Hirdetés

Volt jobb a német államkötvényeknél is tavaly

2012. január 02., 13:59

Nem nehéz kitalálni, melyik eurozónás állam kötvényei teljesítettek a legrosszabbul tavaly, természetesen Görögországéi. A nyertes már nem annyira evidens, bár a német papírok ára is nagyon felment, igazán jól az ír papírokkal lehetett keresni. A magyar kötvények alig hoztak valamit, és a forintgyengülés miatt veszteséget hozhattak a külföldieknek.

Mintegy 60 százalékos veszteséget okoztak tulajdonosaiknak a görög kötvények tavaly a Barclay’s Capital indexei szerint – írja a Wall Street Journal egyik blogja. Ehhez képest a portugálok 21m5 százalékos mínusza és az olaszok 5,4 százaléka szinte eltörpül.

A nyertesek listája már meglepőbb, Spanyolország például 5,5 százalékos kötvényárfolyam-emelkedéssel lehagyta Franciaország 4,9 százalékát. A spanyol piac törénete tavaly inkább a volatilitásról szólt, de az év végén 0,35 százalékponttal alacsonyabb volt kötvényeinek hozama, mint az év elején. (Az alacsonyabb kötvényhozam magasabb árfolyamot jelent, és fordítva.)

Hirdetés

Sokan azt hinnék, hogy a nyertes Németország lehetett, mert a bundoknak is nevezett kötvényeinek árfolyama tavaly mintegy kilenc százalékkal ment fel. De nem, a nyertes Írország, 12,7 százalékkal, amely a korábbi válságból lassan, de szívósan igyekszik kidolgozni magát. Az írek egyébként a részvénypiacon is a legjobbak voltak egész Európában.

Bár nem az eurozóna része, az Egyesült Királyságot is említi a cikk, ahol 16,1 százalékkal emelkedtek a kötvényhozamok, és hozzáteszi, hogy van annak előnye, ha valaki nem eurozóna-tag, ugyanakkor biztonságos kikötőnek számít az európai viharokban.

Ugyan Magyarország sem az eurozóna tagja, de érdemes egy pillantást vetni a magyar papírokra is. Az év végén megemelkedő állampapír-hozamok nyiván levitték a kövényeink árát is, az összes egy évnél hosszabb hazai forintállamkötvény hozamát mutató MAX index éves hozama december 30-án az ÁKK adatai szerint emiatt csak 1,83 százalék volt. Az egy éven belüli papírokat is tartalmazó CMAX (MAX Composite) index pedig 2,46 százalékot ért el 2011-ben, ami nyilván alacsony a rövid távú kamatszinthez és az inflációhoz képest egyaránt.

A külföldiek viszont ezt a szerény hozamot is könnyen elbukhatták, ha forintban vásároltak és nem kötöttek árfolyam-fedezeti ügyleteket, hiszen az euró 11,6, a dollár 15,3 százalékkal drágult az év során. Így ha most vissza szeretnék vinni a pénzüket devizában külföldre, veszteséggel tehetnék csak meg.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Mellbevágó, mennyire elszakadt a forint a környékbeli devizáktól

Történelmi csúcson volt tegnap az euró/forint árfolyam, ami várható volt, hiszen már napok óta ostromolta a 337-as szintet az euró. Mégis furcsa, mert a többi térségbeli deviza még erősödött is az utóbbi időben. A forint teljesen elválni látszik társaitól. A fő magyarázat az alacsony kamatszint, a világ egyik legmélyebb negatív reálkamata.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?