föld-Hold távolságnak felel meg. Miközben az autómegosztó ügyfélszáma átlépte az 55 ezer főt, az üzleti célú felhasználás is megkétszereződött.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló