5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A húsvétnak évezredes hagyományai vannak, amiben ma már mind a vallásos, mind a nem vallásos közösség talál magának szerethető tradíciót. Elgondolkodtál már valaha azon, hogy pontosan honnan is jönnek ezek a hagyományok? Miért eszünk sonkát húsvétkor? Miért vesszük dobozszámra a tojást, és mi köze van a húsvéti nyúlnak Jézus Krisztushoz? Összeszedtük, honnan is ered ez az egész.

A húsvét még a karácsonynál is fontosabb és nagyobb ünnep a keresztény kultúrkörben: a Biblia szerint Jézus a nagypénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, húsvét vasárnap támadt fel. Ezzel a kereszthalállal nem csak a világot szabadította meg a szenvedéstől, hanem megváltotta minden ember bűnét, sőt: feltámadásával győzelmet aratott a halál felett. Az időszak azonban egy időbe esik más vallások tavaszváró ünnepével is, a zsidók ilyenkor ülik a pészahot, az Egyiptomból való szabadulás ünnepét. Húsvét és pészah ugyanakkor ritkán esik pontosan egy időre, a két vallás ugyanis más naptárt használ, ráadásul a húsvét a Hold járásától függő vándorünnep.

Egy hagyomány, ami öregebb a kereszténységnél

Johannes Gehrts: Ostara Forrás: Wikimedia Commons

Egy még korábbi hagyomány azonban alapvetően befolyásolta a húsvét lefolyásának menetét, sőt, egyesek szerint a húsvét teljesen tudatosan lett a tavaszi időszakra időzítve: a korai pogány időkben, amikor a kereszténység még csak csírájában létezett a világon, a korai törzsek és népek ekkor ülték a tavaszváró ünnepüket, Ostarát, a tavaszi nap-éj egyenlőséget, a fény győzelmét a tél sötétje felett. Ez jellemzően március 19. és 21. közé esett, ez volt a magvetés, a termékenység és a fény ünnepe az ősi kelta és germán törzsek között.

Az ősi ünnepkör Eostre-t (Ostarát), a termékenység istennőjét dicsőítette ebben az időszakban. Egy másik, kevésbé népszerű teória a mezopotámiai Istárhoz köti az ünnepeket – szintén egy termékenységi és szerelem-istennő alakhoz. Mindkét istenséget rendszeresen ábrázolták így különböző növényi- és állati motívumokkal, amik szintén hordozták a termékenység jegyét: ilyen volt a bárány, a madarak, és természetesen a nyúl. Később, a kereszténység terjedésével ez a hagyomány háttérbe szorult, a szimbólumrendszert azonban megörökölte a későbbi tradíció. A germán nyelvek egyébként a mai napig viselik az ősi istenségek hatását: Németországban Oster, míg az angolszász vidékeken Easter a húsvét megnevezése.

Hogy jön mindehhez a sonka?

A sonkaevésnek alapvetően praktikus okai vannak húsvétkor. Farsang és Krisztus feltámadása között negyven nap szigorú böjt áll, így ez az ünneplés már önmagában elég okot ad arra, hogy végre egy jót és kiadósat egyen a közösség. A sonkaevés azonban egész egyszerűen abból fakad, hogy ilyenkorra érett meg az ősszel leölt állatok húsa, egy szép darab sonkával pedig nem csak egy családot, de akár egy nagyobb csoportosulást is jól lehetett lakatni. Mivel eleinte nem voltak hűtőládák, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan az állati termékeknek is volt egy szezonja – a húsvét épp a sonkáé volt.

Sonka, csoki, szesz: mennyit költenek húsvétkor a magyarok? Kiszámoltuk. >>>

A nyúl – a termékenységi jelkép mellett – szintén a húsa miatt került be a hagyományba, bár manapság már ritkábban kerül sülve az asztalra. A nyulak rendkívül fontos fehérjeforrást jelentettek a korai népeknek, mivel köztudottan szapora állatok: évente több tucat utódot képesek elleni, és rendkívül korán válnak ivaréretté, így ideális választás volt a tartásuk. A bárány – a keresztény hozzáadott hagyomány mellett – szintén a szezonalitás miatt került a tányérra: a kisbárányok jellemzően a tavasz első napjaiban születtek, ekkora pedig kellően megnőttek a levágáshoz. Hasonló szezonalitás miatt eszünk tojást is: egész egyszerűen ilyenkor termelődik a legtöbb, amellett, hogy ez is a feltámadás és a termékenység szimbóluma.

Hát a csokoládé?

A húsvéti tojáskeresés és persze az ajándékozás a gyerekek kedvenc része az ünnepnek. A csokoládé így amellett, hogy egy modern adaléka az ünnepnek, valójában a fent felsoroltak nem-élő változata. A csokoládé tradicionálisan valamelyik húsvéti szimbólum alakját veszi fel, így tojás, nyúl, csibe vagy bárány alakú. Ezek segítségével – és némi pozitív megerősítéssel alátámasztva – a gyerekeknek is könnyen átadható a húsvét története és jelképei.

Kisokos: te tudod, mit és hogyan szabad lefagyasztani?

Régen maximum füstöléssel, szárítással vagy sózással lehetett eltenni ételeket, ma azonban szuper fagyasztók állnak a rendelkezésünkre. Ezek minimálisan roncsolják az ételek tápanyagtartalmát, és könnyebbé is teszik a hétköznapokat. Húsvétkor sem mindegy azonban, hogy mit és legfőképp hogyan teszünk jégre. Előzd meg a pazarlást és a konyhai kudarcot – mutatjuk, mi való a fagyasztóba, és mi nem! Arról, pedig, hogy mit meddig tárolhatsz a fagyasztóban, arról itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Célba vették a konyhák új lakóit
Buksza blog | 2024. június 15. 09:25
A forró levegős sütők már nem számítanak újdonságnak, ami felkeltette a nagy élelmiszergyártók érdeklődését is. Úgy gondolják, ideje kiszolgálniuk az emberek új konyhai „játékszerét”.
Vásárló Nagy fekete pontot adhatnak a Tescónak
Buksza blog | 2024. június 14. 10:58
Ha a részvényesek jóváhagyják a juttatásait, akkor a Tesco vezérigazgatója 430-szor többet fog keresni, mint egy átlagos dolgozó. Ezt a befektetők egy része a cég hírnevét romboló döntésnek tartja. 
Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG