3p
Hatéves mélypontra került az uniós brit migráció egyenlege - még mindig növelik a lakosságszámot az unióból érkezők, de a trend meredeken esik. Nem csak az EU-polgárok szemében lett kevésbé vonzó az Egyesült Királyság, saját állampolgárai is növekvő tempóban telepednek át a kontinensre. Ha nem lesz megállapodás, az felgyorsíthatja az eseményeket - márpedig ennek kedden nagyot nőhet az esélye.

Az EU-ból érkező nettó bevándorlás (vagyis az uniós országokból érkezők és az oda kivándorló britek különbsége) hat éve nem látott mélypontra esett az Egyesült Királyságban, ahogy közelgünk az ország kiválásához az EU-ból.

A brit statisztikai hivatal alábbi ábráján látható, hogy az EU-ból érkező bevándorlók száma (kék vonal) folyamatosan esik a Brexit-népszavazás óta, míg az EU-ba kivándorló britek száma (narancssárga vonal) folyamatosan emelkedik.

Bár az egyenleg (zöld vonal) még mindig pozitív, azaz az uniós migráció összességében még mindig növeli az ország lakosságának számát, ez az adat hatéves mélypontra esett.

Hiába igyekezett tehát biztosítani mindenkit Theresa May miniszterelnök arról, hogy még megállapodás nélküli Brexit esetén is biztosított azoknak a státusza, akik korábban már letelepedtek az országban: az ország vonzereje csökkent úgy, hogy nem lesznek tagjai az EU-nak. És nem csak az EU-s munkavállalók, hanem saját polgárai körében is.

Az egészségügy és az építőipar nagy bajban lesz

Ennek a megrögzött Brexit-hívők örülhetnek, a gazdaság számára azonban komoly figyelmeztető jelzés: ahogy Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelezte, ha a kivándorlók kerülnek többségbe, az fenyegető lenne a gazdaságra nézve. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a britek megállapodás nélkül esnek ki az Európai Unióból.

Különösen az egészségügyben és az építőiparban van ok az aggodalomra a Bloombergnek nyilatkozó közgazdász szerint; ezekben a szektorokban egyébként is jelen van már a munkaerőhiány, és a kutatások szerint a probléma tovább mélyülhet a közeljövőben, mivel egyre több európai dönt úgy, hogy visszatér saját országa erősödő munkaerőpiacára, vagy még inkább el sem jön az Egyesült Királyságba.

Kedden szavaznak arról a megállapodásról, amit senki sem támogat - bukik a miniszterelnök?

Theresa May miniszterelnök ugyan összehozott egy megállapodást az EU-val a britek kilépésének feltételeiről, ám egyre inkább úgy tűnik, azt rajta kívül senki sem fogadja el otthon. Még saját pártja tagjainak háromnegyede is elutasítja az alkut, amiről kedden szavaz a parlament alsóháza (Frissítés: lapértesülés szerint elhalasztanák a szavazást, a Downing Street cáfol - részletek  >>). Ha elutasítják a megállapodást, az könnyen Theresa May bukását hozhatja magával. May már korábban közölte: ha ezt a megállapodást nem fogadják el, akkor két út marad: vagy megállapodás nélkül távoznak az EU-ból, vagy maradnak az EU-ban - ez utóbbinak hiába egyre nagyobb a támogatottsága, az érvényes népszavazási eredmény birtokában nem igazán látszik, hogyan lehetne jogszerűen kihátrálni belőle.

Egy nemrég készült országos felmérésben egyébként azt vizsgálták, a brit választópolgárok körében melyik a legnépszerűbb opció: maradni az EU-ban, megállapodás nélkül kilépni az EU-ból vagy megállapodással kilépni? Az eredmény magáért beszél:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG