4p

Az elmúlt időszak ugyan az infláció csökkenését hozta, ám ez nem volt elég erőteljes ahhoz, hogy az áruházak forgalma visszatérjen a korábbi szintekre. A saját márkás termékek hódítása folytatódik.

A kitartó infláció és a növekvő hitelkamatok akadályozzák, hogy a csomagolt élelmiszerek forgalma visszatérjen korábbi szintjére és gyorsan növekedjen az ezeket gyártó cégek nyeresége.

Ebből jól látszik, hogy a prémium minőségű termékeket és a mindennapi életben nem feltétlenül szükséges árukat kínáló vállalatokra nehezebb idők várnak, mint azokra, amelyek olcsó mindennapi fogyasztási cikkeket kínálnak. Erre jutott a Moody’s hitelminősítő kiskereskedelmi elemzése, amelyről az European Supermarket Magazine kiskereskedelmi szakportál számolt be.

Növekvő bevétel, nagyobb marzs

A Moody’s szakértői szerint az élelmiszeripari vállalatok többsége nagyobb profitot fog elérni 2023-ban, mint egy évvel korábban. Ez részben annak köszönhető, hogy növekedtek az értékesítési árak, ami szélesítette a profitrátákat. Eközben idén gyengébb az inflációs nyomás, mint amilyen 2022-ben volt. Az átlagos üzemi profitráta az ágazatban 4 és 7 százalék között alakulhat a következő egy-másfél évben. Ugyanakkor a makacs infláció, amit számos fejlett országban tapasztalhatunk, várhatóan továbbra is lefarag valamennyit az üzemi eredményekből.

Továbbra is egyre több vásárló próbálja kompenzálni az áremelkedéseket azzal, hogy az áruházak saját márkás termékeit keresi, amelyek olcsóbbak a gyártói márkás cikkeknél. Ez azzal a következménnyel jár, hogy azok az élelmiszergyártók, amelyek erőteljesen jelen vannak az ilyen termékek előállításában, hasznát látják ennek a kitartó folyamatnak.

Tovább fokozható a saját márkás termékek vonzereje

A saját márkás termékek forgalmazásában a diszkontok viszik a prímet, céljuk, hogy az olcsónál is olcsóbb termékeket kínáljanak. Az úgynevezett kemény diszkontok ezt többek között úgy érik el, hogy az áruházaikban polcok helyett raklapról árulják termékeket.

A túlzott egyszerűség miatt nem gondolnánk, hogy az alacsony árakon túl más is beszippanthatná a vevőket ezekbe a boltokba, ám az amerikai Costco rá tud cáfolni erre – derült ki a The Street cikkéből.

A kemény diszkont üzleti modellje szerint a vevőknek évi 60 dolláros - 22 ezer forint - tagsági díjat kell fizetniük. Ez adja a cég bevételeinek kisebb részét. Ezért cserébe vállalják, hogy áraik annyival alacsonyabbak versenytársaikénál, hogy megéri kifizetni a tagsági díjat.

Árfolyamok és grafikonok

A Costco minderre rátesz egy lapáttal a Kirkland Signature saját márkával. Ez alatt az élelmiszerektől a szeszes italokon és a háztartási cikkeken át a ruhákig sok mindent kínálnak. A Kirkland Signature divatossá, trendivé tudott válni, ami a jó áron felül is erősíti vonzerejét. A vevők figyelik a közösségi médiában, milyen saját márkás újdonságok jönnek, és számos terméket nagyon gyorsan szétkapkodnak a boltokban. Vannak ugyanis köztük olyanok, amelyeket azonnal feltesznek az internetre, hogy némi haszonnal továbbértékesítsék azokat.

Tagsági díj fejében nyújt alacsony árakat az amerikai diszkontlkánc, a Costco. Fotó: Depositphotos
Tagsági díj fejében nyújt alacsony árakat az amerikai diszkontlkánc, a Costco. Fotó: Depositphotos

A Kirkland Signature ruházati cikkeit sokan felvállalják azon az alapon, hogy elég divatosak. Mások éppen ellenkezőleg, ezek viselésével akarják ország-világ tudomására hozni, hogy magasról tesznek a divatra. A saját márkának köszönhető a Costco forgalmának 25 százaléka, amihez hasonlót még a nagy versenytárs Walmart Sam’s Club termékei sem tudnak felmutatni.

Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában a vásárlók 92,6 százaléka megújítja Costco-tagságát az egyéves lejárat után. Ezt a vásárlói hűséget is megirigyelheti sok kiskereskedő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érdekes jóslat jelent meg Lidlről, a Tescóról és a többi boltláncról
Buksza blog | 2023. november 29. 16:04
A legnagyobb boltláncok - köztük a Tesco és a Lidl - a piaci súlyuknál fogva fordulatot hozhatnának a húsfogyasztásban és ezzel a környezetvédelemben néhány éven belül.
Vásárló Erre vártak az autósok: péntektől csökken a benzin ára
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:01
577 forintot kell majd fizetni egy literért.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Vásárló Itt a fordulat: vesztésre állnak a boltok online riválisai
Buksza blog | 2023. november 24. 09:31
Rossz idők járnak az online élelmiszer-forgalmazó cégekre: a járvány alatt felfutó elektronikus vásárlás után egyre inkább visszatértek a vevők a fizikai boltokba. Az Egyesült Államokban például az élelmiszerek mintegy 11 százaléka talál gazdára az interneten. Magyarországon is hasonló a helyzet: itt az elszálló árak miatt tértek vissza sokan a boltokba.
Vásárló Jönnek az új "árcímkék", érdemes tisztában lenni a boltok bűvésztrükkjeivel!
Buksza blog | 2023. november 22. 11:20
Az elmúlt évben nagyon árérzékennyé váltak a vásárlók, ezért kulcskérdés lett az árazás. A következő évben tovább folyhat a vásárlók „elbűvölése” a jó ármeghatározással.
Vásárló Komfortos otthon, kisebb környezethasználat
PR | 2023. november 21. 09:05
A napi közlekedés mellett az otthon, a háztartás működése a legnagyobb környezethasználat egy átlagember életében. Fűtünk, világítunk, háztartási gépeket üzemeltetünk – mindez jelentős energiafogyasztással és ökológiai lábnyommal jár. A fejlett országokban, így Magyarországon is egyre nagyobb teret nyernek az ún. intelligens otthonok, amelyek úgy képesek növelni a mindennapok komfortját, hogy közben egyszerre csökkentik a lakhatáshoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat és fokozzák a mindennapok biztonságát. Íme ezen otthonok legfőbb előnyei!
Vásárló A karikagyűrű divat évről évre változik
Márkázott tartalom | 2023. november 20. 10:16
A házasságkötés egy igen nagy döntés a pár életében, hiszen ezután már hivatalosan is összetartozónak minősülnek. Az összetartozás egyik szimbóluma a karikagyűrű, amit a pár az esküvő alkalmával húz rá egymás ujjára.
Vásárló A víz, mint természetes üzemanyag: így segíti a hidratáltság a hatékony munkavégzést
Márkázott tartalom | 2023. november 19. 09:49
A víz az emberi test legfontosabb üzemanyaga. Alapvető szerepet játszik az életfunkciók működésében, ugyanakkor a megfelelő hidratáltság javítja az agy teljesítményét és segíthet csökkenteni a fáradtságot. Éppen ezért a vízfogyasztás a munka folyamán is nélkülözhetetlen.
Vásárló Pocsék eredmény jött: utolsók között a magyar üzletek
Buksza blog | 2023. november 18. 16:03
Az uniós kiskereskedelmi listán Magyarország a legrosszabbul teljesítő államok között van. Csak Belgium és Szlovénia rendelkezik rosszabb eredménnyel. A spanyolok jelentik a jó példát. 
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG