Hirdetés
Hirdetés

Kína és Amerika egymásnak feszül – Orbánékat nem érdekli a Huawei ipari kémkedése

Káncz Csaba, 2019. január 31., 09:01
Cimkék
Kína
, Huawei
, Káncz Csaba

A Pentagon új vezetője szerint az amerikai haderő politikai prioritásai: „Kína, Kína, Kína”. Az FBI által megszerzett Huawei belső levelezés alátámaszthatja azon félelmeket, miszerint a kínai óriás rendszerszerűen végez globális ipari kémkedést. Budapest eközben nagy ívben tesz a nyugati aggodalmakra. Káncz Csaba jegyzete.

A kedden nyilvánosságra hozott átfogó amerikai hírszerzési jelentés a globális veszélyforrásokról leszögezi, hogy Kína képessé vált arra, hogy esetleges kibertámadásaival lebénítsa az USA elektronikus infrastruktúráját.  A két hete napvilágot látott katonai hírszerzési (DIA) jelentés a kínai néphadseregről (PLA) pedig kiemeli a gyors előrehaladását a hiperszonikus rakéták és az 5G technológia területén. A jelentés bemutatása szinte egybeesett az új ügyvezető védelmi miniszter, Patrick Shanahan első Pentagon állomány-értekezletével, ahol így sorolta fel az amerikai haderő új politikai prioritásait: „Kína, Kína, Kína”.

Tajvani ütközés

Valóban, Hszi elnök padlógázt nyomott a PLA mondernizációjával kapcsolatban. Az elnök 2035-re akarja befejezni a PLA modernizásciós átalakítását, 2050-re pedig egy olyan haderőt akar felállítani, amely már bárhol a világon képes háborút nyerni.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az ilyen szintű ambíciók aggodalommal töltik el nemcsak Washingtont, hanem a szomszédos országokat, beleértve Tajvant, amelyet Peking saját részének tekint és erő alkalmazását sem zárja ki az egyesülés kikényszerítésére.

Hirdetés

Ha Kína nyeri a versenyfutást, akkor a Dél-kínai-tengeren az úgynevezett hozzáférést akadályozó (Anti-Access/Area Denial – A2/AD) rendszereit mesterséges intelligencia technológiákkal megerősítve képes lenne az amerikai haditengerészet képességei fölé nőnie, amely egyben megkérdőjelezné a térség szövetségi rendszereit.

Nem tekinthető véletlennek tehát a folyamatos kardcsörtetés a térségben. A Pentagon két hete újabb B2-es lopakodó nehézbombázókat telepített Hawaii-ra. Peking pedig a maga részéről kedden teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú „Guam-gyilkos” DF-26-os rakétájával.

A kínai állami média a kilövés kapcsán hangsúlyozta, hogy a rakéta el tudja érni Mikronéziában – köztük Guamon - az amerikai bázisokat -, és lecsaphat repülőgép anyahajókra is a Dél-kínai-tengeren, illetve a Csendes-óceánon.

A megszerzett email

Nos, ennek a geopolitikai feszültség-növekedésnek a fényében kell értékelnünk azt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetése miatt két ügyben is vádat emelt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen és aztán kérte az utóbbi kiadatását Ottawától. A vádiratból kiderül, hogy az FBI kezébe került egy olyan 2013-as email, amelyben a Huawei bónuszt ajánl a munkatársainak a világszerte ellopott szakmai titkokért. Ez pedig alátámaszthatja azon félelmeket, miszerint a kínai óriás rendszerszerűen végez globális ipari kémkedést.

Budapest eközben nagy ívben tesz a nyugati aggodalmakra. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki kormányinfón kijelentette, hogy a magyar állam szemében a Huawei semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent.

Míg Washington és szoros szövetségesei az utóbbi hetekben sorra zárják ki a Huawei-t az 5G-s tenderekből, azonközben a Wall Street Journal friss beszámolója szerint Budapest kínai befektetőket hív az országba internetes üzletek ígéretével.  2016-ban az EU tervezett nyilatkozatát a Dél-kínai-tenger ügyében – főként magyar és görög követelésre – erősen felvizezték, pedig három napig folyt a vita, hogy a nemzetközi jog súlyos megsértése miatt keményen oda kell szólni Pekingnek.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?