Hirdetés
Hirdetés

Fizetünk vagy ráfizetünk: mennyi az IMF-hitel kamata valójában?

Eidenpenz József, 2013. március 01., 11:40

Az IMF-hitelek lehető legalacsonyabb kamata ugyan csak 1,09 százalék éves szinten, de az összeg emelkedésével és a futamidővel ez 3,09-4,09 százalékra is felszökik. A kamat ráadásul változó és emelkedhet is, közben futamidő viszonylag rövid. Jelenleg nem látszik érdemleges kamatelőny a nemrég kibocsátott dollárkötvényekhez képest – tudtuk meg piaci szakértőktől.

A nemrég végrehajtott magyar dollárkötvény-kibocsátás során a két papír ajánlati könyvében a végén már összesen 12,2 milliárd dollárnyi ajánlat szerepelt, ami a legnagyobb kelet-közép-európai kötvénykibocsátássá teszi 2012 eleje óta  – mondták el névtelenséget kérő piaci szakértők. A dollárkibocsátás megítélése jó volt, pozitív, hogy Amerikában ez a befektetői kör, amelyik lejegyezte, hozzá van szokva a feltörekvő piacokhoz, és kevésbé befolyásolja a válsághangulat. Kockázatkedvelő intézményi befektetőkről, főleg befektetési alapokról volt szó.

Dollárban, de mégis euróban

Hirdetés

Előny az is, hogy a dollárkötvény-piac jóval likvidebb, mint az eurós, és a dollárhozamokat euróra swapolva (cserélve) kedvezőbb a tényleges kamatteher, mint egy közvetlen eurókibocsátás során lett volna. Ezért is jelennek meg mostanában újabb államok, mint Spanyolország vagy Szlovénia a dollárkötvény-piacon. A dollárt egyébként az országnak mindenképpen euróra kell swap-olnia. Az eredetileg 345/355 bázispontos tervezett hozamfelárral szemben 335/345 bázispont lett a végső hozamszint az irányadó dollárkötvények hozama felett.

Az IMF-hitel egyik hátránya, hogy viszonylag rövid futamidejű, így tovább rövidítené a devizaadósságaink átlagos futamidejét. A másik a kamattal van, amiről sokféle feltételezés látott napvilágot az utóbbi időben. Ha az IMF Hielt nyújt, akkor ebből jelenleg a legolcsóbb kamata elvileg 0,09 százalék plusz egy százalékos kötelező kamatprémium, tehát 1,09 százalék.

Nem olyan magas a mi kvótánk

(Fotó: IMF)
(Fotó: IMF)

Ha viszont a hitel értéke meghaladja a konkrét ország úgynevezett IMF-kvótája 300 százalékát, akkor az feletti részre további két százalékpontnyi kamatot kell fizetni. Magyarország kvótája csak egymilliárd euró körüli (átszámítva, mert az IMF SDR-ben számol), ezzel szemben mintegy 14 milliárd eurónyi hitelt vett fel korábban. További egy százalék a kamatfelára a három éven túl is fennálló hitelrészeknek. Így a kamat már 3,09, illetve 4,09 százalékra jönne ki a hitelösszeg nagy részére.

Ha egy új IMF-hitelt szeretnénk lehívni, akkor – mivel már a kvótánk 300 százaléka felett vagyunk – a 3,09 százalékos kamatszinttel kéne számolnunk. Ha összehasonlítjuk a két lehetőséget, akkor van néhány további különbség. Az IMF-hitel futamideje csak négy év, az öt éves kötvényé öt év (és volt egy tíz éves kibocsátás is). Ha az IMF által nyújtott SDR-hitelt is dollárra átszámítanánk (swapolnánk), akkor az IMF-hitel kamatterhe 4,06 százalék, a hosszabb dollárkötvényé 4,21 százalék lenne dollárban.

Felfelé változhat leginkább a kamat

A jelenlegi IMF-kamatláb viszont historikus mélyponton, minimális szinten van, ahonnét sokat is emelkedhet, a dollárkötvény hozama viszont fix a teljes futamidő alatt. Az IMF-hitelre piaci pletykák szerint még egy összegben 50 bázispont jutalékot is ki kellene kifizetni, a dollárkötvények esetén ez csak 12,5 százalék.

Az öt éves kötvények valós kamatköltsége az állam számára euróra swapolva az öt éves papírnál 3,9, a tíz évesnél 4,8 százalék körül lehet, ezekhez képest az IMF-hitel érdemi költségelőnyt már nem is tartalmaz – mondják a piacon. A devizaadósságunk átlagkamata egyébként 4,4 százalék körül járhat.

Bezzeg a románok

A környező régiós országok valóban tudtak kedvezőbb feltételekkel kötvényeket kibocsátani az utóbbi időben, például Románia is. Ám a román piac nem mindegyik hitelminősítőnél van a nem befektetési kategóriában, míg Magyarország az összesnél, így nem túl meglepő, hogy jobb feltételekkel tudtak kötvényt kibocsátani, mint mi – mondják.

Van olyan szakember, aki hozzáteszi azt is: 2011 végén-2012 elején, amikor a magyar államkötvények hozamai forintban is és devizában is az évi tíz százalékot verdesték, teljesen más volt a helyzet, jelentős megtakarítást jelentett volna az alacsonyabb kamat. A jövőben is adódhat olyan kedvezőtlen piaci környezet, amikor a piacról csak rossz feltételekkel tudjuk finanszírozni az államadósságot. Most azonban nem ez a helyzet.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

A benzin 5-7, a gázolaj 4-6 forinttal drágulhat péntektől

Ez lehet a legközvetlenebb hatása idehaza a szombati szaúdi dróntámadásnak, jobban mondva annak, hogy a világpiaci kőolajárak több mint tíz százalékkal drágultak. Hogy még feljebb mennek-e, az alapvetően attól függ, hogy a kiesett kínálatot mikor sikerül pótolni. A legpesszimistább forgatókönyv szerint a most 60-66 dollár közötti árak akár 100 dollárra is felmehetnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?