6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Befejeződött a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának, az úgynevezett Nemzeti Főgázvezetéknek a lefektetése. Dušan Bajatović, a Szerbiai Gázművek (Srbijagas) igazgatója a szerbiai közszolgálati televíziónak elmondta, hogy Szerbiában 403 kilométer hosszan fektettek le csöveket. A Török Áramlat Európába irányuló második szakasza évente 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Ebből 3,5 milliárd köbméter Bulgáriát, 2,5 milliárd Szerbiát, 6 milliárd pedig Magyarországot illeti meg. Mindezen felül 3,75 milliárd köbméter gázt Szlovákiába és Ausztriába szállítanak majd. Hacsak az amerikaiak nem fúrják meg a beruházást, mint ahogy azt néhány héttel ezelőtt az Északi Áramlat 2 vezetékkel már megtették.
Török Áramlat gázvezeték. Forrás: turkstream.info

A cikk a BALK és a Privátbankár.hu együttműködésében jelenik meg.

Szenet találtak

A csővezeték egy új, alternatív szállítási útvonal az egész Balkán számára, amely gázt szállít Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül Európába.

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója szerint Kelet-Európa ki van éhezve a gázvezetékre, amelyet politikailag nem szabad megakadályozni.

Átfúrtunk a Duna, a Tisza, a Morva és az összes csatorna alatt, és a csővezeték össze van kötve. Arra számítunk, hogy hamarosan befejezzük a munkát a mérőállomásokon is

– mondta Bajatović.

A Török Áramlat Szendrőnél (Smederevo) halad át a Duna alatt, majdnem másfél kilométer hosszan.

A legnagyobb és legjelentősebb földalatti szakasz a Duna alatt halad át 1402 kilométer hosszan. Problémák jelentkeztek a talaj összetétele miatt, mert szénrétegekbe ütköztünk. Ennek ellenére 32 nap alatt sikerült befejeznünk a munkát

– jelentette ki november végén Jevgenyij Ulrich, a kivitelező orosz cég műszaki vezetője.

Leágazási pontok

A Török Áramlat gázvezetéknek három leágazási pontja lesz Szerbiában Paraćinnál, Belgrádnál és Nagybecskerek közelében.

Bajatović szerint még hátra maradt a törzsudvarnoki (Banatski Dvor) kilépő állomás megépítése, amely az ottani gáztározóhoz vezető elágazás lesz.

A Szerbiai Gázművek igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy az 550 millió köbméter gáz tárolására alkalmas törzsudvarnoki gáztározó kapacitásának bővítése mellett tervben van egy új, egymilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas tározó kiépítése is Szerbittabénál (Srpski Itebej).

A teljes bulgáriai csővezetéknek és annak, amit a magyaroknak kell megcsinálniuk, 2020 végére be kell fejeződnie. Ha a bolgárok felgyorsítják a munkálatokat, akkor tarthatók lesznek a határidők

– jegyezte meg Bajatović, aki nem véletlenül utalt a bolgárokra.

Gázháború

Az amerikaik az utóbbi időben LNG-terminálokat igyekeznek a kelet-európai országokra erőltetni, és nagy erőkkel támogatják a Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnöknek tulajdonított Három Tenger kezdeményezést.

Ennek az a célja, hogy “gázfolyosót” hozzanak létre, és kiszorítsák Oroszországot Kelet-Európából és a Balkánról, amihez korábban kitalálták az energiaforrások diverzifikálására vonatkozó politikai szólamot.

Rick Perry, amerikai energetikai miniszter a Három Tenger Kezdeményezés ljubljanai ülésén a nyáron azzal riogatott, hogy az érintett országok

vagy használják az LNG-technológiát, vagy kialszanak a fények.

Az amerikai miniszternek meggyőződése, hogy Európának az energia terén (is) Amerikára kell támaszkodnia. De nemcsak ő gondolja így.

December 20-án Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amelyben az USA szankcionálja azokat a nemzetközi cégeket, amelyek részt vesznek a “német-orosz koprodukcióban” készülő Északi Áramlat 2 projektben.

Aligha kétséges, hogy az amerikaiak kísérletet tesznek a Török Áramlat balkáni leágazásának aláaknázására is, mint ahogy az Európai Uniót, illetve a brüsszeli vezetést felhasználva korábban már meghiúsították a Déli Áramlat megépítését Bulgáriában.

A Déli Áramlat a Németországot orosz földgázzal Ukrajna megkerülésével ellátó Északi Áramlat “testvére”, megépítése a magyarok érdekét szolgálja, hiszen az ukrajnai helyzetből fakadó kockázatok kiiktatásával biztos földgázellátást jelent, és a forrásokat ugyan nem, de legalább a szállítási útvonalat diverzifikálja

– mondta még 2014-ben a magyar miniszterelnök.

Az USA akkor erős diplomácia nyomást gyakorolt Magyarországra és Orbán Viktor kormányára, mert az amerikaiak szerint Magyarország közös vállalkozása az oroszokkal megkerüli az EU és az USA által bevezetett szankciókat Oroszország ellen.

Miután az amerikaiak a december 20-i aláírással kinyírták a nagyobbik testvérnek tekinthető Északi Áramlat 2 gázvezetéket, jöhet a kisebbik testvér, a Török Áramlat – miután már a Déli Áramlatot korábban kicsinálták.

Gázvezeték a semmibe

Ezek után kijelenthető: semmi garancia nincs arra, hogy Bulgária megépíti a Török Áramlatot, és ezáltal Szerbia rácsatlakozhat az oroszok által szponzorált gázvezetékre.

Semmiféle garancia sincs arra, hogy Bulgária befejezi a vezeték megépítését a maga területén, mint ahogy annak idején az Egyesült Államok nyomásának engedve elállt a Déli Áramlat megépítésétől is

– mondta nemrégiben egy interjúban egy szerbiai energetikai szakértő.

Miloš Zdravković emlékeztetett arra, hogy Bulgária hasonló körülmények között mondott le a belenei atomerőmű bővítéséről is, ami miatt 600 millió euró kártérítést fizetett a Rosatomnak.

Srećko Đukić volt szerb diplomata szerint fennáll a veszélye annak, hogy miközben Szerbia befejezi a gázvezeték megépítését a maga területén, mint ahogy ez most meg is történt, nem lesz mire rácsatlakozni.

Bulgária nem kapott zöld fényt az Európai Uniótól, és Magyarország sem, ennek a két országnak azonban tiszteletben kell tartania annak a szövetségnek a szabályait, amelyhez tartoznak

– nyilatkozta nemrégiben egy külföldi tv-csatornának a volt szerb diplomata.

Az már csak hab a tortán, hogy az orosz elnök december elején kijelentette: Bulgária szándékosan akadályozza az Török Áramlat gázvezeték Európa felé tartó folytatásának építését.

Vlagyimir Putyin ezt éppen a Szocsiba látogató Aleksandar Vučić szerb elnöknek mondta. Hogy Belgrádot ne érje meglepetés.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének a cikke. Az eredeti írás itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG