Hirdetés
Hirdetés

Kegyetlen munkaerőhiány a Balatonon: ki sem nyitnak az üzletek?

2018. június 06., 08:33

Egyre égetőbb probléma a munkaerőhiány a térségben, a szakképzett dolgozók inkább külföldön kamatoztatják tudásukat, amit minőségben nem pótolhatnak a diákmunkások. Sok vendéglátó egység később kezdi a szezont, a legtöbb üzlet képtelen minden nap nyitva tartani. A bérigények máris az egekbe szöktek, ez azonban a termékek árán is meglátszódik majd.

Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a Balatonon a munkaerőhiány és az irreális bérigények miatt, a növekvő kereseteknek köszönhetően ugyanakkor elkezdtek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta: a térség legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány.

A szakember szerint főként a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások. A szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással, vannak azonban olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik bezárnak – tette hozzá.

Hirdetés

Még a bértárgyalásokig sem jutnak el

A Balaton környéki vállalkozói kör egyre idősebb, így időszerű a generációváltás – ehhez, a különböző fejlesztésekhez és a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek. Amennyiben a garantált bérminimum és a minimálbér több mint 10 százalékot emelkedik, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégek ritkulásával járhat. Épp ezért jó lenne, a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig.

A megkérdezett vállalkozók egy része még a bértárgyalásokig se jut el, annyira nincs munkaerő, mások szerint megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért – az elrugaszkodott bérek azonban az éttermi árakra is kihatnak az idei szezonban.

Dolgozik a gyerek a nyáron? Ezt jó, ha tudod!

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. További részletek >>>

A Népszava cikke szerint a szezonban érezhetően nincs hiány a turistából, csak a munkaerőből: egyes felmérések szerint a cégek 80 százalékánál nincs elég ember. A balatoni vállalkozók visszajelzései alapján rengeteg munkakörben hirdetnek állást azonnali munkakezdéssel, mivel a vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén. Az iskola, valamint az egyetemi vizsgaidőszak befejeztével talán enyhíthető a hiány, de ez még tűzoltásra sem elég, hiszen azt jelenti, teljesen amatőrökkel próbálják végigvinni a szezont.

Bődült sok pénz jár a szakmabelieknek

Ezek után érthető, hogy igencsak megnőtt a profi szakácsok, felszolgálók becsülete. A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos – írják a cikkben.

A probléma nem új keletű, a munkaerőhiány évek óta egyre nagyobb problémát jelent. A szakmabeliek jelentős része külföldön dolgozik, a legkedveltebb célpontok Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Anglia és Írország. Régebben még az osztrák síterepeken dolgozók hazajöttek nyárra, de most már kint is elképesztő a hiány a jó alkalmazottakból, így a munkaadóik inkább kifizetik őket egész évre, még ha májustól októberig ötöd akkora is a forgalmuk.

Kilőnek az árak

A Balatonnál nyaralók így jelentős áremelkedéssel számolhatnak: a lángosért a korábbi években jellemző 300-400 forint helyett az idén akár 500 forintot is elkérhetnek, a pluszfeltét pedig további 200-300 forinttal is megdrágítja. Az olcsóbb söröket 400 forint körül adják, a félliteres ásványvízért 200 forintot is elkérhetnek.

A diákmunkások – még ha nem is gyakorlott szakmabeliek – enyhíthetik a térség munkaerő problémáit, amit a kormány is próbál elősegíteni. Ahogy arról már korábban is írtunk, a Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget.

Így segít a kormány

A programban új elemként jelenik meg, hogy - az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében - a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Az idén rendelkezésre álló összegből arra számítanak, hogy ismét mintegy 25-30 ezer diáknak biztosíthatnak munkát a nyári időszakban. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor (augusztus 31-én) még nem múltak el 25 évesek. Tavaly több mint 27 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a program keretében.

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, illetve mezőgazdaságban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kell benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatják magukat.

Külföldre készülsz? Egy kis ízelítő a fizetésekből

A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi és számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, a legjobbak fizetése havi két-hárommillió forint is lehet, de ehhez nagyon sokat kell tudni. A legrosszabbul fizetett állások nem kis részben olyan ágazatokban vannak, mint a vendéglátás, ahová sok magyar is megy. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?