5p
A migráció témájával akar nyerni Orbán Viktor a 2019-es EP-választáson, emelték ki nyugati lapok a magyar kormányfő tusványosi beszéde után. Egyes kommentárok szerint Orbán Viktor Soros-ügyben hallucinál, és már megint hadakozni akar Brüsszellel. Orosz és török lapok viszont pozitívabb hangnemben számolnak be a hétvégi történésekről Tusványoson.
Orbán Viktor miniszterelnök előadása a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Orbán egy jobboldali Európáról álmodik – ezzel a címmel számolt be a magyar kormányfő tusványosi beszédéről az n-tv. A német hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán a migrációt akarja a jövő évi európai parlamenti választások fő témájává tenni: az EU bevándorlás-politikájának kritikájával kívánja megnyerni a választókat.

Bevált recept

Az n-tv emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök teljesen elszigeteli országát a menekültektől és migránsoktól, "idegenellenes és populista retorikájával" pedig a parlamenti választásokon már sikerült kétharmados győzelmet aratnia. Most az európai színtéren szeretné növelni befolyását ugyanezzel a recepttel.

A német hírtelevízió megjegyzi azt is, hogy Orbán – a nyugat-európai jobboldali populistákhoz hasonlóan – a 68-as diákmozgalmakat és az általuk kiváltott társadalmi változást teszi felelőssé a modern, globalizált világ problémáiért. Míg a német Alternatíva Németországért (AfD) és az osztrák Szabadságpárt egyes képviselői példaként tekintenek Orbánra, addig az Európai Néppártban már vitatott a Fidesz tagsága, írja az n-tv.

A ZDF szintén azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő a migráció témájával szeretne győzedelmeskedni jövő tavasszal. A német közszolgálati televízió szerint ez a recept már bevált, hiszen Magyarországon sokan támogatják a bezárkózás politikáját.

Konteós hallucinációk

Még ennél is erősebben fogalmaz a Der Standard: az osztrák liberális lap szerint a magyar kormányfő sikerreceptjének lényege a migránsok és a brüsszeli elit elleni uszítás. Mint írják, Orbán ezúttal is egy "amennyire egyszerű, annyira hajmeresztő barát-ellenség sémát” kreál: az egyik oldalon a brüsszeli és a 68-as elit, a liberális demokrácia és Soros György, a másik oldalon a 90-es generáció, egy antikommunista, keresztény és nemzetileg elkötelezett generáció áll.

A cikk szerzője, Gregor Mayer "összeesküvés-elméleti hallucinációnak" nevezi Orbán vádját, miszerint Soros György amerikai milliárdos muszlim migránsok milliárdjaival akarja elárasztani Európát, hogy így vegye el az itt élő népek keresztény és nemzeti identitását.

Mayer hozzáteszi: bár a Fidesz az Európai Néppárt tagja, a magyar kormányfő és ideológusainak retorikája az AfD, a Szabadságpárt és az AltRight mozgalom retorikájához áll közel. A németek által dominált Néppárt azonban mégis gyakran megvédi a magyar kormányt, ha az EU meg akarja büntetni.

Illiberális erősödés

A Handelsblatt úgy véli, hogy Orbán az illiberális erőket szeretné erősíteni az EP-választáson. A kereszténydemokrácia illiberális és antikommunista, elutasítja a multikulturalizmust és a migrációt, valamint védelmezi a keresztény értékeket, idézi a magyar kormányfőt a vezető német gazdasági lap.

Emlékeztetnek arra is, hogy Orbán múlt héten üdvözölte Steve Bannonnak a bejelentését: Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója egy alapítvánnyal segíti a populista jobboldali erőket az EP-választáson. (Bannon tervéről itt olvashat részletesen.)

Újabb hadüzenet

Orbán szerint az európai migrációs politika csődöt mondott, mivel  képtelen volt megvédeni Európát a bevándorlással szemben, írta beszámolójában a Die Welt. A német konzervatív lap arra is emlékeztet, hogy Orbán a napokban egy lapinterjúban élesen kritizálta Angela Merkel német kancellár politikáját. „Ha én olyan menekültpolitikát folytatnék, mint az Önök kancellárja, az emberek még aznap elzavarnának” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A brüsszeli székhelyű Politico szerint Orbán – már nem először – hadat üzent Brüsszelnek, sőt saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is. Az online újság idézi a miniszterelnököt, miszerint az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Sokan támogatják

Pozitívabb hangnemben számolt be a tusványosi beszédről a Russia Today. Az orosz hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán Viktor szerint a kereszténydemokrácia lép majd a multikulturalizmus helyébe a jövő tavaszi EP-választás után.

Megemlítik azt is, hogy a nyugati vádaskodás ellenére hazájában hatalmas támogatása van Orbánnak migránsellenes politikájának köszönhetően. Egymás után három választást nyert meg, és kétharmados többséget élvez a parlamentben.

A török Hurriyet és a szintén török Ahval News pedig azt hangsúlyozza, hogy Orbán Recep Tayyip Erdogant éltette Tusnádfürdőn, miközben kikelt az "antidemokratikus Nyugat" ellen. Szerinte a török elnök stabilitást jelent országának, amely képes megállítani a migrációt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG