Hirdetés
Hirdetés

Ezt nagyon benézték - bajban lesznek a britek a migráció miatt

Gáspár András, 2018. december 09., 10:42

Hatéves mélypontra került az uniós brit migráció egyenlege - még mindig növelik a lakosságszámot az unióból érkezők, de a trend meredeken esik. Nem csak az EU-polgárok szemében lett kevésbé vonzó az Egyesült Királyság, saját állampolgárai is növekvő tempóban telepednek át a kontinensre. Ha nem lesz megállapodás, az felgyorsíthatja az eseményeket - márpedig ennek kedden nagyot nőhet az esélye.

Az EU-ból érkező nettó bevándorlás (vagyis az uniós országokból érkezők és az oda kivándorló britek különbsége) hat éve nem látott mélypontra esett az Egyesült Királyságban, ahogy közelgünk az ország kiválásához az EU-ból.

A brit statisztikai hivatal alábbi ábráján látható, hogy az EU-ból érkező bevándorlók száma (kék vonal) folyamatosan esik a Brexit-népszavazás óta, míg az EU-ba kivándorló britek száma (narancssárga vonal) folyamatosan emelkedik.

Hirdetés

Bár az egyenleg (zöld vonal) még mindig pozitív, azaz az uniós migráció összességében még mindig növeli az ország lakosságának számát, ez az adat hatéves mélypontra esett.

Hiába igyekezett tehát biztosítani mindenkit Theresa May miniszterelnök arról, hogy még megállapodás nélküli Brexit esetén is biztosított azoknak a státusza, akik korábban már letelepedtek az országban: az ország vonzereje csökkent úgy, hogy nem lesznek tagjai az EU-nak. És nem csak az EU-s munkavállalók, hanem saját polgárai körében is.

Az egészségügy és az építőipar nagy bajban lesz

Ennek a megrögzött Brexit-hívők örülhetnek, a gazdaság számára azonban komoly figyelmeztető jelzés: ahogy Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelezte, ha a kivándorlók kerülnek többségbe, az fenyegető lenne a gazdaságra nézve. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a britek megállapodás nélkül esnek ki az Európai Unióból.

Különösen az egészségügyben és az építőiparban van ok az aggodalomra a Bloombergnek nyilatkozó közgazdász szerint; ezekben a szektorokban egyébként is jelen van már a munkaerőhiány, és a kutatások szerint a probléma tovább mélyülhet a közeljövőben, mivel egyre több európai dönt úgy, hogy visszatér saját országa erősödő munkaerőpiacára, vagy még inkább el sem jön az Egyesült Királyságba.

Kedden szavaznak arról a megállapodásról, amit senki sem támogat - bukik a miniszterelnök?

Theresa May miniszterelnök ugyan összehozott egy megállapodást az EU-val a britek kilépésének feltételeiről, ám egyre inkább úgy tűnik, azt rajta kívül senki sem fogadja el otthon. Még saját pártja tagjainak háromnegyede is elutasítja az alkut, amiről kedden szavaz a parlament alsóháza (Frissítés: lapértesülés szerint elhalasztanák a szavazást, a Downing Street cáfol - részletek  >>). Ha elutasítják a megállapodást, az könnyen Theresa May bukását hozhatja magával. May már korábban közölte: ha ezt a megállapodást nem fogadják el, akkor két út marad: vagy megállapodás nélkül távoznak az EU-ból, vagy maradnak az EU-ban - ez utóbbinak hiába egyre nagyobb a támogatottsága, az érvényes népszavazási eredmény birtokában nem igazán látszik, hogyan lehetne jogszerűen kihátrálni belőle.

Egy nemrég készült országos felmérésben egyébként azt vizsgálták, a brit választópolgárok körében melyik a legnépszerűbb opció: maradni az EU-ban, megállapodás nélkül kilépni az EU-ból vagy megállapodással kilépni? Az eredmény magáért beszél:

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?