7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megkönnyebbülhetünk: 2013-ban sem dőlt össze a világ, sőt, több pozitív folyamat is elindult globális és a magyar gazdaságban is. A CIB szakértői összességében pozitív várakozásokat fogalmaztak meg 2014-re, de nem dőlhetünk hátra: minikrízisek bármikor kialakulhatnak, de tartós negatív piaci folyamatokkal a szakértők nem számolnak. A világot csak a tapír érdekli, a magyarokat a növekedés és az alapkamat alakulása is.

A világban lassú, fokozatos kilábalás folytatódik, de régiónként igencsak eltérő a kép. Idén év közepén a feltörekvő gazdaságok veszítettek lendületükből, a fejlettek - az USA vezetésével – lendületet vettek, átvették a motor szerepét. Természetesen a globális gazdasági növekedés jó részét továbbra is a feltörekvők adják, de az látszik, hogy a régiók eltérő ciklikus pályán vannak - mondta a CIB Bank háttérbeszélgetésén Trippon Mariann vezető elemző.

A jegybanki likviditásbővítő programoknak köszönhetően a befektetők már nem félnek az összeomlástól, a válságnak azonban korántsincs vége: egyelőre csak nagyon lassan indul be a növekedés, így hiába az elkötelezettség, az adósságcsökkentési programok, a kormányzati és a magánszektorok adóssága együtt még mindig magasabb, mint 2007-ben.

Kockázatok, bizonytalanság: mitől féljünk 2014-ben?
USA: az biztos, hogy a költségvetési plafon kérdésével nyitjuk az évet, január-február erről fog szólni.

Japán: vajon működik-e az Abenomics, a miniszterelnök által indított 3 pilléres, rendkívül agresszív intézkedéscsomag? Ebben monetáris és fiskális lazítás mellett strukturális reformok szerepelnek. Az már látszik, hogy a növekedés gyorsul és az infláció felfelé tart, azonban ahhoz, hogy tartós legyen a folyamat, a harmadik pillérnek, a strukturális reformoknak is be kell indulniuk.

Eurózóna: vajon folytatódik a kilábalás, vagy visszatér a recesszióba? Törékeny, gyenge alapokon áll a növekedés, szinte kettészakadt az övezet - a periféria-országok továbbra is legfeljebb lassuló visszaesés mellett működnek.

Kína: a nagy kérdés, hogy Kína át tud-e állni szép lassan, fokozatosan a belső kereslet által vezérelt növekedésre (soft landing) vagy ehelyett nagy csattanással jön a hard landing – Trippon Mariann inkább optimista a kínai gazdasággal kapcsolatban.

Meddig pörög még a pénznyomda?

A monetáris politika a legizgalmasabb kérdés a befektetők számára – az ugyanis biztos, hogy nem lehet a végtelenségig nyomtatni a pénzt. Ezek a programok segítettek a gazdaságoknak talpraállni a recesszióból – de vajon még mindig szükség v an rájuk? Vannak ugyanis kockázatai és mellékhatásai a programoknak: az iszonyatos mennyiségű pénz eszközár-buborékokat okozhat, torzíthatja a piacok működését,  függőséget okozhat, és bár jelenleg nincs aktualitása, azt sem felejthetjük el, hogy a temérdek pénz komoly inflációs veszélyt is rejt magában. Mindenki az érdekel most, hogy mikor jön a tapír (a tapering, a havi 85 milliárd dolláros amerikai kötvényvásárlási program kivezetésének kezdete)? Korábban a szeptembert biztosra vették a piacok, a mostani konszenzus március, de akár decemberben is bejelenthetik - a múlt heti meglepetést hozó makroadatok ez utóbbi forgatókönyvet is erősíthetik. Ennek azonban kicsi az esélye: Trippon Mariann egyebek mellett azt is megemlítette, hogy Ben Bernanke Fed-elnökségének utolsó ülésén egy ilyen horderejű döntés legalábbis meglepetés lenne.

Felnőtt nőstény hegyi tapír az ecuadori hegyekben. Image credit: ammit / 123RF Stock Photo

Azt nem szabad elfelejteni, hogy ha lassítják is a pénznyomdát, akkor sem szigorításról van szó – ráadásul a világ többi, hasonló eszközt használó jegybankja még közelében sincs a gazdaságélénkítő programok lassításának. Ennek ellenére a májusi-augusztusi események (amikor még csak híre ment a program esetleges kivezetésének) alapján jól látszik, hogy a piacok milyen komoly változásokkal reagálhatnak a taperingre.

EUR/USD - friss árfolyamok >>

Az biztos, hogy ha a Fed a fékre lép, az egyensúlytalanságokkal küzdő országok devizaleértékelődéssel, tőkekivonással szembesülhetnek, amelyekre kamatemelés lehet az egyik reakció. Az biztató, hogy a magyar piac a nyári turbulencia során viszonylag ellenállónak bizonyult.

Magyarország: most akkor növekedünk vagy leszakadunk?

Magyarországról 2013-ra vonatkozóan kétféle várakozást láthattunk: vagy erőteljesen leszakadunk, vagy mindenkit állva hagyva növekedünk. Ha a főbb makroadatokról egy aktuális pillanatfelvételt nézünk, azt mondhatjuk: növekszik a magyar gazdaság. Ha 2 százalékos kormányzati célt túlzónak is tartják a CIB szakemberei, de 1,5 százalékos GDP-növekedés 2014-ben is; láthatóan dinamizálódik az ipar, miközben nem romlanak a külső és belső egyensúlyi mutatók sem. Első ránézésre tehát mindenhol javulást látunk. Ha viszont mélyebbre nézünk, ennél azért árnyaltabb a kép – mondta Trippon Mariann.

Az egy főre jutó GDP-t nézve ugyanis az látszik, hogy Magyarország lemaradt a régiótól – az elmúlt években még nőtt is a különbség. A GDP szintje sem érte el a válság előtti szintet ellentétben  Lengyelországgal, Csehországgal vagy éppen Szlovákiával; ilyen körülmények között pedig az államadósság letörése is nehéz feladat.

A növekedési lehetőségeink erős korlátja a beruházások rendkívül alacsony szintje: 2012-ben katasztrofális volt a magyar beruházási ráta, termelőkapacitások épültek le az országban. Bár beindult a mutató növekedése, még mindig messze van a felzárkózáshoz szükséges szint, ráadásul ennek motorja mindeddig az állami megrendelések voltak. A jegybank növekedési hitelprogramja segíthet ezen változtatni, beindíthatja a vállalati beruházásokat, így pozitív hatással lehet a növekedésre.

Meddig csökkenhet az alapkamat?

A magyar gazdasággal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés, hogy meddig csökkenhet még az alapkamat. A CIB az idei év végére 3 százalékot vár az év végére, azaz még egy kamatvágást – a folytatás nagyban függ a külső környezettől. Még ha támogató is lesz, sokkal nem mehet 3 százalék alá a Monetáris Tanács.

Az éves infláció ugyan most 1 százalék alá lassult, ha azonban a rezsicsökkentések hatása kiesik, a belső kereslet pedig megélénkül, a pénzromlás üteme újra közelebb kerülhet a jegybank 3 százalékos céljához. A devizapiacon is komolyabb forintgyengülést okozhat, ha túlvágják a kamatot; 20 bázispontos tévedés korrigálásához pedig nem elég egy 20 bázispontos emelés – mondta Trippon Mariann.

Alapesetben mindenesetre a forintárfolyam összeroppanásával és komoly forinterősödéssel sem számolnak, a közeljövőben maradhat a 300 forint körüli euróárfolyam. Az mindenesetre biztos, hogy 320 forintnál tartósan magasabb euróárfolyamot nem bír el a gazdaság – ilyen esetben be kellene avatkozni a piacon. A jövő év első negyedévében az amerikai pénznyomda körüli bizonytalanság és a devizahiteles probléma egyelőre ismeretlen kifutása miatt kettős nyomás alatt maradhat a forint, az év második felére viszont érvényesülhet a forint mögött álló erős háttér (a külkereskedelmi- és folyómérleg-többlet, valamint a várhatóan 3 százalék alatt maradó deficit), így év végére kissé erősödhet a forint, 289 körüli eurót várnak a CIB szakértői.

2012 2013 2014
GDP-növekedés év/év (%) -1,7 0,9 1,5
Ipari termelés év/év (%) -1,7 2,8 5,8
Külkereskedelmi mérleg (millió EUR) 6823 7807 8516
Fogyasztói árindex év/év (átlag) 5,7 1,8 2,5
Fogyasztói árindex év/év (év vége) 5 0,6 2,4
Költségvetés mérlege / GDP (ESA, egyedi tételekkel) -2,0 -2,9 -3,0
Munkanélküliségi ráta 10,7 10,3 9,8

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG