Hirdetés
Hirdetés

Ketrecharc indult a miniszterelnöki helyért – Trump embere lesz a befutó?

Káncz Csaba, 2018. szeptember 12., 08:31

Az Orbán környezetével is jó kapcsolatot ápoló Steve Bannon folyamatosan folytat titkos megbeszéléseket Boris Johnson-nal. Egy ésszerű Brexit-kompromisszum megtorpedózása és ezzel az európai politika gyengítése a jelenlegi amerikai vezetés érdekében áll. Az elmúlt órákban megkezdődött a végső leszámolás a brit miniszterelnök és kihívója között.

Pontosan tíz évvel a Lehman Brothers csődje után azzal a figyelemre méltó helyzettel szembesülünk, hogy a nyugati világban a legsúlyosabb politikai feszültség a globalizáció két vezető hatalmánál, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban alakult ki. Washingtonban és Londonban az első számú politikai vezetők már képtelenek ellenőrzésük alatt tartani saját kormányukat, de jórészt már saját országuk fejleményei fölött is elvesztették a kontrollt.

A beépített kihívó

Az Egyesült Királyság esetében a gazdasági teljesítmény már most 2.1 százalékkal kisebb, mintha két éve a választók a Brexit ellen szavaztak volna. A politikai és gazdasági bizonytalanság hetente 440 millió fontos kárt okoz az államháztartásnak. Az EU főtárgyalója, Michel Barnier mindenesetre egy kis levegőhöz juttatta tegnap a fontot, kijelentve, hogy szerinte reális egy Brexit-megegyezés 8 héten belül. Mindenesetre a még tárgyalás előtt álló kérdésekkel kapcsolatban Barnier példaként említette a mezőgazdaságot, az európai termékek jogait. Ez több tízezer terméket érint, melyeket az EU meg akar védeni, ide tartoznak például az európai tájak borai. Ennél is bonyolultabb kérdés azonban az Ír-sziget majdani státusza, hiszen Írország az Unió része marad, Észak-Írország viszont az Egyesült Királyság részeként kilép majd.

De nemcsak Brüsszel akarja befolyásolni London politikai dinamikáját, hanem Washington is. Trump elnök júliusi londoni látogatásán a keményvonalas Brexit-párti Boris Johnson volt külügyminisztert ajánlotta nyilvánosan jövendő brit miniszterelnöknek. Az Orbán Viktor környezetével is jó kapcsolatot ápoló Steve Bannon volt Fehér Házi stratéga pedig egyes értesülések szerint folyamatosan folytat titkos megbeszéléseket Johnson-nal.

Hirdetés

Hazugságok és provokációk

Johnson dicstelen szerepet játszott a Brexit-kampányban, szemérmetlenül azt hazudva a választóknak, hogy kiválás esetén heti 350 millió fonttal több jut majd a brit állami egészségügyi rendszerbe. Az utóbbi hetekben aztán Johnson két mélyütést is bevitt Theresa May miniszterelnöknek a Daily Telegraph konzervatív napilapban, azzal fenyegetve őt, hogy hiába próbál meg kompromisszumot kötni Brüsszellel a kormányzati tervezet (Chequers Javaslatcsomag) alapján, azt a konzervatív keményvonalasok megfúrják majd a parlamenti szavazáson. Johnson provokatív viselkedésével pozicionálja magát a három hét múlva sorra kerülő birminghami konzervatív konferenciára May ellenében. Egyben piros pontokat gyűjt be Trump Fehér Házánal, hiszen egy ésszerű Brexit-kompromisszum megtorpedózása és ezzel az európai politika gyengítése a jelenlegi amerikai vezetés érdekében áll.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A kormányfő környezetét sem kell félteni és az utóbbi napokban célzott kiszivárogtatásokkal folytatnak karakter-gyilkosságot Johnson ellen. A bulvársajtónak eljuttattak egy „fekete dossziét”, amelyben zaftos részletek találhatók Johnson kicsapongó életmódjáról. Többek között törvénytelen gyerekéről, aki 2009-ben egy műkincs-kereskedővel folytatott románc gyümölcseként született. Úgyszintén a 2004-es kapcsolatáról egy celebbel, amelyet Johnson egy ideig tagadni próbált. Johnson negyedszázada tartó házassága is a múlt pénteken omlott össze hivatalosan és a bulvárlapok a hétvégén címoldalon hozták Johnson 24 évvel fiatalabb szeretőjének sztoriját, aki nem mellesleg spin-doktorként dolgozik a politikus mellett.

Egyelőre még senki nem tudja, hogy már Birminghamben egymás torkának ugrik-e Johnson és May. Most úgy tűnik, hogy a Johnson-t érintő kiszivárogtatások valószínűleg nem rázzák meg alapjaiban a politikus tekintélyét elkötelezett hívei körében. Egy azonban biztos: a végső leszámolás elkezdődött a miniszterelnök és kihívója között.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Mit tegyen most az, aki lakásra szeretne spórolni?

Sokan aránytalanul sok pénzt fektetnek ingatlanba, pedig az ingatlanpiac is ciklikus, jöhet visszaesés. Mások lakásra spórolnának, de nem tudják, hogyan. Mindkét típusú befektetőknek érdemes lehet részvényeket vásárolnia, részben ingatlan-befektetési társaságokban is. Interjú Török Lajossal, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjével.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?