3p

Az önkiszolgáló pénztárak bevezetése megkönnyítette az áruházi szarkák dolgát, ám ez a probléma nagyobb, mint amekkorának látszik, pedig igencsak nagynak tűnik.

Számos oka van annak, hogy a kiskereskedők szívesen alkalmazzák az önkiszolgáló pénztárakat. A legfőbb ezek közül, hogy egy pénztáros három pénztárgépet is ki tud szolgálni, így csökken a bérköltség, illetve felgyorsulhat a vásárlók forgási sebessége, ami növeli a bevételeket. 

Ennek azonban ára van, ami akár meg is kérdőjelezheti az önkiszolgáló pénztárak előnyeit. Nevezetesen az, hogy ezek a kasszák megkönnyítik a lopást. A dolog odáig fajult, hogy megváltozott az áruházi tolvajlás jellege a Business Insider összefoglalója szerint. 

A harmadik tábor

Régen voltak olyan vevők, akik fizettek az árukért, míg mások loptak. Ma már van egy harmadik kategóriájuk. Azoké, akik részlegesen lopnak. Ráadásul nem feltétlenül szándékosan, mert lehet, hogy csak arról van szó, hogy néhány árut elfelejtenek leolvasni az önkiszolgáló pénztárnál.

Az automatikus fizetési megáldást kínáló amerikai Grabango startup vállalkozás ötezer tranzakció megfigyelőkamerás elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a tolvajok 21-szer valószínűbben „felejtik el” leolvasni egy-egy termék vonalkódját, mint a becsületes vásárlók.

Emellett egyik kedvenc trükkjük, hogy egy olcsóbb termék leolvasásával helyettesítik egy drágábbét. A felmérésből kiderült, hogy a hagyományos kasszáknál a fizetési tranzakciók 0,3 százalékában fordul elő egy-egy termék kihagyása, azaz a részleges lopás, míg az önkiszolgálóknál 6,7 százalék ez az arány. Az áruházak emiatt elvesztik árbevételük 3,5 százalékát, ami elviheti profitjuk több mint felét. Másik oldalról: a lopások okozta kárt nem vagy nem teljes egészében nyelik le a boltláncok, azaz a becsületes vásárlók fizetik, mivel ez az összeg beépül a többi termék árába. 

Kezdeni kell valami az önkiszolgáló kasszás lopásokkal. Fotó: Depositphotos
Kezdeni kell valami az önkiszolgáló kasszás lopásokkal. Fotó: Depositphotos

A vevők ötödének bevallása szerint előfordult már vele, hogy kihagyta egy-egy termék leolvasását. Volt, aki vissza is vitte a kérdéses árut – derült ki egy másik felmérésből. Hét vevőből egy elismerte, hogy szándékosan is csinált már ilyet és ezek fele azt mondta, máskor is megtenné. A legfiatalabb korosztályra jellemzőbb ez a fajta „csínytevés”, mint az idősebbekre.

A Grabango vezérigazgatója, Will Glazer persze cége technológiáját javasolja megoldásként. Ez vizuális és súlyértékelőivel képes lekövetni, hogy ki milyen árukat tesz a bevásárlókosarába. A vevő a vásárlás végén ellenőrizheti, hogy valóban azokat az árukat akarja elszámolni a rendszer, amiket levett a polcokról, és ennek alapján fizethet. Ez kiküszöböli a lopást, ám igencsak high-tech megoldás, aminek nyilván van egy ára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kénytelenek szembemenni a vásárlókkal a húspótlógyártók
Buksza blog | 2024. március 1. 10:46
Az eddiginél is erősebb ellenszélben próbálnak teret nyerni maguknak a húspótló termékek gyártói, miután úgy tűnik, hogy tőzsdei befektetőik nem díjazzák a vevők megnyerését célzó árkedvezményeket.
Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG