Hirdetés
Hirdetés

Kegyetlen munkaerőhiány a Balatonon: ki sem nyitnak az üzletek?

2018. június 06., 08:33

Egyre égetőbb probléma a munkaerőhiány a térségben, a szakképzett dolgozók inkább külföldön kamatoztatják tudásukat, amit minőségben nem pótolhatnak a diákmunkások. Sok vendéglátó egység később kezdi a szezont, a legtöbb üzlet képtelen minden nap nyitva tartani. A bérigények máris az egekbe szöktek, ez azonban a termékek árán is meglátszódik majd.

Minden korábbinál nehezebb a szezonkezdés a Balatonon a munkaerőhiány és az irreális bérigények miatt, a növekvő kereseteknek köszönhetően ugyanakkor elkezdtek visszatérni a külföldön munkát vállaló fiatalok. A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének rendezvényén Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta: a térség legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány.

A szakember szerint főként a szakképzett és gyakorlattal rendelkező munkaerő hiányzik, amin enyhíteni fognak a júliustól munkába álló egyetemisták, főiskolások. A szakképzett munkaerő megtartásáért több balatoni vállalkozó is próbálkozott a korábbinál hosszabb nyitva tartással, vannak azonban olyanok is, akik a munkaerőhiány miatt csak a főszezonban nyitnak ki, és akadnak, akik bezárnak – tette hozzá.

Hirdetés

Még a bértárgyalásokig sem jutnak el

A Balaton környéki vállalkozói kör egyre idősebb, így időszerű a generációváltás – ehhez, a különböző fejlesztésekhez és a külföldön dolgozó fiatalok hazacsábításához kedvező hitelfelvételi lehetőségek, uniós támogatások kellenek. Amennyiben a garantált bérminimum és a minimálbér több mint 10 százalékot emelkedik, az drasztikus áremelkedést hoz, és a belföldi vendégek ritkulásával járhat. Épp ezért jó lenne, a járulék-, illetve a közterhek nem nőnének a bérekkel arányosan, mint eddig.

A megkérdezett vállalkozók egy része még a bértárgyalásokig se jut el, annyira nincs munkaerő, mások szerint megindult a fluktuáció a munkavállalók között a jobb helyekért és jobb fizetésekért – az elrugaszkodott bérek azonban az éttermi árakra is kihatnak az idei szezonban.

Dolgozik a gyerek a nyáron? Ezt jó, ha tudod!

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra. További részletek >>>

A Népszava cikke szerint a szezonban érezhetően nincs hiány a turistából, csak a munkaerőből: egyes felmérések szerint a cégek 80 százalékánál nincs elég ember. A balatoni vállalkozók visszajelzései alapján rengeteg munkakörben hirdetnek állást azonnali munkakezdéssel, mivel a vendéglők, büfék, falatozók tizede nem is tud kinyitni, csak június közepén. Az iskola, valamint az egyetemi vizsgaidőszak befejeztével talán enyhíthető a hiány, de ez még tűzoltásra sem elég, hiszen azt jelenti, teljesen amatőrökkel próbálják végigvinni a szezont.

Bődült sok pénz jár a szakmabelieknek

Ezek után érthető, hogy igencsak megnőtt a profi szakácsok, felszolgálók becsülete. A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken. Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos – írják a cikkben.

A probléma nem új keletű, a munkaerőhiány évek óta egyre nagyobb problémát jelent. A szakmabeliek jelentős része külföldön dolgozik, a legkedveltebb célpontok Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Anglia és Írország. Régebben még az osztrák síterepeken dolgozók hazajöttek nyárra, de most már kint is elképesztő a hiány a jó alkalmazottakból, így a munkaadóik inkább kifizetik őket egész évre, még ha májustól októberig ötöd akkora is a forgalmuk.

Kilőnek az árak

A Balatonnál nyaralók így jelentős áremelkedéssel számolhatnak: a lángosért a korábbi években jellemző 300-400 forint helyett az idén akár 500 forintot is elkérhetnek, a pluszfeltét pedig további 200-300 forinttal is megdrágítja. Az olcsóbb söröket 400 forint körül adják, a félliteres ásványvízért 200 forintot is elkérhetnek.

A diákmunkások – még ha nem is gyakorlott szakmabeliek – enyhíthetik a térség munkaerő problémáit, amit a kormány is próbál elősegíteni. Ahogy arról már korábban is írtunk, a Pénzügyminisztérium 2018-ban is meghirdeti a nyári diákmunka programot 3 milliárd forintból, amelynek keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak munkalehetőséget.

Így segít a kormány

A programban új elemként jelenik meg, hogy - az erős munkaerő-kereslet kielégítése érdekében - a területi, települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett ezentúl a mezőgazdaság és vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatása.

Az idén rendelkezésre álló összegből arra számítanak, hogy ismét mintegy 25-30 ezer diáknak biztosíthatnak munkát a nyári időszakban. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor (augusztus 31-én) még nem múltak el 25 évesek. Tavaly több mint 27 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a program keretében.

Az önkormányzatoknak és a vendéglátásban, illetve mezőgazdaságban tevékenykedő cégeknek a járási hivatalokhoz kell benyújtaniuk a felmerülő munkaerőigényüket. A diákok az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályánál regisztrálhatják magukat.

Külföldre készülsz? Egy kis ízelítő a fizetésekből

A legjobban az orvosok, jogászok, pénzügyi és számviteli szakemberek és mérnökök keresnek Németországban, a legjobbak fizetése havi két-hárommillió forint is lehet, de ehhez nagyon sokat kell tudni. A legrosszabbul fizetett állások nem kis részben olyan ágazatokban vannak, mint a vendéglátás, ahová sok magyar is megy. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Többéves rekord dől meg: ráharaptak a magyarok a lízingre

Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az építőipari boom jól látszik a lízingpiacon is. A szövetség ugyanakkor felhívja a figyelmet: vannak kihívások a piacon, részben az emelkedő kamatok miatt, de rövid és középtávon stabil növekedés várható.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?