TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Deutsche Telekom és a Magyar Telekom is látja a potenciált az IoT otthoni felhasználásában.

Napjaink egyik legforróbb témája az okosotthonok kérdése, hiszen kettőt sem kell pislognunk, és minden egyes lakberendezési eszközünk felokosított változata küld adatokat a felhőbe, hogy aztán egy mesterséges intelligencia automatizálja ezek alapján az életünket.

Arról, hogy ki, vagy mi fogja nálunk kapcsolgatni a villanyt, Carsten Steigleider a Deutsche Telekomtól (DT), Sinisha Patkovic a a BlackBerry-től és Dobó Mátyás a Magyar Telekomtól beszélgetett közösen a Smart 2017 konferencia panelében Budapesten.

Van még hely a nagyok mellett?

Steigleider nem árult el nagy titkot azzal, amikor elmondta: a DT nagyon erősen dolgozik azon, hogy az, amit a fogyasztók “okosotthonnak” neveznek, jelentsen egyet a Deutsche Telekommal. Mint mondta, a vállalat eddig is azon dolgozott, hogy ügyfeleiknek meglegyen minden kapcsolat, legyen szó telefonról, tévéről, szélessávú netről. A DT képes arra, hogy az otthoni eszközök kommunikációját is összekösse, ezért vágtak bele az okosotthon bizniszbe. Azt is tudják, hogy egyedül azért nem megy, ezért összefogtak egy rakás gyártóval, háztartási eszközöktől a személygépkocsikig mindenkivel. 137 000 eszközt adtak el tavaly csak Németországban, de hónapról hónapra egyre többen érdeklődnek.

Fontos kérdés, hogy egy többnyire Apple, Google és több kisebb cég által vezetett otthoni techforradalomban mégis mi keresni valója van a telekommunikációval foglalkozó Deutsche Telekomnak. Steigleider szerint nekik is van tér, hiába mondják azt sokan, hogy ehhez túl lomhák és öregek.

A gazdagok játékszere?

A Magyar Telekom szintén erre a piacra akar belépni néhány éve, de a magyar helyzet más, hiszen nincs akkora vásárlóerő, mint például az USA-ban - mondja Dobó Mátyás. A hazai piac különböző eszközöket igényel, amelyeket olcsóbban, darabról darabra tud beszerezni, nem egy teljes rendszert, ami magyar léptékben méregdrága. A Magyar Telekom ebben látja a a lehetőséget, viszont költséges dolog belépni a piacra, amire még bőven ráfér a tesztelés.

Majd ha ingyen hozzám vágják

Rálicitál az elhangzottakra Patkovic: addig nem fognak tömegek vásárolni, amíg nem lesz 1-2 dolláros a mérőeszköz, amit a vásárló beépít az otthonába.

Ugyanakkor a tehetősebb cégek már most komolyabb dolgokat engedhetnek meg maguknak, mint például a HD kamera egy jelzőlámpában, amelynek a felvételeit a felhőben elemzik tovább a közlekedési szakértők. A jövőben ilyen érzékelők arra is képesek lesznek a Blackberry szakértője szerint, hogy megállapítsák 30 perccel az eset előtt, ha szívrohamunk lesz. Jelet küldenek a kórházba, amit elemeznek, majd probléma esetén a város közlekedési rendszere megkapja az utasítást, hogy készítse elő az utakat egy mentőautónak.

Mit parancsolsz, kis gazdám?

A mesterséges intelligencia szerepe akkor lesz fontos az okosotthon eszközeiben, amikor azt a rakás adatot kell elemezni, amit a szenzorok küldenek majd az otthonunkról a felhőbe, ezáltal pedig gyorsabbak és pontosabbak lesznek ezek az eszközök - véli Patkovic. Nem lesz szükség arra, hogy a jelet kilométerekre lévő tornyokba továbbítsák az eszközök, hanem egymás között kommunikálnak majd.

Steigleider viszont óva int attól, hogy átadjuk otthonunk irányítását egy gépnek. Szerinte elég mindössze arra megtanítani egyelőre, hogy javaslatokat adjon bizonyos folyamatokhoz, de semmiképp se vegye át az irányítást például a világítás felett. De ami a legfontosabb: minden, ami történik, az csak a felhasználó jóváhagyásával mehet végbe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Újra visszajöhet az idősek vásárlási idősávja
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:47
Az Idősek Tanácsa javasolja.
Vásárló Hagyományos vagy modern karikagyűrű?
Márkázott tartalom | 2020. november 18. 10:35
Milyen is az a hagyományos karikagyűrű? Mivel érdemli ki egy gyűrű ezt a titulust, és mitől válik modernné? Ezekre keressük ma a választ, és ezzel talán segítünk abban, hogy ki tudd választani azt is, hogy hozzád melyik stílus áll a legközelebb.
Vásárló Ragyogó tisztaság a HORECA szektorban is!
Márkázott tartalom | 2020. november 16. 12:22
A vendéglátóipar egyes szegmenseiben, az éttermek, a szállodák és a kávéházak személyében, azaz a HORECA szektorban kifejezetten fontos a vendégek számára a higiénikus és egészséges környezet biztosítása. Hiszen ahol az ember alszik és ételeket vagy italokat fogyaszt, ott érzékenyebb a megfelelő higiéniára. Amennyiben ezzel nincsen megelégedve, akkor többször garantáltan nem fogja látogatni az adott helyszínt, és más lehetőség után néz.    Az ő helyzetében könnyű a váltás, míg a szektorban tevékenykedő szálloda, kávéház vagy étterem hírneve egyetlen rossz tapasztalat hatására is romolhat. Ennek tükrében érdemes beszerezni a legideálisabb ipari tisztítószereket, hiszen jó minőségű szerek segítségével képes az ember biztosítani a megfelelő higiéniát és elégedetté tenni a vendégeit. 
Vásárló Ne féljen a budapesti költözéstől! Így néz ki a költöztetés egy profi csapattal
Márkázott tartalom | 2020. november 15. 12:43
Sajnos a legtöbben félnek a költözéstől. Akik nem vesznek igénybe költöztető cégtől segítséget, azoknak többféle félelmük is van. Egyrészt attól félnek, hogy hogyan fogják kilogisztikázni az egész fuvart. Gondolok itt a segítőkre, a parkolásra, a fel-le cipelésre, a sérülésmentes szállításra, stb. Ez mind-mind jogos félelem, mert nem profi költöztetők végzik a költöztetést, a pakolást, a rakodást.   Akik viszont költöztető segítségét veszik igénybe, részben másfajta félelemmel rendelkeznek. Persze ők is félnek attól, hogy valóban épségben meg fog-e minden érkezni, vagy megérkezik-e egyáltalán minden. Attól is tartanak, hogy a felpakolás pillanatában valóban meg fog-e érkezni a teherautó, és megkezdik-e a felpakolást. És természetesen ott van a végösszegtől való félelem, nehogy többe kerüljön, mint amire számítanak. Nézzük, hogy miért érdemes költöztető cég segítségét kérni, és kis körültekintéssel miért alaptalanok a félelmek!
Vásárló Így lehet megoldani házilag a gumicserét a robogón
Márkázott tartalom | 2020. november 14. 17:55
Mi szükséges ahhoz, hogy a robogó gumicseréje akár önállóan, házilag is megoldható legyen? Ezt a kérdést fogjuk részletesen megválaszolni ebben a bejegyzésben. Megnézzük a műveletet indokoló tényezőket, a beavatkozás eszközigényét, illetve a leghasznosabb tudnivalókat a robogó gumicseréjére vonatkozóan. Szóval, amennyiben előszeretettel javítjuk és tartjuk karban a motorunkat önállóan, akkor a házilag történő gumicserét is sikeresen oldhatjuk meg.
Vásárló Szigorítások - mit léptek a vidéki városok?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 12. 18:18
Több helyen is korlátozták, hogy egy időben hányan tartózkodhatnak a piacokon. Van, ahol újra bevezették az idősek vásárlási idősávját.
Vásárló A magyar GDP háromnegyedét költötték el pár nap alatt két áruházban
MTI | 2020. november 12. 08:19
Majdnem kéthetesre húzták el a szinglik napját, és egyébként is pörög az internetes vásárlás - el is költötték pár nap alatt a tavalyi éves magyar GDP háromnegyedét két áruházban.
Vásárló Sehol sincs már a fekete péntek: ma van a legnagyobb vásárlási őrület
MTI | 2020. november 11. 06:43
Úgy tűnik, hogy nem a fekete péntek lesz idén sem a vásárlók legnagyobb ünnepe, hanem a szinglik napja: már a felvezető időszakban megdőlt a tavalyi rekord az Alibabán.
Vásárló A jövő innovatív technológiái egy helyen: Moon Store
Márkázott tartalom | 2020. november 10. 13:10
Most egy olyan hazai céget fogok bemutatni neked, ahol felismerték, hogy a jövő elkezdődött. A Moon Store azért jött létre, hogy globális, vezető, innovatív márkák termékeit hozza el Magyarországra. Olyan termékeket, melyekről egyszerűen bűn lenne lemaradni.    Fókuszban az innováció és a minőség, valamint a kiváló felhasználói élmény. Ezeket az igényeket, elvárásokat, vágyakat veszik figyelembe egy-egy innovatív termék forgalmazásának megkezdésekor. Ha szeretnél betekinteni a jövőbe, jó helyen vagy, ugyanis a Moon Store elhozta számodra is a jövő innovatív technológiáit. Lássuk, hogy az Anker cégcsoport milyen innovatív termékeit érheted el immár te is Magyarországon az otthon, biztonság és szórakozás területén.
Vásárló A szigorítások előtti utolsó nagybevásárlás: éves mélypont közelébe estek az élelmiszerárak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. november 9. 17:01
Tovább lassult az élelmiszerárak emelkedésének tempója: a Privátbankár novemberi Árkosár-felmérése alapján idei mélypontja közelébe esett egy átlagos család havi nagybevásárlásának ellenértéke - hosszú idő után először egyetlen terméknél sem mértünk kiugró éves áremelkedést. Az előző hónaphoz képest pedig 5,5 százalékkal olcsóbb lett a nagybevásárlás. Kérdés, hogy a frissen bejelentett, a kiskereskedelmet is érintő szigorítások hogyan befolyásolják majd az élelmiszerárakat az év hátralévő részében.
Friss
hírlevél