Hirdetés
Hirdetés

Budapesten költöznél? Ennyi pénz alatt esélyed sincs lakást venni

2018. május 29., 12:12

Budapesten alig pár tucat ingatlan akadt 15 millió forint alatt, azok többsége is a külső pesti kerületben kelt el. Vidéken ezzel szemben az 50 ezer főnél kisebb településeken értékesített ingatlanok legalább kétharmadát ezalatt adták el, az 5 ezer főnél kisebb településeken pedig négy ingatlanból hármat. Az Otthon Centrum felméréséből kiderül, melyek a legdrágább kerületeink.

MTI Fotó: Mohai Balázs
MTI Fotó: Mohai Balázs

Ha valakinek mindössze 15 millió forint áll rendelkezésére a lakásvásárlásra, azok már biztosan nem tudnak Budára vagy Pest XIII. kerületébe költözni, itt ugyanis ennyi pénzért nem találni panellakást, ezt közölte az Otthon Centrum a Privátbankár.hu-val. A téglalakások esetében egy fokkal jobb a helyzet a fővárosban, de ezért a pénzért elfogadható állapotú lakást inkább csak a pesti peremkerületekben lehet kapni, ahol minden ötödik lakás az értékhatár alatt kelt el. A belvárosban minden tizedik lakás 15 millió alatt kel el, ám borzalmas állapotban.

Családi házak ugyanakkor nem jellemzők a belvárosban, Budán pedig nem akadt 15 millió forintál alacsonyabb áron történő értékesítés. Ugyanakkor a külső Pesten és az agglomerációban minden ötödik családi házat ennél alacsonyabb áron értékesítettek. Az 5 ezer főnél kisebb településeken viszont az értékhatártartományba négyből három ingatan belefért, míg a régióközpontokban ez az arány csak 38 százaléka volt, a többi városban pedig legalább 50 százalék.

Hirdetés

Mi a helyzet vidéken?

Vidéki városokban is érezhetően apadnak az olcsóbb ingatlanok. Az 50 ezer főnél népesebb városok panel kínálatának kétharmada ugyan még 15 millió forint alatt van, de az értékesített ingatlanhoz képest ez 15-20 százalékos csökkenést jelent. Ennél is látványosabban apadt ugyanakkor az olcsóbb téglalakások aránya vidéken. Az 50 ezer főnél kisebb városokban a kínálat fele ugyan az értékhatár alatt van, ez azonban arányaiban harmadával kevesebb az értékesített lakásállományhoz képest, sőt a 25-50 ezer fős városokban közel felével kisebb ez az arány. A megyei jogú városokban pedig a kínálat már csak harmada van 15 millió forint alatt és ez az értékesített állományhoz képest szintén harmadával kevesebb ingatlant jelent.

15 millió forintnál nem drágább családi ház Budapesten belül csak a pesti peremkerületekben akad, ott is csak a kínálat 4 százaléka, amely a már értékesített lakások arányaihoz képest 15 százalékkal kevesebb lakást jelent. Aki siet az agglomerációban találhat még valamit, ahol kínálat 11 százaléka nem haladja meg a 15 millió forintot. Közép-Magyarországon kívül az 50 ezer főnél kisebb települések kínálatának közel fele nem drágább 15 millió forintnál, ez azonban az értékesített állományhoz képest 20 százalékkal alacsonyabb arány, míg a nagyobb városokban a kínálat csupán harmada, a régióközpontokban negyede nem drágább 15 millió forintnál (tehát a családi házak többsége, már a vidéki nagyvárosokban is drágább).

Mik a mostani kínálat legjei?

Lehet azért találni 15 millió forintnál nem drágább téglalakást Budapesten is, kérdés, hogy megéri-e. Erre példa a VIII. kerületi Orczy tér közelében 100 éve épült, 26 négyzetméteres, mellékhelyeséget nem tartalmazó lakás. A XVIII. kerületi Liptáktelepen viszont ezért a pénzért már egy 30 négyzetméteres, felújított, földszinti lakás is kapható. Budapesttől távol már más a helyzet: Pécsett például 80 négyzetméteres, igaz felújításra szoruló, teraszos lakás kapható 15 millió forintért. A nyugat-magyarországi Csepregen ebből a pénzből egy négy lakásos tárásházban, kiváló állapotú, 51 négyzetméteres, kétszobás lakás, garázzsal és közös használatú kerttel vásárolható.

Budapesten akad néhány példa családi házra, mely közül említést érdemel a XVIII. kerületi Liptáktelepen, 36 négyzetméteres, egy szobás ház. A másik véglet pedig a Nyíregyházához közeli Sényőn, kiváló állapotú, 79 négyzetméteres, kétszobás családi ház, amely szintén 15 millió forintba kerül, míg a köztes méretű városokban, a családi házak állapota, az említett két példa között van.

10 millió forint az álomotthonhoz

Lakásvásárlás előtt állsz és a legkedvezőbb kölcsönt keresed? Lakáshitel kalkulátorunk segít dönteni! 20 éves futamidővel 10 millió forintos hitelt az alábbi konstrukcióval vehetsz fel, ha fontos a törlesztőrészlet nagysága: az egyik legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a K&H Bank üzleti feltételű lakáshitele nyújtja 53 234 forintos induló törlesztőrészlettel és 2,75 százalékos induló THM-mel. Ezt az Erste Bank lakáscélú hitele követi 54 712 forintos törlesztőrészlettel és 2,89 százalékos THM-mel. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank lakáshitel ajánlata: 57 024 forintos induló törlesztőrészlet és 3,38 százalékos kezdő THM-mel kínálja a bank a kölcsönt. Szintén jó lehet még céljainkhoz a Budapest Bank lakáshitele 58 151 forintos törlesztőrészlettel és 3,83 százalékos kezdő THM-mel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?