BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 11. 11:08

Napjainkban az egyik legelterjedtebb hitelforma a személyi kölcsön. Számtalan előnye van a többi hitelkonstrukcióhoz képest, sokoldalú és képes valós alternatívát nyújtani abban az esetben, ha gyorsan pénzre van szükségünk. 

Rugalmas és sokoldalú hitelforma

A személyi kölcsönök egyik nagy előnye, hogy igénylésük gyors és egyszerű. A legtöbb bank és más hitelintézet biztosítja a telefonos, vagy akár az online igénylést is, így megspórolhatjuk a személyes ügyintézés okozta időkiesést és még gyorsabban juthatunk pénzhez. 

Az ügyintézést tovább segíti, hogy a személyi kölcsönök felvételéhez szinte minimális mennyiségű benyújtandó adat és más egyéb dokumentum szükséges. Személyi igazolvány, lakcímkártya és egy 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás meglétével már el is kezdhetjük az igénylési folyamatot. 

Azonban minden kétséget kizáróan a személyi kölcsönök legnagyobb előnye a hitelösszeg szabad felhasználásában rejlik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felvett pénz elköltését nem szükséges a bank számára különféle számlákkal igazolnunk. A szabad felhasználással a hitelintézetek többségénél együtt jár a kötöttségek nélküliség is, ami magába foglalja azt, hogy a hitel felvételéhez nem szükséges fedezetet biztosítanunk. 

Kizáró tényezők

A személyi kölcsön folyósításának azonban lehetnek kizáró tényezői is. Habár ezek ritkán fordulnak elő, mégis nem árt ha tisztában vagyunk azokkal a gátló tényezőkkel, amelyek megakadályozhatják pénzfelvételünket. Az egyik ilyen kizáró ok lehet az életkor. A hitelfelvétel alsó korlátja a nagykorúság, ugyanis a hatályos jogszabályok szerint hitelt csak 18 év felett felvenni. Néhány intézetnél azonban megeshet, hogy a pénzhez jutásnak felső korlátja is van. 65 év felett előfordulhat, hogy a hitelt folyósító intézet csak abban az esetben bocsátja rendelkezésre a kért összeget, amennyiben a szerződést egy a felvevőnél fiatalabb kezes garantálja.  

Kizáró ok lehet továbbá a jövedelemigazolások hiánya. Bankonként különbözik, hogy melyik intézetnél mekkora az az intervallum, amit igazolnunk kell. Általános gyakorlat, hogy minimum 3 hónapnyi rendszeres bevétellel kell rendelkeznünk a hitel felvétele előtt. Az egyéni vállalkozókra, illetve a nyugdíjasokra külön szabályok vonatkoznak, amelyek pénzintézetenként eltérőek, így nem mindenhol jelentenek automatikus kizárást a pénzfelvételből. 

A hitelezés jövője

Az utóbbi néhány évben a hitelintézetek körében is megnövekedett az online elintézhető ügyek száma. Az egyes folyamatok digitalizációjával egyszerűsödött és jelentősen lerövidült az ügyfelek és a bankok közötti adminisztráció, amit az idén tavasszal Magyarországon is megjelenő vírus még inkább felgyorsított.

A szinte minimális papírmunkát igénylő személyi kölcsön folyósításának ügymenete, így az komolyabb fennakadás nélkül helyeződhetett át az online térbe. Ennek köszönhetően az itthon elérhető pénzügyi szolgáltatók jelentős százalékánál akár már most lehetőségünk van a hitelezési procedúra egy részét vagy teljes egészét online elvégeznünk.      

Az itthoni személyi kölcsön konstrukciókat 2020-ban egy új szabályozás is befolyásolja. A járvány okozta pénzügyi intézkedések következtében a Magyar Nemzeti Bank 2020 végéig maximalizálta a személyi kölcsönökre vonatkozó THM mértékét. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy idén az újonnan igényelt, vagy már futó hiteleknek két THM értéke lett: egy 2020-ra érvényes és egy 2021-től életbe lépő. Az intézkedés következtében a 2021-től érvényes THM értékek jellemzően az idei évi kétszeresére, háromszorosára nőhetnek, így a szerződés kötés előtt ezeket a tényezőket mindenképp mérlegeljük. 

Az idén megfigyelhető trendek alapján a személyi kölcsön mellett várhatóan a többi hitel forma ügyintézése is rövid időn belül át fog helyeződni az online térbe. A banki ügyintézés digitalizációjával, illetve a járvány okozta gazdasági pánik enyhülésével a bankok és hitelintézetek új, fogyasztóbarát konstrukciókkal jelenhetnek meg a közeljövőben - így ajánlott a hiteligénylés előtt alaposan tájékozódni a számunkra elérhető lehetőségekről.    
 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló Isztok ti eleget? A szeszgyárak szerint nem
Privátbankár.hu | 2020. május 31. 06:01
Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Vásárló Elszálló árak, kígyózó sorok: ilyen lehet a repülés a koronavírus után
Privátbankár.hu | 2020. május 14. 20:01
A légiközlekedés már a pandémia előtt is macerás, kényelmetlen és drága folyamat volt, és ennél a jövőben valószínűleg csak macerásabb, kényelmetlenebb és drágább lesz.
Vásárló Karácsony Gergely bejelentette: hétvégén a gyalogosoké a pesti alsó rakpart
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 15:38
A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
hírlevél