Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Számos szurkoló a tévé előtt, a meccsre várva vagy a szünetben, az elfogyasztott sörök hatására kezd neki kedvenc csapatára fogadni az internetes fogadóirodáknál. Pedig sör nélkül is meglehetősen nagy hátrányban van, egy egész üzletág épül ugyanis arra, hogy a pénzüket vagy egy részét elnyerje, lehetőleg teljesen kifossza őket. Az iparág valóságos dzsungel, aki betéved, rengeteg veszéllyel kell szembenéznie.

"Gyerekek, sírjatok az anyukátoknak, hogy vegyen nektek főtt kukoricát" – kántálta egy árus régen a zamárdi strandon a szülők legnagyobb bosszúságára. Lányok, sírjatok a barátotoknak, asszonyok a férjeiteknek, hogy ne álljon neki a neten a sportra fogadni – tehetnénk hozzá. Persze a sporthoz, a politikához mindenki tökéletesen ért, így aztán a legtöbben úgysem fogadnák meg.

A bukik eleve előnyben vannak veled szemben

A neten százszámra vannak már fogadóirodák, ahol focira, teniszre, lóversenyre, más sportokra, az amerikai elnökválasztásra és ezer más dologra is lehet fogadni. Néha egészen bonyolult módokon is, egy meccsre akár több tucatféle fogadást is lehet tenni az 1-2-X-en túl, például hogy születik-e gól az első félidőben, hogy a gólok száma több vagy kevesebb lesz egy bizonyos számnál stb. Némelyik eseményre persze nagyon sokan fogadnak, a másikra sokkal kevesebben.

A fogadások egy részénél book maker-ek, azaz profi bukmékerek, bukik adnak ajánlatokat (odds-okat) a többi résztvevő számára. Eleve előnyben vannak a mezei ügyfelekkel szemben, hiszen ők határozzák meg az árakat, egyfajta árrést tartanak fenn, miközben figyelik, a köznép melyik irányba, melyik végkifejletre ad le több fogadást.

Csak a pénz 50-90 százalékát fizetik ki a nyerteseknek

Ha nem jól számoltak, bármikor módosíthatják az árakat, a lényeg, hogy olcsóbban vesznek, és drágábban adnak, a kétféle lehetséges eredmény oddsai között szinte mindig van számukra kedvező különbség, mindig lesz nyereségük. Más oldalról megközelítve, ahelyett, hogy a veszítő játékosok összes elvesztett pénzét kiosztanák a nyertesek között, egy részét megtartják maguknak, ebből származik a nyereségük.

A német Sportwetten King weboldal szerint általában 50-90 százalék között van a kifizetési arány, a maradék az övék. (Hasonlóan egyébként a lottóhoz, totóhoz és sok más szerencsejátékhoz.) Ebből következik, hogy a játékosok összessége mindig törvényszerűen veszít a bolton, hiszen nagy átlagban jóval kevesebb pénzt kapnak vissza, mint amennyit feltettek.

Arbok tömkelege szállta meg a Földet

Nem földönkívüliekről vagy valamilyen nomád törzsről van szó, arboknak az internetes fórumokon az arbitrazsőröket hívják, akik félreárazott oddsokra vadásznak. Ha valaki lelkes, sőt rajong a csapata iránt, és esetleg legurított pár sört is, nem biztos, hogy érdekli, illetve fel tudja mérni, hogy 1,5-ös (3:2), vagy 1,33-as (4:3 arányú), esetleg csak 1,1-es oddsal érdemes a csapatára fogadni. Így gyakran fogad irreális oddsokkal, anélkül, hogy előtte jól felmérné a „piacot”. Ezért időnként, nem is túl ritkán az is előfordul, hogy például az egyik cégnél 1,5-ös, a másiknál 1,25-ös oddssal lehet ugyanarra fogadni (de ellenkező irányba).

Olyan ez, mintha az egyik bank 280 forinton adná az eurót, a másik pedig 290-ért venné. Nem kéne mást csinálnunk, mint besétálni az egyik bankba, minden pénzünket euróra váltani, majd a másik bankban eladni az egészet. Azután kezdeni mindent elölről, amíg a lehetőség meg nem szűnik. (Előfordult hasonló a nyolcvanas években például magyar értékpapírokkal.) Mivel nem mindenütt vannak bukmékerek sem, és azok sem egyforma árakkal dolgoznak, az ilyen üzletek egy részét bárki meg tudja kötni.

A futtballözvegy, aki focira fogad

Az igazán profikból  „csak” mintegy tízezer lehet a világon a német Fussballwitwe.com oldal szerint, és arra, hogy valaki profi legyen, éveket kell rááldozni, rengeteget kell tanulni és egész nap a számítógép előtt kell ülni. (Valamint nem árt egy nagyobbacska indulótőke sem.) A félprofi vagy ezt a tevékenységet szabadidőben űző lelkes amatőr versenyzők számát viszont csak a jó ég tudja, világszerte százezrek is lehetnek. Ők is mind a hirtelen felindulásból fogadó, eltájolódott, nem racionális, de lelkes szurkoló pénzére utaznak.

A Fussballwitwe egyébként azt jelenti, futballözvegy, „akinek a házassága minden meccs idejére meghal”. A sportfogadással foglalkozó oldalt mégis egy matematikusnő készíti, aki pénzügyi és gazdasági számításokon keresztül jutott el a fogadás matematikai kérdéseiig és gyakorlatáig.

Oddstőzsdék és arbtipp-árusok

A hasonló arbitrázslehetőségek többnyire csak percekig vannak a képernyőn, utána általában lecsap rájuk valaki. Segítenek azonban a játékosoknak olyan oldalak, amelyek vagy más oldalak ajánlatait fogják össze, vagy ahol nincsenek hivatalos bukmékerek, csak a mezei ügyfél játszik, és egyfajta „fogadástőzsdeként”, koncentrált piacként működnek. A legnépszerűbbnek a Betfair.com fogadástőzsde-oldalt tartják. Az átlag fogadó átgondolatlanságának, rendszertelenségének tulajdonította be az IPM 2008-as újságcikke is azt, hogy szerinte „a Betfair felhasználóinak 80 százaléka veszít”.

Más oldalak tucatjai maguk derítik ki az arbitrázslehetőségeket, majd vagy ingyen, vagy előfizetési díjért árulják az ötleteket az érdeklődőknek. Számos ilyen elérhetőségét megkapjuk, ha a Google-be írjuk a „sure”, „bets”, „free” szavakat. (További hasznos kiindulópontok magyarul itt és itt.)

Egyre több az eszkimó és kevesebb a fóka

Az ezzel foglalkozó fórumokat olvasgatva megoszlanak a vélemények arról, hogy érdemes-e ilyen szolgáltatásra előfizetni. Az ember józan paraszti ésszel azt gondolná, hogy ebben az üzletágban aztán fokozottan igaz: aki tudja csinálja, aki nem, az tanítja. Hiszen akinek ez jól megy, nincs szüksége oktatásból, tippárulásból megélni, az keres vele sok pénzt, és kész. Ám a méretek, a tétek korlátozása és más szabályok miatt lehet, hogy ez esetben kicsiben valóban jobban meg lehet csinálni azt, ami nagyban már nem megy.

Egyáltalán, az a benyomása támad az embernek, hogy egyre több az eszkimó, és kevés a fóka. Egyre többen szeretnének ezzel pénzt csinálni, ez azonban egyre nehezebb. Az internetes fogadóirodák is kevéssé kedvelik az ilyen tevékenységet, legalábbis ott, ahol bukmékerek dolgoznak, és gyakran letiltással, számlafelfüggesztéssel, vagy legalábbis a maximális tétek korlátozásával, csökkentésével reagálnak, ha valakit rajtakapni vélnek.

A magyarokra külön pikkelnek?

Fórumbejegyzések alapján a „magyar arbokra” sok fogadóiroda külön pikkel és nagyon hamar kiszúrja őket, ezért sokan brit vagy más külföldi ip-címek mögé bújva külföldinek álcázzák magukat. De számos egyéb probléma is felmerül, mint adózási kérdések, legális-e egyáltalán Magyarországról ez a tevékenység, vagy hogy hogyan és milyen áron tudunk devizát váltani, a nyereményünket a weboldal üzemeltetőjétől felvenni. (Valahogy mindig könnyebb befizetni, mint kifizetést kérni.)

Sok netes fogadással foglalkozó cég állítólag a szürke zónában mozog, Giblaltáron, Máltán vagy legalábbis Nagy-Britanniában bejegyzett vállalkozás, amelyekkel szemben jogi igénnyel fellépni felettébb nehéz. Így meg is szűnhet az iroda és benn is ragadhat a pénzünk, mielőtt felvennénk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Csúcsközelbe drágult a nagybevásárlás - mégis fellélegezhetnek a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. május 10. 15:22
Az áprilisban mért hajszálnyi havi árcsökkenés májusra eltűnt: áremelkedést mértünk a hazai hipermarketekben. Nemcsak havi szinten, éves távlatban is feljebb mentek az árak - az áremelkedés üteme azonban beállni látszik a 3 százalék körüli szintre. Már második hónapja mértünk ekkora éves áremelkedést szokásos havi Árkosár-felmérésünk során - a tavalyi évvel ellentétben idén kissé fellélegezhetnek az alacsonyabb jövedelműek és a nyugdíjasok.
Vásárló A leghasznosabb társ az otthonod tisztán tartásában
Márkázott tartalom | 2021. május 7. 14:33
Neked mi segít rendben és tisztán tartani az otthonodat? A jól felosztott otthoni házimunka? Egy takarító vagy takarítónő? Kipróbált és hatékony tisztítószerek? Jól nevelt gyerekek? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adhatunk, de abban egyformák vagyunk, hogy mindannyian igyekszünk rendben és tisztán tartani az otthonunkat, na meg abban is, hogy igyekszünk ezt minél hatékonyabban, minél kevesebb energia és idő ráfordításával teljesíteni.
Vásárló Jön a pályázat: elektromos autóra vágyók, figyelem!
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 17:57
Jön az elektromos járműves pályázat.
Vásárló Idén nyáron sem lesz Sziget Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 13:29
A szervezők már 2022-re koncentrálnak. 
Vásárló Jelenlét: a példaértékű program hosszú távra nyújt segítséget
PR | 2021. május 5. 10:07
A Jelenlét Program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartható társadalmi célú vállalkozásokat működtet, melyek legfontosabb célja, hogy a perifériára szorult embereket integrálja az értékteremtő munka világába. A program válságálló, hazai munkahelyeket hoz létre és sikeres termékeket juttat a piacra.
Vásárló Egyre több gyermek látja meg a világot magánklinikákon
PR | 2021. május 3. 18:01
Folyamatosan növekszik a magánszülések száma, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta, az évek óta sztenderd, országos 2%-os arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt a növekedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer csecsemő jött világra.
Vásárló Mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer?
Márkázott tartalom | 2021. május 3. 13:42
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyi idő alatt szerelhető fel egy napelemes rendszer, talán a türelmetlenség vagy a technológia nem ismerete miatt. Tudnunk kell, hogy a szerelés lényegében egy-két munkanapnál többet nem vesz igénybe. Ha nem kellene az engedélyeztetésre időt szánni, akkor valószínűleg észre sem vennénk, hogy egyik napról a másikra napelemre váltottunk. 
Vásárló Elkezdték oltani a dolgozókat az Audinál is
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 14:27
3 ezren vakcinálnak.
Vásárló Budapest kiült a teraszra, és megitta a rá váró sört (galéria)
Izsó Márton | 2021. április 25. 11:51
Szombaton öt hónap kényszerszünet után ismét kinyithattak a vendéglátó egységek teraszai. A fővárosi lakosok, mintha parancsként értékelték volna Orbán Viktor facebookos kurjantását, miszerint "szabad a sör!", tömegekben vonultak ki, hogy a kocsmák, éttermek elé kitelepülve élvezzék a napsütést, egymás társaságát, az alkoholt és azt a csipetnyi szabadságot, ami most a nyakukba szakadt. Kollégánk körbejárta Budapest legkiülősebb részeit, és fotózott.
Vásárló Ma már mindent előre megtervezünk, a mosolyunkat is
PR | 2021. április 22. 14:24
A mosolytervezés egyre népszerűbb azok körében, akiknek munkájuknál fogva fontos a jó megjelenés. Topmenedzserek, középvezetők, területi képviselők, közszereplők, modellek döntenek úgy, hogy igénybe veszik ezt a szolgáltatást. De mit takar pontosan a mosolytervezés?
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.