7p
A kommunista nagyhatalomban egy teljes, új iparágat szült az internetes tartalmak folyamatos ellenőrzése. Már nem csak a kormány saját cenzorai dolgoznak a net szűrésén, de felbukkant egy sor vállalat, melynek fő profilja a cenzúra-szolgáltatás. Most már kínai fiatalok ezrei dolgoznak a cenzúragyárakban, akiknek először meg kell tanítani, mi a valóság, hogy aztán felismerjék, és eltussolhassák azt.
illusztráció

Izgalmas cikket közölt a New York Times a kínai cenzúragépezet belső működéséről. A kommunista nagyhatalom tartalomellenőrzéséről eddig nagyjából annyit lehetett tudni, hogy minden részletre kiterjedő alapossággal irtja az összes kifejezést, mémet, videót, fotót és bármi egyebet, mely kapcsán felmerül a gyanú, hogy kritikus lehet a fennálló rendszerrel, és legfőképpen Hszi Csin-ping elnökkel. A Times viszont most megszólaltatott egy cenzort, és betekintést nyerhetett egy nagy cenzorcég mindennapjaiba is, így szövegükben eddig nem ismert részletekről számolnak be.

A lap a 24 éves Li Csengcsit kérdezhette, aki a kínaiak többségéhez hasonlóan tökéletes cenzor-alapanyag, már ami a közéleti ismereteit illeti. Li, kortársai többségéhez hasonlóan például a cenzori programba kerülése előtt nem tudott a Tienanmen téri eseményekről, sem a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-poról. Ez két dolognak köszönhető: egyrészt magának a cenzori gépezetnek, mely Hszi Csin-ping alatt vált a világ legalaposabb tartalomellenőrző rendszerévé. Másrészt a kínai szülőknek és tanároknak, akik általában óva intik a politikától a gyerekeket, mondván, az csak bajt hoz a fejükre. A Times szerint a cenzorok többsége Lihez hasonlóan a húszas éveiben járó frissdiplomás, akik a kondicionálásnak köszönhetően nem foglalkoznak politikával, vagy simán csak nem is tudnak a politikai történésekről. Ez rögtön megváltozik, amint megkapják a pozíciót.

Egy új iparág születése

Kínában mindent átitat a cenzúra, és ennek hatására az öncenzúra is. Nem elég, hogy a kormány saját cenzorokat foglalkoztat, a kínai vállalatok, pontosan tudva, milyen elvárásokat támaszt feléjük az ország vezetése, dolgozók ezreit veszik fel a saját tartalmak ellenőrzésére, hogy a párt hagyja őket viszonylag zavartalanul működni. Ezzel a kettős tartalomellenőrzéssel lesz a kínai internet a kormány tökéletes safe space-e.

Egy idő után olyan komoly igény mutatkozott a cenzorokra, hogy egy sor cég nem is tudta házon belül megoldani a foglalkoztatásukat. Ekkor léptek elő a cenzorszolgáltató cégek: megszülettek a cenzúragyárak.

Egy ilyen cenzúragyárban dolgozik a Times által megszólaltatott Li is. Őt a pekingi központú Beyondsoft foglalkoztatja. Li a cég Csengdu városában fenntartott irodájában tevékenykedik, a Times beszámolója szerint egy tipikus, start upos környezetben. Nemrég költöztek ide, miután a korábbi iroda túlzsúfolttá vált az új munkatársak érkezése miatt. A létszámdúsulás megdöbbentő ütemben zajlik: a Beyondsoftnál most 4 ezer cenzor dolgozik, de ez a szám 2016-ban még csak 200 körül mozgott.

A robotizáció ebben az iparágban is felütötte a fejét. Egy, az információ érzékenysége miatt neve és cége elhallgatását kérő médiacég-vezető azt nyilatkozta a Timesnak, hogy náluk már 120 gépi tanulással fejlődő robot dolgozik. A robotok azonban egyelőre nem elég érzékenyek, átcsúsznak még dolgok a rostájukon, melyeket csak az emberi cenzorok szúrnak ki.

A Beyondsoft csengdui irodájában négy műszakban 160 ember csak azt figyeli, mi lehet kimondottan politikailag érzékeny a tartalmakban, melyeket a vállalat saját hírgyűjtő appja gereblyéz össze az internetről. Eközben nyugatabbra, Hszian városában egy másik csapat ugyanezen appon a vulgáris és profán tartalmak kiszűrésére szakosodott - igyekeznek minden területet külön csapattal lefedni. Hogy semmilyen szinten se terjedhessen a károsnak ítélt tartalom, a csengdui irodában a munkaidő kezdetén a dolgozóknak le kell adni a telefonokat, hogy senki még csak fotót se készíthessen arról, ami a párt szerint nem kínai szemnek való.

Így készül a jó cenzor

A kínai hétköznapok miatt a politikára indifferensnek nevelt cenzorjelöltek először komoly oktatásra szorulnak, hogy el tudják látni a feladatukat. Egy elméleti képzést kapnak, mely során olyan érzékeny, történelmi és közéleti információkat tanítanak meg nekik, melyekről korábban fogalmuk sem volt. A tréninget sikerrel teljesítő jelöltek már mindent tudnak azokról a kódszavakról, melyek homályosan kínai vezetőkre vagy botrányokra utalhatnak, és a mémekről, melyek olyan témákat érintenek, melyeket a kínai kormány eltussolna. És komoly küldetéstudatuk is lesz: Li úgy vallott a munkájáról, hogy az "segít megtisztítani az online környezetet."

Az érzékeny témák, kifejezések halmaza folyamatosan bővül, a Beyondsoft ugyanis egy szoftverrel rendre szondázza a kormány által betiltott oldalakat. Az egyre hízó adatbázis az elméleti képzés fontos része, a kéthetes kurzus végén ebből írnak tesztet a jelöltek.

A cenzorok képernyőkímélője mindenhol ugyanaz: a Kommunista Párt vezetőinek fotói. Ezeket a képeket is memorizálni kell, ugyanis csak a kormányweblapok és a barátinak ítélt, speciális listára felvett blogok posztolhatják őket.

A dolgozók minden műszak elején eligazítást kapnak a legújabb cenzúrázási utasításokról, melyet a partnercégek küldenek meg a Beyondsoftnak, akik viszont a kormány saját cenzoraitól kapják meg a követelménycsomagot. Ezután a dolgozóknak meg kell oldaniuk egy 10 kérdéses tesztet, mely a memóriájukat teszi próbára, és a fizetésük annak megfelelően alakul, hogy hogyan teljesítették.

A feladatok között szerepelt olyan, hogy fel kellett ismerni Li Peng volt miniszerelnök lányát, Li Xiaolint, aki régóta az online élcelődések céltáblája méregdrága ízlése miatt. A nehezebb feladványok azt tesztelik, mennyire van képben a dolgozó a kínai rendszerkritikusok szimbolikus beszédével. Egy 2017-es hongkongi cikk például a Han dinasztia uralkodóival vetette össze a Mao Ce-tung utáni időszak hat kínai vezetőjét, melynek nyomán többen az uralkodók nevét kezdték el használni az adott vezető kódjaként. A dolgozóknak fel kell tudnia ismernie, melyik császár melyik vezetőt jelenti. Tudni kell azt is, hogy egy üres szék fotója is problémás tartalom, mert Liu Hsziao-po irodalomtörténészt, esztétát, emberi jogi aktivistára utalhat, akinek nem engedélyezték, hogy átvegye a Nobel-békedíját, így a ceremónián egy üres szék szimbolizálta. Tilos mindenféle utalás George Orwell 1984-ére is.

A Beyondsoft szoftverje átnyálazza a weblapokat, és különböző színekkel jelöli a potenciálisan problémás kifejezéseket. Ha csak egy-két színezés van az oldalon, akkor az biztonságosnak mondható, de ha látványos a színezés, akkor muszáj egy cenzornak is átvizsgálnia a tartalmat. A programot Rainbow Shield-nek nevezik, több mint 100 ezer érzékeny kifejezést ismer, és azok 3 milliónál is több különféle változatait. A halmaz harmadát teszik ki a politikailag érzékeny kifejezések, ezt követik a pornográfiával, prostitúcióval, szerencsejátékkal és késekkel kapcsolatos tiltószavak.

Li és társai havi 350-500 dollárt keresnek, ami Csengduban átlagos fizetésnek számít. Műszakonként ezer-kétezer cikket kell átnézniük, és a hírgyűjtő appba töltött cikkek mindegyikét egy órán belül felül kell vizsgálniuk. A követelmény sok, a túlórázás viszont ebben a munkakörben nem jellemző, mert a fáradással hanyatlik az alaposság és pontosság is.

A tudás nem mindenkié

A Times megkérdezte Litől, hogy mesél-e a családjának vagy a barátainak arról, amit a cenzúragyárban tanult. Vagyis Kína közelmúltjának történelméről, például a Tiananmen térről. Li hevesen tilatkozott:

"Ez az információ nem való a kinti embereknek. Amint sokan tudnának róla, azonnal pletykák kezdenének terjengni. Bizonyos esetekben egyszerűen engedelmeskedni kell a szabályoknak."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG